Ki veszi fel a versenyt a „baby turbóval”?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.26. 15:42
A hagyományos söldeni versenyekkel szombaton megkezdődik az alpesi sízők 2018–2019-es világkupa-sorozata. Marcel Hirscher sorozatban nyolcadszor lehet első, de már apaként kell bizonyítania. Mindenesetre jelzésértékű, hogy az osztrák szövetség elnöke sem igazán hisz az újabb kristálygömbben. A nőknél az univerzális Mikaela Shiffrin egyértelmű esélyes, de a búcsúzó és a Stenmark-rekordot üldöző Lindsey Vonn-nak is maradhat egy-két jobb „falat”, főleg, hogy a szakág legjobbja megsérült. A szezon legrangosabb versenye a világbajnokság, amelynek a svédországi Are ad otthont február 5. és 17. között.
A papa mindent megtesz! Marcel Hirscher most is a legesélyesebb (Fotó: AFP)
A papa mindent megtesz! Marcel Hirscher most is a legesélyesebb (Fotó: AFP)
A papa mindent megtesz! Marcel Hirscher most is a legesélyesebb (Fotó: AFP)
A papa mindent megtesz! Marcel Hirscher most is a legesélyesebb (Fotó: AFP)
A papa mindent megtesz! Marcel Hirscher most is a legesélyesebb (Fotó: AFP)

„Mit tennél? Amikor többet értél el, mint amiről valaha álmodni mertél? Ha már majdnem mindent megnyertél, amit csak lehet? Amikor elérted a határaidat? Mit tennél? Igazából ekkor kezded el!”

Ez az idézet egy reklámból való, amely Marcel Hirscherről szó, aki sorozatban nyolcadik alkalommal nyerheti el az alpesi sízők világkupa-sorozatának összetett győzelméért járó nagy kristálygömbjét. A Söldenben hétvégén kezdődő szezonban valószínűleg minden eddiginél nehezebb dolga lesz. Bár éppen az előző kiírásban bizonyította, hogy keményebb feltételek mellett is állja a sarat. A felkészülés során problémája akadt a bokájával, de így is megnyerte az összetettet – szerencséjére az idénynyitót törölték a rossz időjárás miatt, így több ideje maradt a felépülésre. 13 versenyt nyert meg, az összetett mellett övé lett a műlesiklás és az óriás-műlesiklás kis kristálygömbje is, továbbá elhódította a kombináció és az óriás-műlesiklás aranyát a pjongcsangi téli olimpián. Messze a legsikeresebb szezonját hozta össze.

Hirscher eddigi hét elsősége félelmetes rekord, hozzá legközelebb csak a luxemburgiak legendája, Marc Girardelli áll, ő ötször lett az évad legjobbja, és nem is sorozatban végzett az élen ennyiszer. Az osztrák nyolcadik sikere most egy teljesen más tényezőtől függ, amit azonban semmiképpen sem lehet problémának vagy gondnak nevezni: apa lett.

Néhány héttel a szezonrajt előtt született meg a kisfia. Hirscher gondosan védi a gyermekét, gyakorlatilag tabuként kezeli a témát a sajtó előtt, még a nevét sem árulta el feleségével, Laurával. Persze azért boldogsága egyértelmű. Gyermekének speciális minilécek készültek, amelyek talpán „Az én apukám gyorsabb a tiédnél” felirat olvasható. Persze, egy ideig még eltart, amíg felcsatolhatja…

Hirscher elmondta, hogy a család fontosabb, így energiái megoszlanak, noha természetesen megteszi, amit lehet. Mindazonáltal a sérülése miatt hosszú ideig nem versenyző Felix Neureuther picit más véleményen van. A német már átélhette, milyen édesapaként versenyezni, és nem vár visszaesést Hirschertől. Éppen ellenkezőleg. „Higgyenek nekem, Marcel jobb lesz, mint korábban bármikor. Bár elég nehéz elképzelni, miként lehetséges ez – utalt Neureuther az osztrák kimagasló teljesítményére az elmúlt években. – Apának lenni a legszebb munka a világon, mert tudod, hogy mi az igazán fontos. Ettől a síelés még élvezetesebb lesz.”

A heute.at osztrák oldal baby-turbó hatásnak hívja a jelenséget.

Ami a szakmai részét illeti, Hirscher csak szlalomban és óriás-műlesiklásban áll rajthoz. A hatszoros világbajnok nem magát tartja a legjobb műlesiklónak – ez a legerősebb száma –, inkább a csapatmunkát emeli ki, mint a siker kulcsát.

Az elmúlt évekkel ellentétben a lesiklás mellett nem indul szuper G-ben sem, így nagyjából a versenyek felén láthatjuk. Hirscher pontosan megindokolta, hogy miért nem fekszik rá a lesiklásra. „Kellene legalább két év, hogy kiismerjem a pályákat, és technikailag is fel tudjak készülni. Egyszerűen nem éri meg ezt az időt, hogy aztán legyen két-három dobogós helyezésem.”

Neureuther mellett Henrik Kristoffersen is veszélyeztetheti Hirscher trónját. A norvégok klasszisa magabiztosan várja a szezont. „Gyorsabb vagyok, mint a legutóbbi szezonban.” Bár a bal lábának nagylábujja eltört, és ez hátráltatta a felkészülés során, nem hagyott ki egyetlen edzésnapot sem. „Marcellel jó barátok vagyunk, jó a kapcsolatunk, és nagyon tiszteltjük egymást. Azt hiszem lát bennem egy kicsit magából.”

Barátság ide vagy oda, Kristoffersennek is megvan a megfelelő motivációja. „Akkor a legédesebb a győzelem, amikor a legjobbak is ott vannak a startnál. És most Marcel a legjobb.”

Érdekesség, hogy Peter Schröcksnadel, az Osztrák Síszövetség elnöke nem túl derűlátó Hirscher újabb összetett győzelmével kapcsolatban. „Statisztikailag majdnem lehetetlen, hogy újra megnyerje a nagy kristálygömböt.”

Így motiválna a sportág egyik legfontosabb embere? Hirschernél a labda, illetve az ő lábán van a léc…

Mikaela Shiffrin nagyon eltökélt (Fotó: AFP)
Mikaela Shiffrin nagyon eltökélt (Fotó: AFP)


A nőknél Mikaela Shiffrin kiemelkedik a mezőnyből. Nagy kérdés, hogy az előző két világkupa összetettjét megnyerő amerikait ki tudja megszorítani. Egyértelmű esélyes, vélhetően még az évad végén visszavonuló honfitárs, Lindsey Vonn sem igazán tudja megszorítani. Shiffrin a technikai számokban robbant be tinédzserként, de egyre inkább univerzális sízővé válik, nyert már lesiklást is. Összesen 43 (!) vk-versenyen lett első, kétszeres olimpiai bajnok és háromszoros világbajnok. Ha nem sérül meg, alighanem még 30 éves kora előtt átírja Vonn bámulatos eredménysorát, és még elképesztőbb rekordokat állít fel.

Vonn-nak amúgy is már csak egy cél lebeg a szeme előtt: megelőzni Ingemar Stenmarkot a megnyert világkupaversenyek számában. A svéd 86 elsőséggel áll az élen, Vonn 82-vel követi. Öt győzelem nem is annyira elérhetetlen álom, főleg, hogy kedvenc szakágában, a lesiklásban egy ideig nem szerepelhet Sofia Goggia, a szakág címvédője és olimpiai bajnoka. Az olasz bokasérülése miatt várhatóan csak januárban versenyezhet ismét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik