Téli olimpia 2026: máris veszélyben a svéd kandidálás

Vágólapra másolva!
2018.10.12. 18:02
Három nappal azt követően, hogy Stockholm hivatalos pályázóvá vált a 2026-os téli olimpiára, máris veszélyben a kandidálása.

A stockholmi városvezetés új, pénteken bejelentett koalíciós megállapodása ugyanis leszögezi, hogy az adófizetőktől befolyt pénzből nem hoznak létre külön alapot az ötkarikás játékok megrendezésére.az adófizetőktől befolyt pénzből nem hoznak létre külön alapot az ötkarikás játékok megrendezésére.

„Minden pártnak az volt a kiindulási pontja, hogy nem az adófizetőknek kell megfizetniük az olimpiarendezést" – jelentette ki a jobbközép szövetség és a zöldek között létrejött megállapodásról Karin Ernlund koalíciós tag.

Egy másik politikus arról beszélt, hogy szeretnének otthont adni az olimpiának a jövőben, csak a mikor a kérdés.

Amennyiben a svéd főváros visszalép, a kanadai Calgary, illetve Milánó és Cortina d'Ampezzo közös olasz pályázata marad versenyben a nyolc év múlva sorra kerülő eseményért, de mindkettőnek van leküzdendő akadálya saját hazájában. A kanadai városban november 13-án tartanak véleménynyilvánító népszavazást az ötkarikás játékok rendezéséről. Az olasz pályázat pedig még – a svédhez hasonlóan – nem kapta meg a szükséges politikai támogatást. Korábban Róma a 2020-as és a 2024-es nyári játékoknak szeretett volna otthont adni, de még a választás előtt visszalépett, míg a svédek a 2022-es téli játékok kapcsán jártak el hasonlóan.

Korábban heten jelentkeztek, de Sion, Szapporó és Graz visszalépett, míg Erzurumot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság zárta ki a jelentkezők közül az utaztatással, a telekommunikációval és a reptéri infrastruktúrával kapcsolatos problémák miatt.

A NOB jövő júniusban a Lausanne-i kongresszuson dönt a helyszínről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik