Miklós Edit után Samsal Dalibor is Magyarországért küzd

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.24. 15:16
null
Samsal Dalibor a jövőben Magyarországért küzd (Fotó: hrsport.net)
Magyarként már nem csak Miklós Editnek szurkolhatunk az alpesi síelők hétvégén Söldenben megkezdődő világkupa-sorozatában: a horvátoktól a közelmúltban „szerződtetett” Samsal Dalibor is hazánkat képviseli a havas lejtőkön.

Profitálhat belőle a magyar alpesisí-sport

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) adatbázisában már a magyar zászló szerepel Samsal Dalibor neve mellett. A decemberben 29. évét betöltő Samsalról néhány hete derült ki, hogy nem igazán érzi magát jól déli szomszédunknál, s inkább hazánkat választja, mert úgy gondolja, hogy itt jobban kamatoztathatja a tudását.

Samsal Dalibor itt még horvát színekben
Samsal Dalibor itt még horvát színekben

A magyar felmenők nélküli Samsalt nagy tehetségnek tartották, de eddigi pályafutásából hiányoznak a kiemelkedő eredmények. A beszámolók szerint az edzéseken sokszor legyőzte már a négyszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok és összetett világkupagyőztes Ivica Kostelicet, ám teljesítményét élesben, a versenyeken valahogy nem tudta megismételni.

Eredménysorát böngészve kiderül, hogy bár valóban nem ügyetlen, reálisan csak a pontszerzés várható el tőle, a dobogós helyezés vagy akár csak a legjobb tíz közé kerülés bravúr lenne tőle. Ugyanakkor a hazai sísport mindenképpen profitálhat eddigi tapasztalataiból, s így a jövőben ütőképesebbek lehetnek a magyar versenyzők.

Olimpián 18. hely volt az eddigi legjobbja, ezt éppen az idén Szocsiban érte el műlesiklásban. A világbajnokságokon 27. pozíciót tud felmutatni, Schladmingból, szintén a szlalom szakágban. Háromszor végzett pontszerző helyen a vk-sorozatban: 22., 24. és 28. volt.

„Dalibor azért is döntött a magyar színek mellett, mert nálunk az egyéniségéhez és tudásához jobban illeszkedő, felesleges mentális nyomást nélkülöző felkészülési és edzésprogramot kaphat, amelynek segítségével a tehetsége eredményekben is megmutatkozik majd” – nyilatkozta az MTI-nek Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség ügyvezető elnöke még október elején.

Miklós Edit 18 új léccel készül az újabb bravúrokra

Miklós Edit minden idők legjobb magyar eredményét
érte el Crans Montanában (Fotó: Action Images)
Miklós Edit minden idők legjobb magyar eredményét érte el Crans Montanában (Fotó: Action Images)

A 26 éves Miklós Edit nagyon magasra tette a mércét 2013 végén és 2014 első felében, hiszen magyar alpesi síelőtől korábban sohasem látott bravúrokat vitt véghez. Éppen hogy lemaradt a pontszerző hatodik helyről a szocsi téli olimpián legerősebb számában, a lesiklásban, s végül a hetedik lett, de ezzel minden idők legjobb magyar eredményét érte el a sportágban a téli játékok történetében. Ezen kívül még szerzett egy 15. és egy 16. helyet, előbbit szuper G-ben, utóbbit kombinációban. A világkupa-sorozatban egy 12. és egy 18. hely után Crans Montanában „robbantott”, s a nagyon előkelő ötödik pozíciót szerezte meg lesiklásban.


Miklós Edit az olimpián

Tényleg páratlan eredménysor, ennek megfelelően a 2014–2015-ös évadban is tőle várhatjuk a legjobb eredményeket – nemcsak a világkupaversenyeken, hanem a februári világbajnokságon is. A jelenlegi tervek szerint Miklós Edit összesen nyolc vk-viadalon áll rajthoz a szezonban, többnyire a két legerősebb számában, lesiklásban és szuper G-ben. Az évad első állomásaira még nem utazik el, mert ezeken a lassabb számoké, a műlesiklásé és az óriás-műlesiklásé a főszerep. Először decemberben láthatjuk szerepelni, méghozzá a kanadai Lake Louise-ban.

Miklós Edit Zermattban



Miklós Edit a felkészülése során rengeteg helyre ellátogatott. Készült többek között a svájci Zermattban, az ausztriai Pitztalban, a németországi Wittenburgban fedett pályán, és persze szülővárosában, Csíkszeredában, de Tatán is edzett a magyar válogatottal. Sőt, amikor villámlátogatást tett bátyjánál Oxfordban, Angliában, akkor sem tudta megállni, hogy ne fejlessze egy keveset az erőnlétét.

Az egyik legismertebb gyártótól 18 új lécet kapott. Ezek egyenként 200-300 ezer forint értékűek, tehát Miklós sokmilliós felszereléssel vág neki a szezonnak.

Egyensúlygyakorlat...


...és egy másik


Vonn depressziója, Svindal súlyos sérülése

Az utóbbi évtized legmeghatározóbb alpesi síelője Lindsey Vonn. Az amerikai kiválóságot, aki többek között olimpiai bajnoknak, kétszeres világbajnoknak és négyszeres összetett világkupagyőztesnek vallhatja magát, az utóbbi időszakban üldözi a balszerencse, s még valami más is...

Már a 2012–2013-as idény sem úgy indult, ahogy szerette volna. Kisebb betegség hátráltatta, amelyből szezon közben próbált gyógyulgatni. Bár nyert hat vk-versenyt, nem tudott egyenletesen jó szezont futni. A schladmingi világbajnokságon jött a legnagyobb csapás: a szuper G futam közben súlyosan megsérült, a térde csaknem teljesen szétment. Hosszú pihenő következett, majd 2013 végén megpróbálkozott a visszatéréssel, de újból megsérült, s végül idén februárban az olimpiát is ki kellett hagynia.

Azóta Vonn testileg kezd rendbe jönni, ám mostanában lelki gondjai akadtak: depressziós lett, s ezért gyógyszereket szed. „Mindig szükségem lesz a tablettákra. Néha egy keményebb edzés okozza a bennem lévő ürességet és szomorúságot, de nem szégyellek segítséget kérni” – közölte a 30 éves világbajnok, aki hosszú kényszerpihenő után tér vissza a 2014–2015-ös évadban. Ha testileg-lelkileg is egészséges lesz, mindenképpen esélyes az összetett megnyerésére, még ilyen hosszú kihagyás után is. Mindazonáltal a címvédő Anna Fenningerrel vagy a szlovén Tina Mazéval is számolni kell.

A férfiak mezőnyében is lesz egy nagy hiányzó: Aksel Lund Svindal. A norvég klasszis futballozás közben Achilles-ín-szakadást szenvedett, így valószínűleg az egész szezonnak búcsút kell intenie. Ezzel az összetett vk-t a legutóbbi három alkalommal megnyerő osztrák Marcel Hirscher elveszítette az egyik legnagyobb riválisát. Ha sorozatban negyedszerre is elhódítja a nagy kristálygömböt, akkor ő lesz alpesi síben az első férfi, aki véghezviszi ezt a bravúrt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik