Jászapáti Petra történelmet írt a világkupában (Fotó: AFP, archív)


 
Jászapáti Petra 500 méteren rajt-cél győzelmet aratott Almatiban, a rövid pályás gyorskorcsolyázók viágkupaversenyén.

A 19 éves szegedi korcsolyázó a negyeddöntőből másodikként, míg az elődöntőből futamgyőztesként jutott tovább, így a döntőben a legjobb, egyes pozícióból rajtolhatott. A startot követően meg is tudta védeni a helyét, azaz elsőként fordult az első kanyarba. Jászapáti nagyszerűen korcsolyázott, esélyt sem adott riválisainak az előzésre, aztán az utolsó körben a negyedik helyről előretörő orosz Szofija Proszvirnova manőverével felborította a holland Lara van Ruijvent és a vk-pontversenyben listavezető lengyel Natalia Maliszewskát, így utána már aggódni sem kellett az újabb magyar győzelemért.

Jászapáti az első magyar, aki hölgyek versenyében győzni tudott a sorozatban. Ez volt a második magyar siker Almatiban, Liu Shaoang szombati, 1000 méteren elért sikere után.

A női 500 méter fináléja után Liu Shaoang ugyanezen a távon folytatta az éremszerzést, óriási hajrával a 2. helyen ért célba, ez volt a 8. vk-érme pályafutása során.

A férfiak legrövidebb távján is könnyen születhetett volna magyar siker, ugyanis az elődöntőig hárman is eljutottak, onnan aztán a szombaton 1000 méteren aranyérmes Liu Shaoang mellett Burján Csaba került a fináléba, míg a váltóval hozzájuk hasonlóan olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor a kisdöntőbe. A 19 éves fiatalabb Liu fivér aztán egy második hellyel bővítette az éremgyűjteményét, Burján utolsó lett az ötfős futamban, az idősebbik Liu pedig megnyerte a kisdöntőt, azaz hatodikként zárt.

Az 1500 méteres versenyeken Bácskai Sára Luca küzdötte el magát a döntőig, ott azonban elesett, így hetedik lett.

Az ötkarikás aranyérmes és világcsúcstartó férfiváltónk a kisdöntőben a második helyen ért célba Japán négyese mögött, így hatodikként végzett azok után, hogy az első két vk-állomáson győzött, a pontversenyben viszont továbbra is élen áll.

A magyarok Almatiban két arany- és egy ezüstérmet nyertek. A vk-sorozat február elején Drezdában folytatódik, előtte még januárban a dordrechti Európa-bajnokságon versenyeznek a sportág képviselői.