„Röviden azt kell mondanunk: csaltak” – magyarok a téli olimpián

Vágólapra másolva!
2018.02.04. 12:58
null
Regőczy Krisztina és Sallay András (Forrás: olimpia.hu)
A nyári olimpiákhoz viszonyítva a téli játékokon eddig nem sok babér termett Magyarországnak. A megszerzett hat érem egyike sem arany – s már 38 éve két ezüst és négy bronz a mérleg. Nagy rá az esély, hogy a rövid pályás gyorskorcsolyázók megtörik a rossz sorozatot.

Ha annak idején Árpád vezér egy kicsivel nyugatabbra telepszik le az ősmagyarokkal, a modern kori téli sportokban most talán nem az osztrákok, hanem hazánk lenne az egyik nagyhatalom.

Persze nem lehet mindent a körülményekre fogni, de kétségtelen, a földrajzi adottságok alapvetően meghatározták a magyarok helyét a téli sportokban.

AZ ELSŐ ÉREM – NEM SEMMI, AHOGY MEGSZEREZTÉK!


Nem kellett sokat várni az első magyar éremre. Az amerikai Lake Placidben 1932-ben megrendezett játékokon Rotter Emília és Szollás László a harmadik helyen végzett a műkorcsolyázó párosok versenyében. Tulajdonképpen nem az érem, hanem megszerzésének módja az igazán elismerésre méltó. A játékok esztendejében még javában tartott a gazdasági világválság, gyakorlatilag semmire sem volt pénz. Főleg tengerentúli utakra nem. Így aztán Rotterék hiába szereztek egy évvel korábban világbajnoki címet, a kiutazás költségeit nekik kellett előteremteniük. Az adományokból és bemutatókból nagy nehezen összeszedett pénzzel elindulhattak, és szorgalmuknak köszönhetően bronzérmet vehettek át a verseny végén.

A költségek később is sok fejfájást okoztak, ennek ellenére az 1936-os olimpián Garmisch-Partenkirchenben immár négyszeres világbajnokként ismételték meg korábbi produkciójukat, újra harmadikként végeztek.

A FELHÁBORÍTÓ EZÜST – „RÖVIDEN AZT KELL MONDANUNK, CSALTAK”


A helyszín St. Moritz, 1948 februárja. Mindössze három évvel vagyunk a második világháború után. Magyarországon a politikai helyzet igen feszült, az emberek éhesek a sikerre. Ezt mindenképpen fontos tudni a következő történet megértéséhez.

A Kékessy Andrea, Király Ede műkorcsolyázó páros abszolút aranyesélyesként érkezett a svájci városba – legalábbis az akkori magyar újságok szerint. Igaz, külföldön is elismerően szóltak a magyarokról. Még Karl Schäfer, az osztrákok kétszeres olimpiai bajnok műkorcsolyázója is. „Én láttam az idén a belga és az amerikai párt is, merem állítani, hogy Kékessyéknek kell megnyerniük a bajnokságot.”

Azonban baj történt.

A magyar páros a második helyre szorult a belga Micheline Lannoy, Pierre Baugniet duó mögé. A különbség nem volt nagy, alig több mint egy tízed, de az akkori Népsport szokatlanul élesen reagált.

,A magyar Kékessy, Király páros élete legjobb szabadkorcsolyázását futotta, a szakértők szerint is sokkal jobbak voltak a mezőny valamennyi párjánál. Mégis, a jól működő műbíráló blokk csak a második helyre értékelte őket. Így is nagy siker a magyar pár helyezése. Ha a nyugati blokk nem alkalmazta volna a Marshall-tervet a műkorcsolyára is, kitűnő párosunk olimpiai bajnokságot nyert volna. Ha finomkodás nélkül, magyarán akarjuk kifejezni a pontozók ténykedését, röviden azt kell mondanunk: csaltak.”

Magyar érmek a téli olimpiákon
Ezüstérem
Kékessy Andrea, Király Ede, páros műkorcsolya, 1948, St. Moritz
Regőczy Krisztina, Sallay András, jégtánc, 1980, Lake Placid
Bronzérem
Rotter Emília, Szollás László, páros műkorcsolya, 1932, Lake Placid
Rotter Emília, Szollás László, páros műkorcsolya, 1936, Garmisch-Partenkirchen
Nagy Marianna, Nagy László, páros műkorcsolya, 1952, Oslo
Nagy Marianna, Nagy László, páros műkorcsolya, 1956, Cortina d’Ampezzo

A díjkiosztón figyelmetlenségből a bronzot kaptuk meg az eredetileg harmadik kanadaiak meg az ezüstöt. Sűrű bocsánatkérések közepette orvosolták a hibát, viszont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság svéd elnöke, Sigfried Edström elfelejtett kezet fogni a mieinkkel. Utólag – ismét elnézést
kérve – ezt is pótolta.

Az ötvenes években a Nagy Marianna, Nagy László testvérpár időszaka következett. Oslóban (1952) és Cortina d’Ampezzóban (1956) is bronzot szereztek a már hagyománnyá váló páros műkorcsolyázásban.

AZ ELVETT ARANY – MINDENKIT FELHÁBORÍTOTT, DE REGŐCZYÉK SIKERKÉNT ÉLTÉK MEG

Ezután nagyobb szünet következett, egészen 1980-ig. A Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánc kettős már négy évvel korábban elért ötödik helyével is jelezte, nagy dobásra készül.

Lake Placidbe éremesélyesként érkeztek, ám végül a szovjetek, Natalja Linyicsuk és Gennagyij Karponoszov kapták az aranyat. Az itthoni közvélemény a szovjet pontozóbíró elfogultságáról beszélt, ám a mieink nem voltak elkeseredve.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen kis különbséggel végzünk a második helyen – nyilatkozta akkor a Népsportnak Sallay András. Egyáltalán nem vagyunk elkeseredve, csodálatos dolog, hogy az olimpiai dobogón állhattunk.”

A kilenc bíró 5:4 arányban hozta ki nyertesnek a szovjeteket. Pontszámban ez 0.96-os, vagyis nagyon kicsi különbséget jelentett Akkoriban a pontozóbírók szentek és sérthetetlenek voltak, így az újságokban hiába jelentek meg sportszerű nyilatkozatok, legbelül mindenki tudta, hogy
az ítészek túlságosan is részrehajlóak voltak. Mindenesetre jelzésértékű, hogy az olimpiai jégtáncverseny döntnökét a játékok után örökre eltiltották a bíráskodástól.

Sallay András és Regőczy Krisztina az olimpián

Regőczy Krisztina: A pozitív energia segített

A legutóbbi olimpiai érmünket szerző jégtánc páros tagjai közül Regőczy Krisztina örömmel gondol vissza aktív pályafutására. Így emlékezett vissza az 1980-as versenyre lapunknak 2010-ben:

Első olimpiánk idején, 1976-ban még nagyon fiatalok voltunk. A jégtánc akkoriban került fel az olimpia műsorára, az ötödik hely szép emlék. A négy évvel később megszerzett ezüstünknek máig tartó hatása van. Csodálatos élmény volt, pozitív energiák szabadultak fel bennünk, ez segített a dobogóra. Ha az angol bíró nem értékeli egyenlőre a párharcunkat a szovjetekkel, ha a német, aki mindig velünk volt, nem gondolja meg magát, akkor ma más a helyzet. De itt túl sok a ha. Mi sikerként éltük meg a második helyet.”


Sportszerű nyilatkozat volt, de egy másik alkalommal így emlékezett a Nemzeti Sportnak: „Ha nem is sajog már a seb, sohasem heged be igazán, Én akkor kezdtem meg a keresztes hadjáratomat a pontozói manipulációk ellen.”


Az azóta eltelt időszakban már nem születtek ilyen szintű magyar sikerek, még „bosszantóak” sem. A 2006-os torinói téli olimpián a gyorskorcsolyázók közül Huszár Erika a szenzációs negyedik helyet szerezte meg, Knoch Viktor ötödik lett. És mennyire furcsa! Négy évvel ezelőtt is még csak álmodtunk az újabb dobogóról, ám azóta nagyot változott a közvélemény. Elsősorban a Liu testvérek megjelenésével mostanra gyakorlatilag elvárás lett az érem Pjongcsangban. Ugye, vége a böjtnek?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik