Téli olimpia: Pulai Pjongcsang reményében vált sportágat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.02.09. 10:04
Miután szánkóval két olimpiára nem tudta megszerezni a kvalifikációt Pulai Imre olimpiai bajnok kenus, a 2018-as téli játékokra (Pjongcsang) bobban tervezi a kijutást.

Napra pontosan egy évvel a jövő évi téli olimpia előtt az M4 Sport csütörtöki Sportreggeli adásában – a sydneyi ötkarikás játékokon kenuban Novák Ferenccel aranyérmes – Pulai Imre arról beszélt, hogy tíz évig űzte a szánkózást, és ez idő alatt két téli olimpiai kvalifikációval próbálkozott. Szerinte mindkétszer megvolt a kellő számú pontja, csupán „sportpolitikai okok miatt nem jutottam ki, lehúzták a nevem és hölgy utazhatott”.

Pulai hozzátette, hogy tudott venni magának jó minőségű szánkót, ám a jelenlegi kettes bobjukat bérlik, most tárgyalnak két céggel, amelyek segítenének a vásárlásban.

Az olimpiai kvalifikáció, a világkupa-sorozat ősszel indul, és nyáron derül ki, mely versenyeken lehet pontot szerezni. Az edzéseket Németországban és a tengerentúlon végzik, társaival terveznek egy tíznapos litvániai edzőtábort – onnan hoznák az új kettes bobjukat is.

Az olimpiai kvalifikációt kettes és négyes bobban kísérlik meg, egyrészt azért, mert így dupla esély kínálkozik, másrészt pedig az új szabályok szerint a vezetőnek, „a sofőrnek”, azaz Pulainak, mindkét egységben rajthoz kell állnia a világkupákon.

A kenus beszélt a bobsport nehézségeiről is, mint mondta, „a beszállás a nehéz, mert kis helyre kell beugrani, ráadásul rövid idő alatt”. A bob berántásában azonban segítségére van kenus múltja. Nem titkolta, hogy nemcsak szánkóban, bobbal is volt már bukása, 2014-ben egy edzésen akkorát esett, hogy eltört a kulcscsontja.

„Hosszú távra tervezek bobban. Szánkóban úgy voltam benne a top negyvenben, hogy feleannyi edzésre volt módom, mint a profiknak, mert a lecsúszás is drága” – mondta, és hozzátette, a legutóbbi téli olimpia helyszínén, Szocsiban többször versenyzett, és ha kijut az olimpiára, és ott hozza legjobb idejét, 30-35. lehetett volna.

Pulai egy versenyt már teljesített: a 60 induló közül 35. lett egy 18 éves, bérelt bobbal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik