Rp. gyorskorcsolya-vb: 500 méteren három magyar negyeddöntős

Vágólapra másolva!
2019.03.08. 13:05
null
Liu Shaolin Sándor sorra veszi az akadályokat Szófiában (Fotó: MOKSZ/Fiak Blanka, archív)
Az 500 méteres táv selejtezőivel folytatódott a szófiai rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokság, és az 1500 méteren jól teljesítők a sprintszámban is villogtak.

A férfiaknak a negyeddöntőbe jutáshoz kétszer is futniuk kellett, Liu Shaolin Sándor gond nélkül vette mindkét kanyart. Burján Csaba is sikeresen vizsgázott ötszáz méteren, így szombaton a negyeddöntőben folytathatja, Varnyú Alex számára már az első kör a végállomást jelentette.

A hölgyekre egy futás várt: Jászapáti Petra sikeresen oldotta meg a feladatot, Bácskai Sára Luca nem jutott tovább.

„Kicsit törik a jég, de nagyon jó formában érzem magam" – mondta el Liu Shaolin Sándor az ezer méter táv előtti hosszabb szünetben.

 

NÉGY MAGYAR FOLYTATHATJA 1000 MÉTEREN

Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba, valamint Jászapáti Petra 500 és 1500 után 1000 méteren is sikerrel vette a pénteki selejtezőt, de ezen a távon csatlakozott hozzájuk Bácskai Sára Luca is.

Liu Shaolin ezúttal is rendkívül magabiztosan versenyezve vette az akadályokat: féltávig mindkétszer megbújt a mezőnyben, majd ritmust váltott, mellyel könnyedén élre tört és fölényesen diadalmaskodott. Burján a nap végére kissé fáradtabban mozgott, mindkétszer harmadikként ért célba, így idővel léphetett a következő körbe, ráadásul másodjára ehhez az is kellett, hogy egy riválisa elessen a hajrában.

Varnyú Alex az előző két távhoz hasonlóan búcsúzott, viszont ezúttal az első kört még sikerrel vette, mivel akkor másodikként haladt át a célvonalon. Másodjára viszont nem bírta riválisai tempóját, így némi lemaradással az utolsó, ötödik helyen ért célba.

A nőknek ezúttal is egy kört kellett sikerrel teljesíteniük a negyeddöntőbe kerüléshez, s ezúttal Jászapáti mellett Bácskai is továbbjutott. Utóbbi rendkívül nehéz futamban szerepelt, de némi szerencsével továbblépett. Eleinte Elise Christie-vel csatázott a harmadik helyért, de nem tudott tartósan ott maradni, majd a szám két évvel ezelőtti brit világbajnoka és a címvédő dél-koreai Sim Szuk Hi csatája nyomán mindkettő elesett, így a 19 éves magyar versenyző másodikként haladt át a célvonalon.

A 20 esztendős Jászapáti a futam nagy részében harmadikként korcsolyázott a kétszeres olimpiai és tízszeres világbajnok dél-koreai Csoj Min Dzsong és a holland Rianne de Vries mögött, utóbbit az utolsó körben sikerült körbekorcsolyáznia a biztos továbbjutást jelentő második hely megszerzéséért.

Szombaton az 500 és az 1500 méter küzdelmeit, valamint a váltók elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a staféták fináléi szerepelnek a programban.(MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik