Északisí-vb: pofozkodás után Klaebo nyerte meg a sprintet – videó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.21. 16:18
Az ausztriai Seefeldben férfi és női szabad stílusú sprintversennyel kezdődött meg az északisí-világbajnokság. Mindkét számban norvég győzelem született: a férfiaknál Johannes Hösflot Klaebo, a nőknél a címvédő Maiken Caspersen Falla ért elsőként a célba.

Svéd–norvég párharcot hozott a nők fináléja, hiszen előbbi nemzetet három, utóbbit két versenyző képviselte. Rajtuk kívül csak egy német tudott még bejutni. A címvédő Falla diktálta a tempót, a taktikája be is jött, miután üldözői közül két svéd összegabalyodott, s mire letisztult a helyzet, addigra a norvég már tetemes előnyben volt. Az ezüstérmet a sérüléssel küszködő svéd Stina Nilsson szerezte meg a másik norvég, Mari Eide előtt.

A férfiaknál már az elődöntő is igencsak érdekes szituációt hozott, miután a norvég Klaebo az egyik kanyarban lezárta az ívet az orosz Szergej Usztjugov előtt, a két síző össze is ütközött, s utóbbi végül nem jutott tovább. Az orosz a célban akart elégtételt venni, és előbb lökdösni kezdte, majd szócsata után meg is pofozgatta a norvégot. Végül a másik norvég állt a két versenyző közé, és terelte el onnan honfitársát.

Az összezörrenés



A közjáték azonban nem zavarta meg Klaebót, aki mellett egy másik norvég, valamint két francia, egy orosz és a címvédő Federico Pellegrino került a döntőbe, amely óriási taktikai csatát hozott. Volt olyan, amikor egy emelkedő tetején minden versenyző megállt, mert egyikőjük sem akart az élre állni. Végül a francia Lucas Chanavat lódult meg, és vezette fel Pellegrino és Klaebo hajráját. A célegyenesbe már az olasz fordult elsőként, de a norvég le tudta hajrázni, és ő ünnepelhette a világbajnoki címet.

A selejtezőben három magyar is indult, a férfiaknál 145 induló közül Kónya Ádám a 70., Lagler Kristóf a 107. lett, míg a nőknél Papp Ildikó a 94. helyen zárt 110 versenyzőből.

ÉSZAKISÍ-VB, SEEFELD (AUSZTRIA)
Férfi sprint (szabadstílus)
1. Johannes Hösflot Klaebo (Norvégia) 3:21.17 perc
2. Federico Pellegrino (Olaszország) +0.23 mp
3. Gleb Retivih (Oroszország) +1.37
...
70. Kónya Ádám (Magyarország)
107. Lagler Kristóf (Magyarország)
Női sprint (szabadstílus)
1. Maiken Caspersen Falla (Norvégia) 2:32.35
2. Stina Nilsson (Svédország) +1.66
3. Mari Eide (Norvégia) +2.84
...
94. Papp Ildikó (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik