Olimpia: visszavonul a téli játékok legeredményesebb versenyzője

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.06. 13:35
null
Marit Björgen szeretne több időt tölteni a fiával (Fotó: AFP)
Néhány nappal a nyolcszoros olimpiai bajnok Ole Einar Björndalen visszavonulását követően egy újabb norvég legenda jelezte, befejezi aktív pályafutását. Marit Björgen minden idők legeredményesebb téli olimpikonjaként döntött így, a norvég sífutó 2002 óta nyolc arany-, négy ezüst- és három bronzérmet gyűjtött – emellett 18-szor volt világbajnok és 114 világkupaversenyen győzött.

 

 

„Ez hosszú ideje tartó folyamat, húsz éve sportolok, ez több mint a fele az életemnek. Ezek után nagyon különleges itt állni, és azt mondani, hogy ez az utolsó szezonom” – nyilatkozta a sportoló az NRK norvég közszolgálati televíziónak.

„Azt hiszem, hiányzik a motiváció, és a csúcson szeretném befejezni. Szeretem az edzéseket, de egyre nehezebben veszem rá magam. Otthon van a kisfiam, akivel több időt szeretnék tölteni. Így a döntésem egyszerű volt” – tette hozzá Björgen, aki a jelenleg is zajló norvég országos bajnokságon versenyez utoljára.

Björgen 1999-ben indult először felnőtt sífutóversenyen, pályafutása során nyolcszor lett olimpiai bajnok (2010-ben, Vancouverben és 2014-ben Szocsiban három-három, idén Pjongcsangban két elsőséget szerzett), összesen 15 olimpiai éremmel gazdagodott, amivel az örökranglistán megelőzi a szintén nyolcszoros bajnok Ole Einar Björndalent és Bjönt Daehlie-t, akik 13, illetve 12 érmet nyertek.

A 38 éves sportoló 18-szor volt világbajnok (összesen 26 vb-érme van), 114 világkupaversenyt nyert meg és 184-szer végzett vk-dobogón.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik