Téli olimpia: Japán támogatja a szapporói pályázatot

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.01.29. 14:41
A Japán Olimpiai Bizottság szerdán hivatalosan támogatásáról biztosította Szapporo pályázatát a 2030-as téli ötkarikás játékokra.

A bizottság vezetősége tokiói ülésén szavazott a kérdésben, s a voksolás a várt eredménnyel zárult.

A Japán északi részén található város 1972-ben első ázsiai helyszíne volt a havas-jeges sportok játékainak, legutóbb pedig a 2026-os rendezést vette célba, ám a Hokkaidó-szigetet – melynek Szapporo a székhelye – 2018 őszén sújtó, 44 halálos áldozatot követelő földrengés után visszalépett. Viszont már akkor jelezte, hogy a 2030-as esemény rendezéséért harcba száll.

Szapporo küldöttsége január elején Lausanne-ban járt, ahol Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke fogadta. A NOB-vezető a tárgyalást követően elragadtatással beszélt a tervekről, s annak a véleményének adott hangot, hogy a japánok pályázata a 2030-as rendezéséért erősebb lesz, mint amilyennel a 2026-osra jelentkeztek.

Szapporóra ugyanakkor már idén nyáron is komoly feladat vár, mivel októberben elvállalta, hogy a tokiói nyári játékok hosszútávú atlétikai versenyeinek otthont ad, hogy a sportolókat megkíméljék a fővárosban várható hőségtől.

A tíz év múlva esedékes téli játékok helyszínkijelölésének időpontját még nem tűzte ki a NOB. Jelenleg azt lehet tudni, hogy Szapporo mellett Salt Lake City, Lillehammer és Barcelona fontolgatja a pályázást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik