Magyarországról az olimpiai dobogóig

Vágólapra másolva!
2018.02.05. 17:08
null
Hunyady Emese Ausztriának szerzett aranyérmet a téli olimpián (Fotó: AFP)
Miklós Edit sérülése után Samsal Dalibor személyében csak egy olyan versenyző lesz a pjongcsangi magyar csapatban, aki korábban más ország színeiben indult már olimpián (ugyan eredetileg Szőcs Emőke is román színekben versenyzett, de ő olimpián csak magyarként indult). Összességében ő már a harmadik ilyen olimpikon, de arra is volt már példa, hogy valaki előbb magyar színekben indult téli ötkarikás versenyen, aztán pedig más országot képviselt. És persze jó néhány, magyar felmenőkkel rendelkező téli olimpiai érmest is ismerünk. Összeállításunkban közülük mutatjuk be a legismertebbeket.



Magyar téli olimpikonok, akik korábban más ország színeiben versenyeztek


Baló Zsolt (gyorskorcsolyázó)

A csíkszeredai születésű versenyző volt az első honosított magyar téli sportoló, aki korábban más ország színeiben indult olimpián. 1992-ben és 1994-ben, Albertville-ben és Lillehammerben még romániaiként indult, de Naganóban és Salt Lake Cityben már a magyar olimpiai csapat tagja volt.

Miklós Edit itt még romániai színekben (Fotó: AFP)
Miklós Edit itt még romániai színekben (Fotó: AFP)

Miklós Edit (alpesi síző)
Ugyancsak Csíkszeredán született, s 2010-ben még romániaiként indult lesiklásban, azonban kiesett és megsérült. 2011-től versenyez magyar színekben, s a 2014-es olimpián minden idők legjobb magyar síelőhelyezését elérve hetedik lett ugyanebben a számban. Januári sérüléséig tagja volt a pjongcsangi keretnek is.

Samsal Dalibor (alpesi síző)
A Rijekában született versenyző korábban már három olimpián is indult horvát színekben, azonban 2006-ban műlesiklásban, 2010-ben műlesiklásban és óriás-műlesiklásban is kiesett az első futamban. Eddig egyedül a 2014-es szlalomversenyen ért célba, viszont akkor az igencsak előkelő 18. helyet szerezte meg. Pjongcsangban négy versenyszámban is bizonyíthat.

Magyar téli olimpikonok, akik később más országok színeiben versenyeztek

Hunyady Emese (gyorskorcsolyázó)
Először még az 1984-es szarajevói olimpián vett részt, mégpedig a magyar csapat tagjaként. Ezután költözött Ausztriába edzőjével – úgy vélte, ott inkább valóra tudja váltani álmait –, s 1986-től kezdve már osztrák színekben folytatta a versenyzést. Összesen hat olimpián indult, 1992-ben 3000 méteren bronzérmes volt, két évvel később, Lillehammerben 1500 méteren a dobogó tetejére állhatott, 3000-en pedig második lett. 1998-ban is éppen csak lemaradt a dobogóról és 2002-ben szintén bejutott a legjobb tíz közé. A torinói játékokon is indult volna, végül azonban egy rosszul sikerült műtét miatt ez a terve meghiúsult. 1993-ban összetett Európa-, egy évvel később pedig világbajnoki címet is szerzett.

Rácz Ofélia/Ophélie David (alpesi sí és síkrossz)

Az 1964-es olimpián szereplő kosárlabdázó, Rácz János lánya Franciaországban született és nőtt fel. 17 évesen, az 1994-es lillehammeri olimpián volt a magyar csapat tagja, de műlesiklásban és kombinációban is kiesett. Ezt követően már francia színekben indult, szakágat váltott, s 2002 óta síkrosszban versenyez. 2007-ben felért a csúcsra, hiszen ebben az évben világbajnok lett és a vb-vel gyakorlatilag egyenértékű X Gamesen is aranyérmes lett (utóbbiban 2007 és 2010 között sorozatban négyszer is a legjobb volt). Az olimpia programjában először 2010-ben szerepelt ez a versenyszám, s ekkor nem volt szerencséje: a nyolc közé jutásért rendezett futamon bukott, így a kilencedik helyen zárt. Négy évvel később bejutott a négyes döntőbe, de ott is elesett, és negyedik lett. Pjongcsangban, 41 évesen is ott lesz a mezőnyben, és ezúttal is éremesélyesként indul, hiszen 2015-ben ezüstérmes, tavaly pedig bronzérmes volt a világbajnokságon.

Ted Ligety (Fotó: AFP)
Ted Ligety (Fotó: AFP)



Magyar származású téli olimpiai érmesek

Ted Ligety (alpesi síző)
Az amerikai alpesi síző nagyapja révén magyar származású, amire büszke is, igaz, egy szót sem beszél magyarul. Eddig már két aranyérmet szerzett az olimpiákon: 2006-ban kombinációban, 2014-ben pedig óriás-műlesiklásban, emellett pedig ötszörös világbajnok. Utóbbi versenyszámban Pjongcsangban is éremesélyesnek számít.

Shannon Szabados (Fotó: AFP)
Shannon Szabados (Fotó: AFP)



Shannon Szabados (jégkorongozó)
A kanadai női jégkorong-válogatott kapusának dédapja a huszadik század elején vándorolt ki Edmontonba. A sportoló tagja volt a 2010-ben és 2014-ben olimpiai aranyérmes válogatottnak, emellett 2012-ben világbajnok lett. A 31 éves játékos tagja a Pjongcsangban induló kanadai válogatott keretének is.

Hermina Planck-Szabó (műkorcsolyázó)

Szabó Herma az Osztrák–Magyar Monarchia idején született 1902-ben, Bécsben, egy nemesi családban. A legelső téli olimpián, 1924-ben nyert aranyérmet, emellett 1922 és 1926 között sorozatban ötször lett világbajnok női műkorcsolyázásban, 1925-ben és 1927-ben pedig párosban is aranyérmes volt. A mai napig ő az egyetlen, aki egyszerre lett világbajnok mindkét számban.

Elvis Stojko (Fotó: AFP)
Elvis Stojko (Fotó: AFP)

Franz Kapus (bobos)
A magyar felmenőkkel rendelkező bobos három olimpián képviselte a svájci színeket, s az 1956-os olimpián aranyérmet szerző négyes kormányosa volt. Olimpiai bajnoki címe mellett 1955-ben világbajnoki aranyérmes lett.

Elvis Stojko (műkorcsolyázó)
A kanadai versenyző édesanyja, Erdősi Irén 1957-ben távozott Magyarországról Kanadába. Fia 1994-ben és 1998-ban ezüstérmes lett férfi műkorcsolyázásban, emellett három világbajnoki címet is nyert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik