A későbbi olimpiai bajnok olasz Fontana, Csoj és Boutin egymás nyakán a döntőben (Fotó: AFP)

A női 500 méteres döntő eseményei igencsak sok vitát generáltak: Csoj Min Dzsongot kizárták, a favorit Elise Christie álmait versenybaleset törte össze (a brit sportoló zokogva távozott), a videózás után meghozott bírói döntést sokan vitatták, vagy legalábbis nehezen érthetőnek nevezték. Csoj helyett a kanadai Kim Boutin állhatott a dobogóra.

A hírhedten „harapós” dél-koreai internetes közösség úgy reagált, ahogy már nem egyszer korábban: Boutin halálos fenyegetéseket és mocskolódó üzeneteket kapott tömegével, így le is zárta közösségi csatornáit. A dél-koreai szurkolók higgadtabb csoportja próbálta csitítani a túlpörgött társakat, sőt, voltak, akik elnézést kértek a koreaiak nevében Boutintől, akinek még lesz három versenye.

  

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sajtótájékoztatóján annyit kommentált, hogy képtelen kontrollálni a hasonló online zaklatási hullámokat.

„Nem láttam a kommenteket, de el tudom képzelni. Mondjuk úgy, volt már ilyen esetünk a korábbi olimpiákon. Annyit tudok mondani, hogy gratulálok Kanadának a bronzéremhez, koncentráljunk a versenyekre, mert én is kint voltam, és fantasztikusak voltak” – mondta Mark Adams NOB-szóvivő.

A dél-koreai internetes közösség valami elképesztően heves, és sajátjait sem kíméli – jöjjön egy friss példa. Az ország egyik legnagyobb (most már visszavonult) sportoló kedvence, a ritmikus gimnasztikázó Szon Jon Dzse néhány héttel ezelőtt lájkolni merészelt egy fotót, amelyen Agyelina Szotnyikova, a 2014-es női műkorcsolyabajnok szerepelt az aranyérmével.

Szon és Szotnyikova valószínűleg baráti viszonyban vannak, hiszen a dél-koreai tornász ugyanúgy az oroszországi Novogorszk tréningkomplexumban edzett évekig, mint az orosz műkorcsolyázó. Dél-Koreában viszont (mivel a nemzeti ikon Kim Juna ezüstérmes lett, vitatott pontozás után) ezt nem tolerálták, és Szon annyi fenyegetést és mocskolódó megjegyzést kapott, hogy napokig fel kellett függesztenie közösségimédia-csatornáit, aztán nyilvánosan kért bocsánatot.

Persze az éremnek van egy másik oldala is, mert a dél-koreaiak körül is rajongják a nekik tetsző versenyzőket: hogy mást ne mondjunk, a magyar Liu testvérek nagy kedvencek lettek…