Peking 2022: 1200 milliárddal támogatják a téli sportokat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.03.27. 12:58
A 2022-es pekingi téli olimpián a házigazda kínaiak annyi sportolót szeretnének elindítani, amennyit csak tudnak.

A távol-keleti ország nem számít nagyhatalomnak a téli sportokban, a februári, pjongcsangi játékokon egy aranyérmet nyert, s kilenc medáliával az éremtáblázat 16. helyén végzett. Ennek ellenére a Kínai Olimpiai Bizottság egy vezető tagja, Jang San-tö úgy fogalmazott, mindent megtesznek azért, hogy négy év múlva ennél sokkal jobban teljesítsenek.

„Reméljük, az összes versenyszámban el tudnak majd indulni a sportolóink. Ez az elsődleges célkitűzésünk” – fogalmazott a sportvezető.

„A rövid pályás gyorskorcsolya és a műkorcsolya tradicionális sportágak hazánkban, de szeretnénk olyan népszerű versenyszámokban is jobban teljesíteni, mint a szabadstílusú sí, vagy a bob” – tette hozzá.

Terveik szerint a fejlődés elősegítéséhez külföldi edzőket szerződtetnek, sportolóikat pedig tengerentúli helyszínekre küldik edzeni, tanulni. Ehhez a pénzügyi háttér már megvan, ugyanis az egyik kínai bank kedden jelentette be, hogy a következő hét évben 30 milliárd jüannal (1200 milliárd forinttal) támogatja a téli sportokat.

A kínaiak a hazai rendezésű 2008-as nyári olimpián 48 aranyat, összesen száz medáliát szerezve végeztek az éremtáblázat élén, ezzel szemben téli olimpián összesen tizenhárom aranyuk van.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik