Alpesisí-vb: Shiffrin nyerte a szuper-G-t, Vonn hatalmasat bukott – videó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.05. 13:54
null
A vb után visszavonuló Vonn nagyot bukott (Fotó: AFP)
A svédországi Aréban a női szuper-G-vel kezdődött meg az alpesisí-világbajnokság. Az aranyérmet az amerikai Mikaela Shiffrin nyerte, de a verseny honfitársnője, Lindsey Vonn hatalmas bukásáról marad inkább emlékezetes.

Az elmúlt napok kedvezőtlen időjárási viszonyai miatt a rendezők a biztonság kedvéért inkább lerövidítették a pályát, amelyet így a versenyzők alig több mint egy perc alatt teljesítettek. Sokáig a legjobb idővel a harmadikként induló olasz Sofia Goggia, illetve a tőle öt századmásodperccel elmaradó svájci Corine Suter rendelkezett. Ám nem véletlenül tartják Goggiát örök másodiknak – öt vk-sikere mellett tizenkétszer második volt, igaz az olimpián aranyérmes lett lesiklásban –, a 15-ös rajtszámmal induló Mikaela Shiffrin – aki az idény során három szuper-G versenyen indult, s mindhármat meg is nyerte – egy kapitális hibája ellenére két századmásodperccel meg tudta előzni őt.

Az igazi dráma azonban csak ezután következett: mert jött a másik amerikai, Lindsey Vonn, aki már bejelentette, hogy a vb lesz az utolsó versenye. Sajnos a mostanit sem tudta befejezni, mert az egyik ugratónál annyira a pálya szélére sodródott, hogy gyakorlatilag az egyik kapu fölött repült el, s lécei beakadtak a kapukat összekötő textíliába, majd a pálya túloldalán lévő biztonsági hálóban landolt. Nagy volt az ijedelem, természetesen azonnal leállították a versenyt, s percekig próbálták kiszabadítani a sízőt a hálóból, miután azonban ez sikerült, az amerikai a saját lábán és lécein csúszott le a célig. Így azért gyaníthatóan rajthoz áll majd a lesiklásban.



A hátralévők közül az inkább óriás-műlesiklásban eredményes német Viktoria Rebensburg jött a legígéretesebben, aki végül mindössze hét századmásodperccel maradt el Shiffrin mögött, ám a verseny szorosságára jellemző: ez most csak a negyedik helyhez volt elég. Mivel ezúttal a szám meglepetés olimpiai bajnoknője, az ezúttal 29-es rajtszámmal induló cseh Ester Ledecká sem tudott csodát tenni, így Shiffrin megnyerte első világbajnoki címét ebben a szakágban is, mert összességében már négynél tart.

ALPESISÍ-VB, ARE (SVÉDORSZÁG)
Női szuper-G
1. Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 1:04.89 perc
2. Sofia Goggia (Olaszország) +0.02 mp
3. Corine Suter (Svájc) +0.05

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik