Paralimpia 2018: az elnök sikeresnek tekinti a magyarok szereplését

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.03.20. 17:47
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke szerint sportdiplomáciai és sportszakmai szempontból is sikeresnek tekinthető a kis létszámú magyar csapat szereplése a hétvégén véget ért pjongcsangi téli paralimpián.

A sportvezető a keddi hazaérkezést követően, a Liszt Ferenc repülőtéren emlékeztetett arra, hogy négy éve, Szocsiban nem szerepelt magyar versenyző a téli paralimpián, most viszont Lőrincz Krisztina sporttörténelmet írt azzal, hogy az első magyar kerekesszékes sífutó volt a fogyatékkal élő sportolók négyévente sorra kerülő megasporteseményén.

„Kriszta helytállt, hiszen egyéni legjobbját érte el az ülő sífutók 1.1 kilométeres sprintszámában, ezért büszkék vagyunk rá" – fogalmazott Szabó László, aki nagyon elégedett volt a látássérült alpesi síző, Balogh Zsolt óriás-műlesiklásban elért 15. helyezésével is.

„Úgy érzem, Zsolt és vezetője, Bocsi Bence ebben a számban a legtöbbet hozták ki magukból. A műlesiklásban viszont sajnos rontottak, mert az első futamban rosszul értelmezték a versenyt. Sajnálom őket, mert ezt leginkább saját maguknak róhatják fel, s az ember mindig akkor a legdühösebb, amikor úgy érzi, hogy ő maga hibázott" – fűzte hozzá az MPB elnöke, aki arra is büszke, hogy Magyarország ott lehetett a téli paralimpián részt vevő 51 ország között.

A keddi budapesti megérkezéskor elsőként Lőrincz Krisztina tűnt fel a tranzit ajtajában, s versenytársaihoz hasonlóan tapsot kapott a kis létszámú „fogadóbizottságtól". A parasífutót Bajai András, a Magyar Síszövetség elnöke egy csokor virággal köszöntötte, majd a rokonok is hasonló ajándékokkal lepték meg.

„Úgy érzem, nekem elég jól sikerült a paralimpia, mert szerencsére ki tudtam hozni azt munkát, amit az edzőmmel beletettünk" – mondta a mindig vidám sportoló, aki a riói nyári paralimpián evezésben lett 11. A versenyző elmondta: még nem döntött arról, hogy megpróbálja-e a kvalifikációt a tokiói paralimpiára, de annyit azért elárult, hogy az evezést egyelőre csak hazai szinten kívánja folytatni.

„Picit többet vártunk magunktól. Az óriás-műlesiklásban elért 15. helyezés összességében szerintem nem rossz, bár azért lehetett volna jobb is" – jelentette ki a látássérült alpesi síelő, Balogh Zsolt. A másik versenyszámra áttérve azt mondta, nem emlékszik arra a pillanatra, amikor olyat hibázott a műlesiklásban, hogy az végül a kizárásukhoz vezetett.

„Elvileg a szlalom a jobbik számunk, ám ott nagyobb a lehetőség a hibázásra" – tette hozzá, azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy folytatják-e a közös versenyzést vezetőjével, Bocsi Bencével.

Utóbbi hangsúlyozta: nagyon hosszú út vezetett odáig, hogy részt vehettek a téli paralimpián, ami nem hasonlítható a világbajnoksághoz, ezért hatalmas élmény volt, hogy ott lehettek és képviselhették Magyarországot.

A hat sportágat – alpesi sí, sílövészet, kerekesszékes curling, sífutás, hódeszka és szánkós jégkorong – magában foglaló pjongcsangi téli paralimpia vasárnap ért véget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik