A leghosszabb táv csatározásaiban érdekelt másik két magyar közül Liu Shaoangot kizárták az elődöntőben, míg a nőknél Jászapáti Petra a B-döntőbe jutott, ahol a negyedik, összességében pedig a tizedik helyen végzett.

A férfiak 1500 méteres elődöntőjében Knoch Viktor és Liu Shaoang azonos futamban szerepelt. Utóbbi eleinte a harmadik helyen „utazott", de amikor fokozódott a tempó az élre állt. Az utolsó körökben óriási harcot vívott az amerikai JR Celskivel és a dél-koreai Szin Da Vunnal. Az utolsó kanyarban összeakadt a korcsolyája tengerentúli riválisával, aki esés közben elsodorta az ázsiai versenyzőt is, így a 18 éves magyar elsőként haladt át a célvonalon. Amíg a trió az A-döntőt érő első két helyért csatázott, Knoch feljött negyediknek, de a bukások révén második lett. A zsűri hosszas tanácskozás után szabálytalannak látta a junior vb-n minden távon győztes Liu Shaoangot, azaz kizárta, egyúttal továbbjuttatta két elesett vetélytársát. Bátyja, Liu Shaolin Sándor viszont ugyanolyan magabiztos volt, mint pénteken, amikor mind az öt futamát megnyerte. Öt körrel a vége előtt élre állt, vezető helyét pedig a célig nem adta át másnak.

A nyolcfős fináléban néhány kör után megnyugodtak a kedélyek, azaz sokáig libasorban korcsolyáztak a versenyzők, az 500-on címvédő Liu Shaolin a harmadik, míg Knoch az utolsó pozícióban. Előbbi szinte végig megőrizte a helyét, de az utolsó körben kibontakozó harcban egyszer megbillent, emiatt ritmust vesztett, s egészen a hatodik helyig zuhant vissza.

A győzelmet Szin Da Vun szerezte meg, aki pályafutása negyedik vb-aranyát gyűjtötte be, az előző három diadalát a 2013-as debreceni vb-n aratta, többek között ezen a távon is. Másodikként a kanadai Samuel Girard ért célba, neki ez a harmadik vb-ezüstje, míg harmadik a szintén dél-koreai Szeo Ji Ra lett, aki első egyéni vb-érmének örülhetett.

A nőknél Jászapáti Petra volt érdekelt a leghosszabb táv elődöntőjében. A mindössze 18 éves szegedi versenyző eleinte a hétfős mezőny végén haladt, majd féltávnál kívülről körbekorcsolyázta két riválisát is. Feljebb azonban már nem tudott jönni, sőt az utolsó körökre elfáradt, így kissé lemaradva a hatodik hely nézett ki neki. Csakhogy az utolsó kanyarban a tavalyi junior vb-n négy érmet nyert Cang Ji-cö kilökte egyik kanadai ellenfelét, így a magyar ötödikként ért célba, majd a kizárás által végül a B-döntőt érő negyedik helyen végzett. A kisdöntőben szinte végig óriási csata folyt, kanyarról kanyarra változott a sorrend. Jászapáti ötödikként ért célba, de egy kizárás miatt negyedik lett, ami összesítésben a tizedik pozíciót jelenti a távon.

A nagydöntőben Liu Shaolin párja, a brit Elise Christie tíz Európa-bajnoki cím után megszerezte első világbajnoki aranyérmét. A vb-ken korábban négy-négy ezüstöt és bronzot gyűjtött.

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA-VB, ROTTERDAM
FÉRFI 1500 MÉTER
Világbajnok
: Szin Da Vun (Dél-Korea) 2:16.919 perc
2. Samuel Girard (Kanada) 2:16.982
3. Szeo Ji Ra (Dél-Korea) 2:17.051
...6. Liu Shaolin Sándor 2:17.204
7. Knoch Viktor 2:17.265

Liu Shaoangot kizárták

NŐI 1500 MÉTER
Világbajnok:
Elise Christie (Nagy-Britannia) 2:54.369 perc
2. Marianne St-Gelais (Kanada) 2:54.381
3. Sim Szuk Hi (Dél-Korea) 2:54.424
...10. Jászapáti Petra
...31. Keszler Andrea