Rp. gyorskorcsolya-vb: mindkét váltó bejutott a döntőbe!

Vágólapra másolva!
2017.03.11. 19:45
Mindkét magyar váltó döntőbe jutott a rotterdami rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokság szombati napján.

Ez elsősorban a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Heidum Bernadett, Keszler Andrea összeállítású női stafétától volt bravúros teljesítmény. A magyar négyes sokáig a negyedik helyen haladt a 3000 méteres versenyben, de Jászapátinak orosz riválisát megelőzve sikerült a harmadik helyre feljönnie a hollandok és a kanadaiak mögé. Az egyik váltásnál aztán a tengerentúliak visszaestek az utolsó helyre, de közben az oroszok megelőzték a magyarokat. Ez a sorrend egészen a hajráig nem változott, az utolsó váltásnál viszont Keszler Andreának sikerült úgy belöknie Jászapáti Petrát, hogy az oroszok elé került a magyarok befejező embere. A szegediek 18 éves tehetsége pedig ezt a pozíciót biztosan védte meg. A vasárnapi fináléban a házigazdák mellett Kína és Japán lesz az ellenfél.

„A verseny felénél tudatosult bennünk, hogy képesek vagyunk megcsinálni. Nekem különösen gyógyír ez a szereplés, mert az egyéni versenyek után nagyon megzuhantam. Egyszerűen csapatként a legjobbat hozzuk ki egymásból” – mondta az MTI-nek Keszler Andrea, aki a három egyéni szám mindegyikében búcsúzott a selejtezőben. – Vasárnap éremért korizunk és bár a japánoknál papíron jobbak vagyunk, erre nem osztanak érmet, mindent bele kell adnunk.”

A félévnyi kihagyás után visszatért Heidum Bernadett elárulta, félt attól, hogy nem bírja majd a tempót „élesben” és mindig a többieknek kell visszahozniuk a lemaradást, elmondása szerint azonban szerencsére kiválóan érezte magát a jégen. Jászapáti Petra azt emelte ki, hogy Keszler olyan erővel indította útjára a legvégén, hogy sikerült bevágnia az oroszok elé, azaz nem kellett előzéssel bajlódnia, csak védenie kellett a pozícióját.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba alkotta férfikvartettől viszont papírforma teljesítmény volt a fináléba kerülés. Ezt viszonylag magabiztosan teljesítette. Eleinte harmadikként „utazott” a kazah négyes előtt, majd előbb a kínai, aztán a kanadai stafétát is megelőzte, ráadásul utóbbi egyik tagja elesett, így a leszakadó kazahok miatt biztossá vált a továbbjutás. Az utolsó kanyarban az ázsiaiak utolsó embere megelőzte ugyan a kiengedő Liu Shaolint, de érdemben ez nem befolyásolt semmit.

„Azért jöttünk, hogy világbajnokok legyünk! Ehhez megtettük az első lépést. Nehéz lesz a finálé, mert a hollandoknak és az oroszoknak is kiváló befejező emberük van, ebből a szempontból talán a kínaiak hátrányban vannak” – értékelt az MTI-nek Knoch Viktor, aki elárulta: az 500 méter három magyart felvonultató B-döntőjében taktika volt, hogy Liu Shaoang feltartja Victor Ant.

Liu Shaolin Sándor arról beszélt, hogy korcsolyájának pengéjével gondja támadt, ezért botlott meg az 500 méteres elődöntőben, ami lehetetlenné tette, hogy megvédje világbajnoki címét.

Vasárnap 14.20-tól mindkét nemnél az 1000 méter küzdelmeit rendezik meg, majd a legjobb nyolcat felvonultató 3000 méteres szuperdöntőt, végül pedig a váltók fináléit.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik