Téli olimpia: aranyérmeseink Rossira emlékeztetik Szabó Tündét

Vágólapra másolva!
2018.02.28. 16:11
Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára – úgy is, mint volt élsportoló – elképesztőnek találta azt a gyorsaságot és technikai felkészültséget, amelynek köszönhetően olimpiai bajnok lett Pjongcsangban a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor alkotta magyar rövid pályás gyorskorcsolyaváltó.

A sporttörténelmet író négyes lenyűgöző versenyzési stílusa érdekes párosítással Valentino Rossira, a MotoGP hétszeres világbajnokának kockázatos száguldásaira emlékeztette, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a magyar hősöket nem motor, hanem a szívük vitte előre...

„A téli olimpiai emlékeim örökre az emlékezetembe vésődtek, és a saját versenyzői pályafutásom meghatározó momentumait vetítették elém. Amíg a világ legjobb úszói közé tartoztam, a saját bőrömön tapasztaltam, hogy mennyit kell fáradozni a boldogulásért, milyen hosszú és küzdelmes út vezet el a siker kapujáig, aminek sajnos még a küszöbéhez érkezve is el lehet bukni. Olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmesként nekem is sok mindenről kellett lemondanom, elszántság és kitartás nélkül álmaim fele sem valósult volna meg. Ezért is vagyok nagyon büszke a fiúkra, és értékelem a lehető legnagyobbra a teljesítményüket. Más erényeik mellett azt a vakmerőséget, ahogy a kanyarokat veszik. Ez bizony a bátrak sportja, ami engem Valentino Rossira és versenyzőtársaira, a gyorsasági motorosok száguldására és kanyartechnikájára emlékeztet. Elég egy tizedmásodpercnyi kihagyás, vagy egyensúlyvesztés, és máris füstbe mennek a legszebb álmok is. Ráadásul, egy olimpikonnak négy évet kell várnia a javítás lehetőségére. Ezek a küzdelmek bizony óriási lélekjelenlétet követelnek meg, mindeközben a gyakran centiméterekre száguldó többi versenyzőre is minden pillanatban oda kell figyelni. A sportág viszont épp ettől nagyon látványos és izgalmas, jól közvetíthető, nem véletlen tehát, hogy jó nézettségeket is hoz. Könnyen válik az ember a sportág szerelmesévé, talán azért, mert szinte minden másodperc új helyzeteket hoz a jégen" – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a sportért felelős államtitkár, aki úszóversenyzői pályafutásának csúcsára a kilencvenes évek elején jutott fel.

„Több világkupán is ott lehettem már a versenyzőinkkel, így tudom, hogy mennyit dolgoztak azokért a sikerekért, amelyek az elmúlt időszakban a magyar gyorskorcsolyát jellemezték. Mindannyian bíztunk a jó eredményekben, hiszen a válogatottjaink tavaly a torinói Európa-bajnokságról nyolc, az innsbrucki junior világbajnokságról négy, majd a márciusi rotterdami világbajnokságról kilenc éremmel tértek haza. A hazai sportpolitika célrendszerének része, hogy eredményességünket a versenysportban tovább fokozzuk. Az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága az olimpiai sportágakat irányító sportszövetségekkel közvetlen kapcsolatot tart annak érdekében, hogy a szakmai együttműködés szorosabbá, az ügyintézés pedig rugalmasabbá váljon. Ez a téli olimpiai aranyérem a legékesebb példája annak, hogy az elmúlt években olyan sportágakban születtek egyre jobb eredmények, amelyeknek eddig nem voltak ilyen lehetőségeik arra, hogy megmutassák magukat. Hét évvel ezelőtt a jégkorong egyike lett az öt látvány csapatsportágnak, és ez magával hozta a jégpályához kötött sportágak nagy ütemű fejlődését. Lehetővé vált jégpályáink fejlesztése, a jégfelületeink bővítése. Szükségünk van viszont olyan létesítményekre is, amelyek segítik a magyar sportolók sikeres felkészülését. Ennek jegyében született meg az a kormányhatározat is, mely a Nemzeti Korcsolyázó Központ felépítéséről dönt. Ez 2021-re készülhet el Istvánmezőn, s az egyik legmodernebb létesítmény lesz. A rangos nemzetközi események megrendezésére éppúgy alkalmas lesz, mint arra, hogy ideális körülményeket teremtsen a sportolók felkészüléséhez" – mondta befejezésül Szabó Tünde államtitkár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik