Alpesi sí: Shiffrin 23 évesen már hét kristálygömbnél jár

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.10. 13:38
null
Mikaela Shiffrin a legjobb amerikai síző (Fotó: AFP)
Mikaela Shiffrin nyerte meg a nők műlesiklását Ofterschwangban, ezzel az amerikai az alpesisí-világkupa szakági elsőségét is elhódította. A férfiak kvitfjelli lesiklásán Thomas Dressen győzött, de a szakág legjobbja címért Beat Feuz nagyon közel került.

 

A nők műlesiklásban mérték össze tudásukat Ofterschwangban. Két futammal a vége előtt Mikaela Shiffrin vezetett a szakági világkupában, előnye 175 pont volt a szlovák Petra Vlhová előtt. Tehát az amerikai matematikailag is könnyedén bebiztosíthatta az elsőségét.

Shiffrinnek nem kellett győznie a szakági végső sikerhez, ám szokásához híven nem a biztonságot helyezte előtérbe. Megnyerte az első futamot, és ennél már nem is kellett több. A másodikban, amikor utolsó versenyzőként elindult, Vlhová csak a harmadik, 60 pontot érő helyen állt, így Shiffrin akkor is megnyerte volna a szakági vk-t, ha kiesik. De nemhogy nem esett ki, hanem összesítésben a legjobb idővel megnyerte a viadalt.

Shiffrin egészen elképesztő: mindössze 23 évesen (március 13-án tölti be) már ötödször lett a műlesiklás legjobbja. Emellett a mostani összetett világkupát is megnyerte címvédőként. Tehát két nagy és öt kis kristálygömböt gyűjtött be eddigi pályafutása során. Emellett kétszeres olimpiai bajnok és háromszoros világbajnok…

A férfiak kvitfjelli lesiklásán a svájci Beat Feuz úgy lehetett végső szakági győztes a szezonban, ha nyer, és az őt követő Aksel Lund Svindal nem végez az első öt között. A norvég hatodik helye már nem lett volna elég, mert akkor egy futammal a vége előtt kereken 100 pontra áll volna be a különbség. Ezt ugyan még be lehet hozni egy győzelemmel, mivel azért 100 pont jár, ám pontazonosságnál a több első hely dönt. Márpedig Feuz a negyedik sikerét arathatta Kvitfjellben, és Svindal csak kettőnél járt volna egy viadallal a vége előtt.

Ezzel együtt Feuz nem nyerte meg a versenyt, mivel második lett a német Thomas Dressen mögött, míg Svindal mögötte, harmadikként végzett, így a svájci tovább növelte az előnyét. A különbség most 60 pont, tehát Feuznak nagy esélye van a kis kristálygömbre a jövő heti vk-döntőn.

ALPESI SÍ, VK-VERSENY
FÉRFI LESIKLÁS, KVITFJELL

1. Thomas Dressen (német) 1:49.17
2. Beat Feuz (svájci) +0.08
3. Aksel Lund Svindal (norvég) +0.17
A szakági vk állása (még 1 verseny van hátra)
1. Feuz 622 pont
2. Svindal 562
3. Dressen 401
Az összetett vk állása (még 5 verseny van hátra)
1. Marcel Hirscher (osztrák) 1494
2. Henrik Kristoffersen (norvég) 1205
3. Svindal 776

NŐI MŰLESIKLÁS, OFTERSCHWANG
1. Mikaela Shiffrin (amerikai) 1:49.10
2. Wendy Holdener (svájci) +0.09
3. Frida Hansdotter (svéd) +0.72
A szakági vk állása (1 verseny van hátra)
1. Shiffrin 880 pont – már győztes
2. Petra Vlhová (szlovák) 655
3. Holdener 625
Az összetett vk állása (még 4 verseny van hátra)
1. Shiffrin 1673 – már győztes
2. Holdener 1050
3. Vlhová 864

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik