Alpesisí-vb: Shiffrin betegen is aranyérmes; remek magyarok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.16. 15:56
null
Betegen is verhetetlen (Fotó: AFP)
A legesélyesebb, vagyis Mikaela Shiffrin szerezte meg az aranyérmet műlesiklásban az arei alpesisí-világbajnokságon. A 23 éves amerikai klasszis sorozatban negyedszer győzött, és összesen már ötszörös világbajnok. Dorultán Katalin a 44., Maróty Mariann Mimi a 47. helyen végzett.

Az első futamban nem Mikaela Shiffrin volt a leggyorsabb, hanem Wendy Holdener. A svájci 11 századdal előzte meg a svéd Anna Swenn Larssont és 15-tel a korábbi három világbajnokságon ebben a szakágban aranyérmes Shiffrint.

A két magyar induló, Dorultán Katalin és Maróty Mariann Mimi, nagyszerűen szerepelt a 97 résztvevő között. Dorultán az 51., Maróty az 54. időt érte el az első futamban, amely után a legjobb 60 síző folytathatta a második körben, így a két magyar is. Bár a több mint 15, illetve 20 másodperces hátrányuk nagyon sok volt, ebben már bőven benne volt a pálya rossz állapota.

A második futamban a legjobb 30 fordított sorrendben jött le, tehát az élen álló Holdener volt a 30. Innentől következtek az első menetben a 31. és a 60. hely között végző síelők.

Ha az első körben Shiffrin gyengébben is ment – kisebb betegséggel küzd –, addig a másodikban nagyon odatette magát, és kétséget sem hagyott felőle, hogy nincs nála jobb. A menete után több mint egy másodperccel átvette a vezetést, és nem is vette el tőle sem Larsson, sem Holdener. Shiffrin tehát a szuperóriás-műlesiklásban szerzett egy és a műlesiklásban elért három aranya után megszerezte pályafutása ötödik vb-címét. Mindössze 23 évesen…

A 23 éves amerikai klasszis sorozatban negyedszer győzött (Fotó: AFP)
A 23 éves amerikai klasszis sorozatban negyedszer győzött (Fotó: AFP)

„Korábban sohasem voltam ilyen beteg, a tüdőmmel lehet valami – nyilatkozta Shiffrin az Eurosportnak. – Most mindenki azt mondja, hogy nem tudják, hogyan tudtam megcsinálni. Nagyon nehezen ment ma, és kicsit különlegesebb is a mai arany, hogy így nyertem. Csodálatos csapat van a hátam mögött.”

Végül mindkét magyar bejutott a legjobb 50 közé, Dorultán a 44., Maróty a 47. helyen végzett.

ALPESISÍ-VILÁGBAJNOKSÁG, ARE
NŐI MŰLESIKLÁS

1. Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 1:57.05
2. Anna Swenn Larsson (Svédország) +0.58
3. Petra Vlhová (Szlovákia) +1.03
…44. Dorultán Katalin (Magyarország) +29.46
…47. Maróty Mariann Mimi (Magyarország) +36.45

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik