Téli olimpia: vizsgálat indult Liuék orosz riválisa ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.12. 11:18
null
Szemjon Jelisztratov olyat mondott, amit nem lett volna szabad (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vizsgálatot indított Szemjon Jelisztratov és az olimpiai zászló alatt induló orosz sportolók ellen, mert a rövid pályás gyorskorcsolyázó a szombaton szerzett bronzérmét a téli olimpiától eltiltott orosz sportolóknak ajánlotta.

„Alig bírom visszafojtani a könnyeimet. Korábban is mondtam, hogy ha bármilyen érmet nyerek, az számomra arany vagy platinum lesz” – mondta Jelisztratov az 1500 méteres szám döntője után (a fináléban harmadik lett, Liu Shaolin Sándor pedig ötödik). Eme szavaival még nem lett volna gond.

Csakhogy itt még nem is ért véget a nyilatkozata.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ez összejött, főleg, ha megnézzük, milyen állapotban van az orosz sport. Ezt az érmet azoknak asrácoknak ajánlom, akiket kemény és sportszerűtlen eszközökkel eltiltottak az olimpiától. Ez a ti érmetek is” – mondta Jelisztratov.

Mit ismert, a NOB eltiltotta Oroszországot a pjongcsangi játékoktól az állami doppingprogram miatt, és 169 sportolóját csak az olimpiai zászló alatt engedték elindulni.

A NOB jelezte, vizsgálatot indított a gyorskorcsolyázó ellen, mert szavaival több szabályt is megszegett.

Egyrészt, az olimpián egyetlen sportoló sem tehet politikai jellegű nyilatkozatot. Másfelől az olimpián induló oroszokra még szigorúbb előírások vonatkoznak, nem nevezhetik nevén Oroszországot, nem használhatják az orosz zászlót és jelképeket, nem énekelhetik az orosz himnuszt.

„A NOB vizsgálócsoportot működtet, éppen az ilyen esetekre, kiemelt figyelemmel az orosz sportolókra. Nemcsak a szabályokat, azok szellemiségét is be kell tartani” – mondta a NOB szóvivője, aki a lehetséges szankciót nem említette.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik