Ifjúsági téli olimpia: nem az hozta az érmet, akitől vártuk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.16. 20:05
null
Jászapáti Petra nagy meglepetésre érmet szerzett Lillehammerban (Fotó: MOB/Szalmás Péter)
Érmet reméltünk a magyar csapattól a téli ifjúsági olimpia ötödik napján, amely egyébként a legsűrűbb a tíz versenynapból (nyolc különböző létesítményben összesen 13 számban avattak bajnokot). Meg is lett az érem, de nem pont úgy, ahogy szinte mindenki gondolta.


A rövid pályás gyorskorcsolya technikai sport, több buktatóval. Elég csak a jégre, a sebességre és a szinte folyamatos testi érintkezésre gondolni. Lehet valaki a legjobb, ha a korcsolyája nincs megfelelően élezve, a penge hajlítva, beállítva, vagy épp valamelyik rivális szabálytalankodik vele szemben.

Amikor kedd délelőtt a fiúk 500 méteres negyeddöntőjében a korosztályos világrekorder Liu Shaoang váratlanul bukott, egyből lehetett tudni, hogy nem ért hozzá senki a mi fiúnkhoz a gjöviki olimpiai barlangcsarnokban. Maradt a technikai hiba, de a lényegen ez mit sem változtatott: elúszott egy biztosnak tűnt éremesély. A folytatásban a C döntőt megnyerte az MTK reménysége, de ez nem jelentett igazi vigaszt.

„Úgy keltem fel reggel, hogy biztos hozok egy érmet. Leginkább a pengékkel volt problémám, a jobbos és a balos is húzott kifele. A bemelegítésnél még jónak éreztem, de amikor felléptem a futamra már kezdtem gyanakodni, de arra nem gondoltam, hogy esés lesz belőle. A döntőt nézve, ott volt a fejemben, hogy én is nyerhettem volna érmet. Mondhatom, ez csak azon múlt, hogy nem jött velünk technikus. Nem emésztem magam, már túl vagyok rajta” – magyarázta Liu Shaoang, aki a csapatversenyben még begyűjtheti, amit kedden nem sikerült.

Jól mutatja a magyar rövid pályás gyorskorcsolya erejét, hogy a legnagyobb esélyes váratlan bukása, kiesése után is ünnep lett a vége. Jászapáti Petra önmagát és mindenkit meglepve menetelt. Magabiztosan, okosan versenyzett egészen az utolsó körig, pedig a fináléban, legjobb európaiként, két koreaival és egy kínaival csatázott.

„Ha valaki kedd reggel azt mondja nekem, hogy ezüstérmes leszek, kinevetem és megkérem, ne poénkodjon velem, mert ezt nem hiszem el. A rajt nagyon jól sikerült az első két futásnál és úgy álltam oda a döntőre, hogy elsőként szeretnék eljönni a rajttól. Ez sikerült és az utolsó körig végig vezettem, amikor a koreai lány kilökött, amitől elestem. Ha ezt nem teszi, akkor bevédtem volna annyira a pályám, hogy ne tudjon megelőzni és úgy a másik két lány is belassul. Megnyerhettem volna, de nem vagyok bosszús. Biztos, meglepő, de nem bosszant. A döntő után odajött hozzám a koreai lány és bocsánatot kért. Nem haragudtam rá, mondtam neki, hogy ilyen a mi sportunk, a jég csúszik és ez egy kontaktsport. Ráadásul a juniorok még kicsit meggondolatlanabbul versenyeznek, mint a felnőttek. Nagyszerű érzés olimpiai ezüstérmesnek lenni, kívánom mindenkinek, hogy ezt megtapasztalja” – mondta mosolyogva Jászapáti Petra, miután a két koreai kizárásával a dobogó második fokára állhatott az eredményhirdetéskor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik