Három NB I-es forduló sem ér fel ezzel a havas őrülettel

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2016.01.27. 21:58
Egy helyszín, ahol minden adott, hogy szuper versenyt láthassanak a nézők. Ez tényleg családi esemény, amelyen nincs helye ellenségeskedésnek, nem üvöltenek egymásra a nézők káromkodva, sőt, a rivális nemzet képviselőit is megtapsolják. A schladmingi esti, villanyfényben megrendezett műlesikló világkupaversenyen jártunk.

A zászlók rejtélye

„Miért van itt ennyi magyar zászló?” – ezt kérdezzük egymástól a schladmingi műlesikló világkupaverseny helyszínén, ahogy a pálya felé sétálgatunk. Az illúzió hamar szétoszlik, ahogy fény derül a „turpisságra”. A zászló egyik oldala az osztrák piros-fehér-piros nemzeti színeket tartalmazza, ám a másik részét az egyik neves sörmárka logója és zöld színe uralja. Márpedig jó néhány leendő néző ilyen lobogót hord magánál. Összetekerve teljesen magyarnak tűnik…

Apropó, nézők. Több mint 50 ezer szurkoló jelenik meg ezen az egyetlen versenyen. Nálunk a labdarúgó NB I-ben három fordulóban vannak összesen ennyien…

Amikor leparkolunk, a rögtön utánunk érkező autót egészen szorosan mögénk sorolják, pedig látszólag nem volt miért a kocsik számára fenntartott hatalmas réten. Azonban ez a terület is megtelt később.

Képzeljenek el egy 4400 lakosra méretezett települést, amelynek utcáin tízszer ennyien barangolnak, és nem éppen halkan. Ahogy haladunk a pálya felé, személyesen tapasztaljuk meg, hogy mit jelent ennek a városnak, az osztrákoknak ez a viadal. Éneklés, sör, forralt bor (ezek 3 és 5.5 euró között kaphatók), egészen kiváló hangulat uralja az utcákat. Két színpadon is koncerteket rendeznek, az egyiken Julia Puchner, a népszerű osztrák énekesnő szórakoztatja az embereket.

Egy szurkolójelölt szeretne bejutni a versenyre, de nincsen jegye, ezért „Jegyet keresek” feliratú kartonlappal jár a tömegben. Mindehhez egészen káprázatos panoráma társul a havas hegyekkel. Megérkezünk a pályához, és azonnal döbbenetes látvány tárul a szemünk elé. Jómagam először járok alpesi sívilágkupa-versenyen, valószínűleg ezért tűnik hihetetlennek, ahogy felnézek a hegyoldalra. Hogy jönnek itt le? A televízión és fotón nem feltétlenül jön át.


„Jó helyen kezded” – mondja Kaszó Klára, miután megtudja, hogy még sohasem voltam jelen vk-versenyen. A Magyar Síszövetség ügyvezető elnöke szerint ez az évenkénti viadal benne van a vk-sorozat három legjobb rendezvénye között.

Nekik osztrák hős, nekünk most bökkenő

Samsal Dalibor miatt vagyunk itt. A horvát versenyző másfél éve már Magyarországot képviseli. Samsal 53-as rajtszámmal kísérli meg a legjobb harmincba kerülést – ennyien teljesíthetik a második műlesikló futamot a 83 indulóból. Tudása adott hozzá, csakhogy van egy bökkenő, és ezt Marcel Hirschernek hívják.

Az osztrák klasszis – aki megnyerte az összetett világkupa legutóbbi négy kiírását – a legesélyesebbek közé tartozik. Amikor elindul az első futamban, fülsiketítő hangzavar támad a nézőtérről, hogy aztán csend fogadja a célban. Ideje váratlanul rossz. Az ő szintjén a 2.59 másodperc nagyon sok, még annak tükrében is, hogy a pályát elsőként teljesítő Felix Neureuther űridőt síelt – a német magasan a legjobb lett az első körben. Később kiderül, nem a tudásával volt a baj, hanem a szemüvegével. Menet közben bepárásodott, így igen rossz látási viszonyok között kellett lejönnie.



Hirschert sorra előzik meg a többiek, s félő, hogy harmincon kívül végez. Samsal mindent megtesz, de csak a 38. legjobb időt éri el. „A harmincötödik versenyző után a pályát karbantartók már egyáltalán nem igyekeztek javítgatni a havat, a lejtő tele volt kádakkal, így nem lehetett eredményesen síelni” – értékeli később a menetét Samsal. Tény, Hirscher megússza, a 22. legjobb idővel kvalifikálja magát a második sorozatba.

Kaszó Klára elárulja, hogy nemcsak az osztrákok manipulálnak így. Felidéz egy zágrábi versenyt, amelyen a horvátok sztárja, Ivica Kostelic következett. A pályamunkások hangyabolyként lepték el a lejtőt, hogy a lehető legjobb minőséget biztosítsák számára.

Ennek fényében Samsal 38. helye és 4.65 másodperces hátránya nem is rossz. Kaszó azt is elmondja, hogy a wengeni szlalomban elért 22. helyének köszönhetően Kranjska Gorán várhatóan még egy magyar indul, de hogy pontosan ki, még nem tudni.

Miklós Edit is eljött szurkolni. A múlt szombaton Cortina d'Ampezzóban a 6. helyen végzett lesiklásban, erről is beszél: „Velem volt a korábbi edzőm, Dietmar Thöni, aki a tanácsaival sokat hozzátett a teljesítményemhez.”

Thönit szeretnék újra megnyerni Miklós mellé, mert emberileg és szakmailag is nagyon jól passzolnak egymáshoz. Sajnos ebben a szezonban már nem igazán lesz erre lehetőség, mert az osztrák tréner nem szeretné otthagyni mostani tanítványait, és családi ügyei sem engedik ezt meg.

Csoda Schladmingban

Időközben elkezdődik a második futam, és csodát láthatnak a nézők. Hirscher most mindenre gondosan ügyel, s nagyszerű menete végén átveszi a vezetést. Sejthető, hogy nagyot javít, de akkorát ritkán látni, mint ami ezután következik. Jönnek a riválisok, egyre nagyobb előnnyel, de rendre Hirschernél rosszabb összesített idővel érnek célba. Hiába jönnek többen is már egy másodpercen felüli fórral, nem tudják átvenni a vezetést. A nézők tombolnak, valahányszor hátránnyal jön be valaki. Egyszerűen nincs esélye senkinek.


Egészen Henrik Kristoffersenig. A norvég az 1.59 másodperces előnyéből meg tud tartani 61 századot. Az utolsóként induló Neureuther is simán megelőzhetné osztrák riválisát, ám rálép az egyik kapura, és kiesik. Kristoffersen nyer, Hirscher a második! A harmadik pozíciót az orosz Alekszandr Horosilov szerzi meg.

„Kicsit idegesítő volt, amikor a második menetem előtt a rajthelyen egy srác felkiáltott, hogy még mindig Marcel vezet – mondja később Kristoffersen. – Tudtam, hogy ha nem követek el nagy hibákat, meg tudom nyerni a versenyt. Egészen hepehupás talaj nehezítette a menetet, de a pálya alsó része rendben volt. Ott jól lehetett síelni, de a felső része tele volt kádakkal. Tudtam, hogy végig teljes sebességgel kell nyomnom.”

Hirscher nagyobb ünneplést kap, mint Kristoffersen. Az autogram- és szelfivadászok akcióba lépnek, és jó darabig nem engedik őket sehová.

A cikk elkészültéhez köszönjük a Magyar Síszövetség segítségét.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik