95 százalék, hogy Fucsovics nem játszik a Davis-kupában

Vágólapra másolva!
2018.09.01. 11:45
null
Fucsovics Márton menyasszonya, maga a játékos, Sávolt Attila edző és Joó György menedzser jó csapatot alkot
Fucsovics Márton régi-új menedzsere, Joó György szerint 95 százalék, hogy a játékos nem lép pályára a csehek ellen a Davis-kupában.

– Az elmúlt napokban Fucsovics Márton menedzsereként sokszor szóba került a neve, de úgy kerülte a nyilvánosságot, mint Columbo felesége. Tudatosan?
– Nem tudatosan, bár nem érzem, hogy feladatom lenne szerepelni. Most is kizárólag Marci kérésére, csak a Nemzeti Sportnak nyilatkozom, másnak nem – felelte Joó György, Fucsovics régi-új menedzsere.

– Akkor kezdjük is az első ellentétes ponttal: a Magyar Teniszszövetség szerint 2015 végén – csúnyán fogalmazva – lepasszolta Fucsovicsot, míg ön szerint csupán együttműködést ajánlott. Hogyan emlékszik vissza a történtekre?
– Nekem régi tervem volt, hogy Sávolt Attila legyen Marci edzője, ám ő az Egyesült Államokban és Spanyolországban élt sokáig, így erre nem volt esély. Amikor hazajött, megkerestem és megállapodtam vele. Utána beszéltem Richter Attila főtitkárral, akarnak-e az együttműködésben szerepet vállalni. Nem örült, mert más edzőket javasolt, de én ragaszkodtam Sávolthoz. Végül elindult az együttműködésünk. Akkor olyan volt a helyzetem, hogy kevesebb időt tudtam Marcira fordítani, de épp csütörtökön kérdeztem meg őt arról, kinek tart engem, mire azt felelte: a második apjának. Tehát ha nem is én voltam a menedzsere, a viszonyunk változatlan maradt, ami sosem volt menedzser és menedzselt kapcsolat…

– Hogyan került ismét Fucsovics csapatába?
– Marci már egy éve kéri, hogy dolgozzunk újra együtt. Őszintén, ez a feladat semennyire sem hiányzott, mindent meg is tettem annak érdekében, hogy elkerüljem. Marci, bár keveset jár Nyíregyházára, két hónappal ezelőtt eljött Sávolt Attilával, és meggyőztek, hogy térjek vissza. Akkor abban maradtunk, Marci szeretné, ha ez csapatmunka lenne Richter Attilával, ám enyém a végső szó. Ebbe a főtitkár nem egyezett bele – ha akkor elfogadja, valószínűleg nincs ez a mostani ügy.

– Sok hozzászóló szerint amikor nem ment Fucsovicsnak, lepasszolta, most, hogy top ötvenes lett, visszatért.
– Én is olvastam ilyeneket, de nem hinném, hogy magyarázkodnom kellene. Én mindig önzetlenül segítettem neki, most sincs vele szerződésem, nem kérek tőle pénzt.

– Hétfőn ön képviselte Fucsovicsot és Babos Tímeát az egyeztetésen. Az miért nem vezetett eredményre?
– Ha a szövetség megegyezésre törekszik, nem mehet el szó nélkül amellett, hogy szövetségi akkreditációval a US Openen tartózkodó személy rendkívül sértő megjegyzést írt Babos Tímea Facebook-oldalára. Mondtam Richter Attilának, hogy a megegyezéshez áldozatot kell hozni, nekem pedig tíz másodpercembe kerülne eldönteni, ki a fontosabb: a párosban világelső Babos Tímea vagy egy kolléga a szövetségben, aki két hét alatt pótolható. Mégis, hogyan dolgozna ezután Babos Tímea ezekkel az emberekkel, akik nyilvánosan szidják? Richter Attila kapásból nemet mondott arra, hogy ennek következménye legyen.

– Ez kizáró oka az egyeztetések folytatásának?
– Nem, de mutatja az együttműködési hajlandóságot.

– A szövetség konkrét kéréseket hiányol. Említene néhányat?
– Kezdjük a Davis-kupával. Főként Sávolt Attila és Köves Gábor szövetségi kapitány, de Marci és Köves Gábor sem ápol különösebben jó viszonyt. Richter Attilának említettem, hogy lépni kellene valamit, vagy legalább egy asztalhoz ültetni a feleket, de ő ezt nem látta indokoltnak. A következő kérdésem az volt, van-e Marcinak írásos, aláírt szerződése a szövetséggel. Ha van is ilyen, Richter Attila nem adta át nekem, de Marci állítja, ő soha semmit sem írt alá a szövetséggel. Eleve zűrzavaros volt a helyzet, hogy a főtitkár a menedzsereként is dolgozott, ezt el is mondtam neki. Szerintem ezért neheztel rám. Babos Timi is jelentkezett, hogy szívesen dolgozna velünk – így együtt tervezhetjük a jövőt, például vegyes párosozhatnának az olimpián, meg a Grand Slam-tornákon, talán esélyük is lehet. Ehhez kellene a szövetségi támogatás. Mindenki arra gondol, hogy mi ezért mérhetetlen pénzt követelünk, de a pénz szóba sem került. A támogatás mondjuk olyan orvosi ellátás, táplálékkiegészítők, utazási költségek kifizetését jelenti, amit vissza lehet számolni készpénzre, viszont nem tudunk olyan szövetségről Magyarországon, ahol a sportolók az olimpiai kvalifikációs eseményekre saját költségükön utaznak… Vagy ott vannak a labdarúgók, ők is jól keresnek, mégis a szövetség fizeti az útjukat a vébéselejtezőkre. Azt szeretnénk, hogy kapják meg a támogatást, ami a többi olimpiai sportágban is jár, függetlenül a fizetésektől.

– Lát reményt a megegyezésre?
– Ahogy mondják, a remény hal meg utoljára. De én a hétfőn félbeszakadt egyeztetés után írtam Richter Attilának, hogy mivel kedden pályára lépnek a teniszezők, szerda délelőtt folytassuk a megbeszéléseket. Nos, ez nem jött létre, helyette a szövetség közleményt írt, ami nyilván frusztrálja a játékosokat.

– Azóta kijelöltek újabb időpontot?
– Nem. Kaptam SMS-t a főtitkártól, de ezt az ügyet nyilván nem üzenetekkel kell tisztázni.

– Telnek a napok, így egyre aktuálisabb a kérdés: játszik-e Fucsovics a csehek elleni Davis-kupa-találkozón?
– Kilencvenöt százalék, hogy nem. Ám most nem is ez áll a vita középpontjában. A csehek is fiatalokkal jönnek, ez tét nélküli párharc lesz. Korábban sohasem engedtem volna, hogy Marci kihagyjon egy válogatott meccset, de most, hogy tét nélküli lesz, és a viszony is problémás a szövetséggel, egyetértek vele, hogy valószínűleg nem lép pályára.

– Nem tartanak attól, hogy ez negatívan befolyásolja Fucsovics megítélését, ami éppen ebben a szezonban lett egyre pozitívabb?
– Én is utálom az ilyen helyzeteket, de nekem tiszta a lelkiismeretem. Akkor tudunk tárgyalni, ha egyenlő partnernek tekintjük egymást. Babos Timinek évek óta alig van kapcsolata a szövetséggel, és ez nem az ő hibája. Hiába sikeres, nem kapta meg a kellő figyelmet, amit megérdemelt volna – most Marci van abban a helyzetben, hogy ha nem köszönnek neki a szövetség munkatársai, akkor is elboldogul. De a magyar tenisz szempontjából nagy kár lenne, ha nem látnák be, hogy Marcira szükségük van.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik