Lara van Ruijven 27 évesen hunyt el (Fotó: Hunskate Media)

A rövid pályás gyorskorcsolyázók napok óta figyelték a Franciaországból és a holland csapat háza tájáról érkező híreket: a válogatott a Pireneusokban tartott edzőtábort, amikor június 25-én rosszul lett, és kórházba került egyik klasszisuk, a világbajnok Lara van Ruijven – immunrendszeri betegség lépett fel nála súlyos komplikációkkal.

„Állapota stabil, de kritikus” – mondták orvosai, és már akkor mindenki aggódni kezdett.

LARA VAN RIUJVEN
Született: 1992. december 28., Naaldwijk
Kiemelkedő eredményei: olimpiai 3. (váltó, 2018), világbajnok (500 m, 2019), vb-2. (váltó, 2018), 5x Európa-bajnok (váltó, 2013, 2014, 2016, 2019, 2020), 2x Eb-2. (váltó, 2015; 1000 m, 2020), 2x Eb-3. (váltó, 2017; 500 m, 2019)  

Leginkább azért, mert egyáltalán nem jött hír arról, hogy javulna Van Ruijven állapota, arról viszont igen, hogy családja ott van körülötte, és már csapattársai is elbúcsúztak tőle…

Napokon keresztül tartották őt mesterséges kómában, később belső vérzés is fellépett nála, és július 10-én, pénteken Lara van Ruijven elhunyt.

„Minden a helyére kerül. Csak türelmesnek kell lenned, és bíznod abba, hogy így lesz” – ez volt a mottója a holland short trackes lánynak, s ha a pályafutását nézzük, ez bizony igaz is: gyerekként kipróbálta a gyorskorcsolyát, ám hagyta magát meggyőzni arról, hogy váltson a short trackre.

Lara van Ruijven volt az első holland rövid pályás gyorskorcsolyázónő, aki egyéni világbajnoki címet szerzett. Mindez 2019 márciusában történt Szófiában, ahol a sprinttávon bizonyult a legjobbnak – mindez hatalmas szó, hiszen Hollandia a sportág egyik meghatározó országa. És ugyanezen a vb-n mellette még nagyobb reflektorfény jutott honfitársának, Suzanne Schultingnak, aki összetett világbajnoki aranyat ünnepelhetett Bulgáriában, és aki így búcsúzott csapattársától: „Egyszer, mikor álltunk a jég mellett egy váltófinálé előtt, azt mondtad, minden rendben lesz, ne aggódjak. Én ugyanezt mondtam neked két héttel ezelőtt… Hiányozni fogsz!”