„Máma már nem repül tovább...” (Fotó: AFP)

Ahonen korábban már kétszer is világgá kürtölte, hogy itt a vége, de mindig visszatért. Mostani, vélhetően végleges döntésének előzménye, hogy a legutóbbi, 2017–2018-as szezonban egyetlen világkupapontot sem szerzett, vagyis egyszer sem sikerült bejutnia a legjobb 30 közé az egyéni megméretéseken.

Ahonen, bár sohasem nyert olimpiát – a finn csapattal van két ezüstérme – ötször nyerte meg a Négysáncversenyt, ami senki másnak nem sikerült. Ötszörös világbajnok, kétszer nyerte meg az összetett világkupát, nem kevesebb mint 36 vk-versenyen diadalmaskodott, és 108-szor állt dobogón.

„Sohasem hagyom abba a síugrást, ugrok, amikor kedvem tartja, de megerősíthetem, hogy a jövőben egyetlen versenyen sem veszek részt” – árulta el az Ilta-Sanomat finn lapnak.

Ahonen az első, 2008-as visszavonulása alatt megjelentette önéletrajzát, amelyben kendőzetlenül beszél a sportágról. Többek között megemlíti, hogy mennyire keveset esznek a síugrók. Nyaranta sokszor előfordult, hogy Ahonen naponta mindössze 200 kalóriát vett magához. Reggelire müzlit evett zsírszegény joghurttal, nem ebédelt, és vacsorára is csak zabpelyhet fogyasztott.