Szocsi 2014: orosz helyett svájci és lett arany bobban

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.03.28. 18:20
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan Svájcnak és Lettországnak juttatta az aranyérmet a férfi kettes-, illetve négyesbobosok szocsi ötkarikás versenyében.

A NOB 2017 novemberében fosztotta meg az elsőségtől az oroszokat, mert Alekszandr Zubkov, aki benne ült a párosban és a négyesben is, érintett volt az orosz doppingbotrányban. Később csapattársáról, Alekszej Vojevodáról is ez derült ki.

Kettesbobban így a Beat Hefti, Alex Baumann svájci páros, négyesben pedig az Oskars Melbardis, Daumants Dreiskens, Arvis Vilkaste, Janis Strenga alkotta lett csapat lépett elő hivatalosan is győztessé.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése állt, amely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik