Alpesi vk: a sízőket lenyűgözte az olimpiai pálya

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.02.03. 11:17
A szerdai első próbacsúszások után a férfi alpesi sízők elragadtatva beszéltek a jongszoni pályáról, a 2018-as pjongcsangi téli olimpia sportági versenyeinek helyszínéről.

A pályán szombaton és vasárnap lesikló és szuper-óriásműlesikló világkupaversenyeket rendeznek, s a mezőny tagjai szerdán ismerkedhettek először a körülményekkel. Noha kapukat még nem tűztek ki a lejtőre, az első benyomások így is pozitívak voltak még a legjobbak számára is.

„Klassz lesz – mondta lelkesen Eric Guay, a lesiklás 2011-es kanadai világbajnoka. – Rengeteg a kanyar, nem is igazán van sima siklórész, viszont remek ugratók tarkítják a pályát, s a hó is kiváló. Szép lesiklóverseny lesz.”

Az olimpiai ezüstérmes olasz Christof Innerhofer, aki köztudottan csak az igazán nehéz pályákat kedveli, szintén elégedett volt a tapasztaltakkal: „Nem nagyon van olyan rész, ahol egyenesen csúszhatsz, szóval nem rossz.”

A vk-viadalokat szombaton és vasárnap rendeznek a hivatalos jongszoni lesiklópályán, csütörtökön és pénteken pedig mért tréningeket .

A dél-koreai szervezők valószínűleg nagy örömmel fogadták a sízők dicséretét, különösen úgy, hogy néhány hete még az is kétséges volt, egyáltalán megtarthatják-e a versenyeket. A nemzetközi szövetség (FIS) ugyanis még decemberben jelezte, a főfelvonó hiánya miatt törölhetik a futamokat.

Azt követően a helyi munkások hosszú időn keresztül éjjel-nappal dolgoztak, s két és fél hete fejezték be a kivitelezést, majd néhány nappal később a FIS technikai ellenőre, Günter Hujara személyesen próbálta ki a síliftet, s bejelentette, hogy minden akadály elhárult a vk-megméretés elől.

A szervezők ugyanakkor még nincsenek készen mindennel, a versenyzők szállásán ugyanis nem végeztek az edzőteremmel, s a hoteltől a pályáig vezető úton is még munkások tevékenykednek. A sízőket elmondásuk szerint ez nem zavarja, mert tisztában vannak azzal, hogy ez még csak az első próbája a helyi viszonyoknak.

„Az edzőteremben még dolgoznak, láttam, hogy tegnap állítottak be kerékpárokat és más eszközöket – nyilatkozta a háromszoros vk-futamgyőztes kanadai Manuel Osborne-Paradis. – Ám amikor idejöttünk, tudtuk, mire számíthatunk, hiszen ez egy tesztverseny. Én mindenesetre örülök, hogy bekerült a vk-naptárba ez a viadal, s nem kell szinte egész szezonban csak Európában keringeni.”

A mostani vk-futamok a pálya első hivatalos tesztversenyeinek számítanak az olimpiára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik