ATP-vb: Federer kiesett, Djokovics Zverevvel játssza a döntőt

Vágólapra másolva!
2018.11.17. 22:39
null
Amikor német játékos egyesben legutóbb döntőbe jutott az ATP-vb-n, Alexander Zverev még nem élt (Fotók: AFP)
A hatszoros bajnok Roger Federer két játszmában, 7:5, 7:6-ra kikapott a német Alexander Zverevtől a londoni ATP-világbajnokság elődöntőjében, így a 21 éves német teniszező jutott be a vasárnapi fináléba. Ellenfele a világelső Novak Djokovics lesz, aki 75 perc alatt elintézte a dél-afrikai Kevin Andersont.

A svájci kiválóság tavaly a csoportkörben három játszmában (7:6, 5:7, 6:1) legyőzte a nála 16 évvel fiatalabb Zverevet, aki Rainer Schüttler 2003-as menetelése óta első németként jutott be az ATP szezonzáró eseményének elődöntőjébe. A fiatalabbik Zverev testvér az első adogatójátékát 0–30-ról fordította meg, majd miután 6:5-ig egyetlen bréklabdát sem engedtek egymásnak a felek, a német fiú semmire elvette Federer szerváját, így szettelőnybe került (7:5).

A második játszma elején Federer brékelt, de rögtön utána ismét elveszítette az adogatását (2:2), aztán 6:6-ig újabb bréklabda nélkül jutottunk el. A rövidítésben egyetlen minibrék döntött – a német javára (7–5). A svájci 4–3-as vezetésénél Zverev adogatott, amikor Federernek végre esélye lett volna fogadóként pontot nyerni, ám az egyik labdaszedő kiejtette a kezéből a labdát, ezért újra kellett játszani a labdamenetet. Amelyet aztán Zverev egy ásszal megnyert, és újabb két ponttal eljutott 6–4-ig, két meccslabdáig. A többi pedig már történelem. A találkozó 95 percig tartott.

ZVEREV MECCSLABDÁJA

Az ATP-vb-n legutóbb 1996-ban játszott döntőt egyesben német teniszező, a hannoveri fináléban Boris Becker óriási csatában, öt szettben kapott ki Pete Samprastől. Ekkor Alexander Zverev még nem is élt.

A 21 éves német fiú a vasárnapi fináléban a világelső Novak Djokoviccsal néz szembe, aki szombat este simán, 75 perc alatt megverte Kevin Andersont (6:2, 6:2). A világelső hetedszer jutott be az év végi világbajnokság döntőjébe, de először úgy, hogy a fináléig vezető úton nem veszített játszmát.

DJOKOVICSNAK A HÁLÓ SEGÍTETT A MÉRKŐZÉS BEFEJEZÉSÉHEZ

Az idén wimbledoni bajnokságot és US Opent megnyerő Djokovicsnak a füves pályás Grand Slam-torna kezdete óta 35–2-es a mutatója, míg az Anderson elleni mérlegét – akit ebben az évben már harmadszor múlt felül – 8–1-re módosította.

Kevin Anderson (balra) és Novak Djokovics nem volt egy súlycsoportban
Kevin Anderson (balra) és Novak Djokovics nem volt egy súlycsoportban

ATP-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON (8 500 000 dollár, kemény pálya)
EGYES, ELŐDÖNTŐ
A. Zverev (német, 3.)–Federer (svájci, 2.) 7:5, 7:6 (7–5)
Djokovics (szerb, 1.)–K. Anderson (dél-afrikai, 4.) 6:2, 6:2

DÖNTŐ
November 18., vasárnap
19.00:
A. Zverev (német, 3.)–Djokovics (szerb, 1.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik