Téli olimpia: Magyarország pályázna a rendezésre – sajtóhír

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.17. 09:56
A Bors információi szerint Magyarország fontolgatja, hogy megpályázza a 2026-os téli olimpia rendezését Ausztriával közösen. A lap úgy tudja: hazánk a jeges számoknak (gyorskorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya, műkorcsolya, a jégkorongtorna egy része) adna otthont, a havas sportágaknak Ausztria lenne a házigazdája. A Magyar Olimpiai Bizottság szerint felmerülhet egy téli olimpia rendezésének ötlete, de a MOB vezetését ezzel kapcsolatban még nem keresték meg. 

Fontos érv, hogy idén szeptemberben nagy valószínűséggel Párizs kapja a 2024-es játékokat, ez pedig azt jelenti, hogy a nyári versenyek legjobb esetben is 2036-ban jöhetnek vissza Európába – írja a Bors. Ellenben a téli versenyek elmúlt és közeljövőbeni helyszínei (2010 Kanada, 2014 Oroszország, 2018 Dél-Korea, 2022 Kína) kínálják, hogy 2026-ban újra a mi kontinensünk legyen a házigazda. Ráadásul itt nem megalopoliszokkal (mint Párizs és Los Angeles) kell vetélkedni, s a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Chartája az Agenda 2020-nak megfelelően már megengedi, hogy két ország közösen adjon otthont az ötkarikás eseménynek.

Mint ismert, Magyarország kandidált a 2024-es nyári játékok rendezésére, ám márciusban visszavonta pályázatát.

A lap megkereste az Osztrák Olimpiai Bizottságot, melynek sajtófőnöke, Wolfgang Eichler elárulta: Ausztria valóban megpályázza a 2026-os téli olimpiát, azt azonban nem tudni, hogy egyedül vagy Magyarországgal közösen.

A rendezés lehetőségével kapcsolatban megkerestük a Magyar Olimpiai Bizottságot, amely az alábbi közleményt adta ki:

„A Magyar Olimpiai Bizottságnak az alapszabályában is rögzített célja, hogy az Olimpiai Charta vonatkozó rendelkezéseivel összhangban Magyarország a jövőben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sporteseménynek otthont adjon és a világ olimpiai családjának házigazdája legyen. Ennek fényében egy esetleges téli olimpia magyarországi rendezése is felmerülhet, ennek hátterét azonban alaposan meg kell vizsgálni, külön kitérve a természeti adottságokra."

„Elképzelhetőnek tartom, hogy egy-egy magyar szempontból sikeres téli sportág szövetségében felmerülhet egy esetleges téli olimpia magyarországi rendezésének ötlete, de a Magyar Olimpiai Bizottság vezetésének ezt a szándékot még nem jelezték" – fogalmazott Fábián László, a MOB főtitkára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik