Balszerencsesüti – L. Pap István jegyzete

Vágólapra másolva!
2020.02.07. 23:29

Burján Csaba nem bűnöző, még csak nem is felelőtlen hülyegyerek, leginkább csak rosszkor volt – pontosabban rosszat posztolt – rossz helyen. Ha a világ bármelyik más pontján ír hasonlót (ahogyan azt turisták milliói nap mint nap meg is teszik), az rajta és a baráti körén kívül a kutyát sem érdekelte volna. Csakhogy pechjére Kínában írta.

Márpedig a kínaiak éppúgy máshogy vannak bekötve, mint ahogy tavaly nyáron a dél-koreaiak is bőven túlreagálták az úszó Kenderesi Tamás amúgy meglehetősen otromba fenékérintését, de az a malőr kis diplomáciai kanyarral végül rendeződött. Burján esetében a gyors elsimításra nem volt mód, és nem a magyar fél miatt. Kína a legmagasabb diplomáciai szintre vitte el az ügyet, ahogyan Bánhidi Ákos edző fogalmazott: „Ebben a történetben a sakkbábukat már nagyon magas szinten mozgatják – én nem látom ezt a sakktáblát.” A szövetség (és a két Liu fivér) bőkezű főszponzora kínai. A magyar sikerek legfőbb letéteményese, a vezetőedző Csang Csing Lina kínai. A következő téli olimpiát 2022-ben Kína fővárosában, Pekingben rendezik.

Nem nehéz összerakni a mozaikkockákat, hogy belássuk, a magyar szövetség, az MOKSZ egyszerűen nem dönthetett másként. Burján Csabának feltehetően nem a legvidámabb hír, de egyéves eltiltása után (amellyel persze messze jobban bűnhődik, mint amilyen súlyú volt a cselekedete) sem veheti biztosra, hogy olimpiai induló lesz. Hiszen abba az országba 2022-ben sem lesz egyszerű belépnie, amelyben az ominózus poszt után a sanghaji világkupaversenyen a népharagtól okkal tartó magyar küldöttség kénytelen volt kifordítani a Hungary feliratú dzsekiket...

Ha úgy tetszik, Kína érdekérvényesítő potenciálja a Burján-ügyben olyan erős, hogy az ellen kizárólag erkölcsi alapon képtelenség lett volna védekezni. Mind politikailag (külügy), mind érzelmileg (a kínaiak mindent felülíró érzékenysége), mind szakmailag (Lina), mind financiálisan (a főszponzor sportszergyártó) olyan fajsúlyos figurák léptek arra a bizonyos sakktáblára, hogy annak nem lehetett más a vége, mint Burján túlságosan is kemény büntetése. A pjongcsangi hős szerencsesütijének papírdarabjára Kínában írták a feliratot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik