Sífutás: Johaug 958 nap után fölényes sikerrel tért vissza

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.16. 13:49
null
Johaug boldog lehet, a visszatérése tökéletesen sikerült (Fotó: AFP)
Tizennyolc hónapos doppingbüntetését letöltve, két és fél év után ismét hivatalos versenyen indult Therese Johaug, a norvégok világklasszis sífutója, aki pénteken meg is nyerte a beitostöleni idénynyitó hétvége 10 km-es klasszikus stílusú viadalát.

 

 

A 30 éves egyszeres olimpiai és hétszeres világbajnok sífutóval kapcsolatban 2016. október 13-án hozták nyilvánosságra, hogy pozitív mintát szolgáltatott egy doppingvizsgálat során.

Szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó klosztebol nyomaira bukkantak, de a sportoló ezt azzal magyarázta, hogy a tiltott szer a Trofodermin nevű napvédő krémben volt, amelyet Fredrik Bendiksen csapatorvostól kapott. A Norvég Olimpiai Bizottság illetékesei ezek után a 13 hónapos eltiltásról döntöttek, ezt tavaly augusztusban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) öt hónappal megtoldotta. Johaug így nem lehetett ott a pjongcsangi téli olimpián.

A sportoló azonban nem adja fel, komoly felkészüléssel a háta mögött úgy döntött, a 2018–19-es idényben ismét versenyezni fog. Először a hazai, norvégiai idénynyitón állt rajthoz, és a 10 km-es klasszikus stílusú versenyt nagy fölénnyel, végig az élen állva megnyerte, a második helyezett Ingvild Flugstad Östbergre 23 másodpercet, a harmadik Kari Öyre Slindre egy percet vert.

„Visszatértem! – nyilatkozta Johaug jókedvűen a célba érkezés után a Dagbladetnek. – Nagyon nehéz volt 958 nap után ismét rajhoz állnom és győznöm, főleg úgy, hogy a legutóbbi itteni versenyemet is megnyertem. Az két és fél évvel ezelőtt volt, de arról álmodtam, hogy visszajövök, és egyből sikerrel kezdek. Valóra vált az álmom.”

Johaug legközelebb a 2018–19-es világkupaidény első versenyén, a finnországi Kuusamóban indul november 24-25-én.

SÍFUTÁS
BEITOSTÖLEN
NŐK, 10 KM KLASSZIKUS
1. Therese Johaug 25.42.6
2. Ingvild Flugstad Östberg +23.9
3. Kari Öyre Slind +59.8

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik