Sífutás: a CAS megemelte az olimpiai bajnok büntetését

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.08.22. 14:21
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) öt hónappal megtoldotta Therese Johaug doppingbüntetését, a norvégok olimpiai bajnok sífutója így 18 hónapig nem versenyezhet, s a jövő évi, pjongcsangi téli játékokon sem állhat rajthoz.

A CAS döntését megelőzte a Nemzetközi Síszövetség (FIS) kérése, amelyben súlyosabb fegyelmi büntetést szorgalmazott Johaug ellen. A FIS kifogásolta, hogy csak 13 havi eltiltást, a lehetséges szankciók közül a legenyhébbet szabta ki a versenyzőre hazája olimpiai bizottsága.

A nemzetközi sportági szövetség ezt elfogadhatatlannak minősítette, mondván, Johaugnak csupán annyit kellett volna tennie, hogy elolvassa az általa használt kenőcs csomagolásán pirossal kiemelt, doppingszerre figyelmeztető feliratot.

A 29 éves, hétszeres világbajnok, kétszeres világkupagyőztes sífutó szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó klosztebol nyomaira bukkantak egy előre be nem jelentett, tavaly szeptemberi ellenőrzés során.

A sífutó azzal magyarázta az esetet, hogy a tiltott szer a Trofodermin nevű napvédő krémben volt, amelyet Fredrik Bendiksen csapatorvostól kapott.

A Norvég Olimpiai Bizottság illetékesei ezek után döntöttek a 13 hónapos eltiltásról, mely 2016 októberétől lépett érvénybe, s a mostani ítélet értelmében 2018 áprilisában jár le. A pjongcsangi játékokra februárban kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik