Pjongcsang 2018: „A Liu fivérek és a férfiváltó bárkit képes legyőzni”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.10.30. 13:09
null
Miklós Edit Szocsiban remekül szerepelt (Fotó: Földi Imre)
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) számításai szerint 14-20 fős csapat indulhat a szerdához képest száz nap múlva rajtoló pjongcsangi téli játékokon.

 

Nagy Zsigmond csapatvezető a hétfői sajtótájékoztatón kifejtette, alpesi síben két női és egy férfi, sífutásban pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) ösztöndíjas Kónya Ádám révén egy férfi versenyző indulása biztos, emellett Tóth Ivett műkorcsolyában szerzett kvótát a nemzet számára.

A sportvezető a rövid pályás gyorskorcsolyázóknál a maximális tíz kvótában reménykedik, alpesi síben és sífutásban pedig további egy-egy helyet tart elképzelhetőnek. Síakrobatikában, hódeszkában, síugrásban, gyorskorcsolyában, illetve bob- és szánkósportban szintén lehetséges az indulási jog megszerzése.

„A síugró Vörös Virág felépült súlyos térdsérüléséből, nem irreális a részvétele, de az alacsony létszám nehézséget jelenthet számára – beszélt részletesebben a magyar kvótahelyzetről Nagy Zsigmond. – A szintén térdsérülésből felépült hódeszkás Gyarmati Pankának nagyon jól kell szerepelnie a hátralévő kvalifikációs versenyeken, hogy ott lehessen Pjongcsangban. Sílövészetben Szőcs Emőkének jó esélye van a részvételre, akárcsak Nagy Konrád gyorskorcsolyázónak, aki akár két számban is indulhat” – tette hozzá.

Orendi Mihály, a MOB téli sportokért felelős alelnöke, egyben a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezetője kiemelte, hogy a rövid pályás gyorskorcsolyázók az elmúlt három év világbajnokságain kiemelkedően teljesítettek, rendre több mint tíz olimpiai pontot szereztek volna, ezért azt szeretnék, hogy minden idők legtöbb pontjával térne haza a magyar csapat Dél-Koreából.

„A Liu fivérek és a férfiváltó bárkit képes legyőzni” – jelentette ki Orendi, aki arról is beszámolt, hogy a válogatott hétfőn kelt útra Ázsiába, ahol jövő hétvégén Sanghajban, majd egy héttel később Szöulban rendezik az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat befejező két állomását.

A szocsi olimpián lesiklásban hetedik Miklós Edit saját bevallása szerint teljesen felépült januárban elszenvedett súlyos térdsérüléséből, és ugyanolyan erős, mint egy évvel korábban.

„Szombaton utazok Amerikába, ahol három hétig edzőtáborozunk, majd kezdődik a világkupa Kanadában” – mondta a csíkszeredai születésű sportoló, aki kifejtette, az első állomásra nincs megfogalmazott célja, edzésről edzésre és versenyről versenyre akar fejlődni, hogy február 9-én rajtoló olimpiára csúcsformába lendüljön.

Az MTI kérdésére Miklós Edit elárulta, hogy csak a két gyors számban tervezi az indulást. A kombinációban a műlesiklás miatt nem áll rajthoz, míg óriás-műlesiklásban azért, mert azt a játékokon a két főszáma előtt rendezik majd.

Vékássy Bálint MOB-főtitkár arról beszélt, hogy számukra nincs különbség téli és nyári olimpia között, majd hozzátette, hogy a MOB-nak nincs külön eredményességi elvárása.

„Azt szeretnénk, ha elsősorban a sportról szólna az olimpia. A NOB az előkészületekért megdicsérte a szervezőket, akiknek az elmondása szerint egyáltalán nem érzékelhető a feszült politikai helyzet” – mondta Vékássy a közelgő olimpia biztonságával kapcsolatban.

A sajtótájékoztatón kiderült, a Tensi Toursnál még lehet jegyet és szállást foglalni az olimpiára, például női lesiklásra 50 és 110 dollár közötti összegért, a dél-koreaiaknál nemzeti sportnak számító rövid pályás gyorskorcsolya döntőire viszont 130 és 500 dollár közötti belépők vannak.

A magyarok eddig két ezüst- és négy bronzérmet gyűjtöttek a téli játékokon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik