„Mindig is a legjobbamat akartam nyújtani. Az, hogy megmásszam a hegyeket, ma is bennem van, de férfiként és apaként már más dolgok is fontosak. Éppen ezért itt az idő elbúcsúzni. Köszönöm ezt az utazást" – mondta a 31 éves francia sportoló, aki a szombati kontiolahti világkupafutamon versenyez utoljára.

Fourcade hét összetett világkupa-győzelmével rekorder, és szombaton akár a nyolcadik vk-elsőségét is begyűjtheti: előnye egy futammal az idény vége előtt tíz pont a norvég Johannes Bővel szemben.

A 31 éves sportoló a 2014-es szocsi olimpián a 20 kilométeres egyéni és a 12.5 kilométeres üldözéses versenyben diadalmaskodott, majd négy évvel később Pjongcsangban utóbbi számban megvédte a címét, továbbá győzött a 15 kilométeres tömegrajtos viadalon és a vegyes váltó tagjaként. Emellett további két ötkarikás ezüstérme is van.

Az idei világbajnokságon két aranyat szerzett, így 13 vb-aranyával a sportág történetének második legeredményesebb versenyzője lett a húsz arannyal rendelkező Ole Einar Björndalen mögött, a 11 egyéni diadalával viszont utolérte az élen a norvég klasszist.