Rafael Nadal két győzelemmel és egy vereséggel esett ki a csoportból (Fotó: ATP)

 

Ebben a csoportban korántsem volt olyan egyszerű a képlet a továbbjutásért folyó harcban, mint a másik, Björn Borg nevét viselő négyesben, amelyben csütörtök estére egyetlen kérdés maradt csak nyitott: aki nyer Novak Djokovics és Roger Federer összecsapásán, az jut tovább a szombati elődöntőbe csoportmásodikként Dominic Thiem mögött. Mint ismert, Federer győzött, nem is akármilyen tenisszel.

Az Andre Agassi-csoport záró fordulójának péntek délutáni programjában Rafael Nadal győzelmi kényszerben lépett pályára a már biztos továbbjutó, de még nem biztos csoportelső Sztefanosz Cicipasz ellen.

Az első játszmát a görög rövidítésben megnyerte (7:6, 7–4), a második szettben viszont már közel sem voltak olyan egyszerű adogatójátékai, s a levegőben lógott, hogy egyszer elveszíti majd a szerváját. Ez 4:4-nél meg is történt, aztán Nadal adogatóként lezárta a játszmát (6:4).

A döntő szettben Cicipasz ugyanúgy megküzdött szinte minden szervagémjéért, mint a másodikban: az első adogatógémet 30–30, a másodikat 40–40 után, a harmadikat két, a negyediket egy bréklabdát hárítva hozta, s bár 4:4-nél nem engedett pontot Nadalnak, 5:5-nél másodszor is elveszítette a szerváját, ami végzetesnek bizonyult (7:5).

Az év végi világelső tehát 2 óra 52 perces meccsen megtette azt, amit meg kellett tennie a továbbjutáshoz, de így sem lesz ott a szombati elődöntőben, mert Danyiil Medvegyev az esti programban kikapott a címvédő Alexander Zverevtől. A spanyol továbbjutásához arra lett volna szükség, hogy Medvegyev legyőzze a németet.

Cicipasz így a veresége ellenére is megőrizte első helyét a kvartettben, ami azt jelenti, hogy Federerrel játszhat a négy között, míg Zverevre a Björn Borg-csoport győztese, Dominic Thiem vár.

Rafael Nadal az év végi világelsőnek járó trófeával

ATP-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
ANDRE AGASSI-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Nadal (spanyol, 1.)–Cicipasz (görög, 6.) 6:7 (4–7), 6:4, 7:5
A. Zverev (német, 7.)–Medvegyev (orosz, 4.) 6:4, 7:6 (7–4)

AZ ANDRE AGASSI-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Sztefanosz Cicipasz 3 2 1 5–2 2
2. Alexander Zverev 3 2 1 4–2 2
3. Rafael Nadal 3 2 1 4–4 2
4. Danyiil Medvegyev 3 3 1–6 0

AZ ELŐDÖNTŐBEN
November 16., szombat
15.00:
Cicipasz (görög, 6.)–Federer (svájci, 3.)
21.00: Thiem (osztrák, 5.)–A. Zverev (német, 7.)