30 pozitív doppingteszt? Csak marketingfogás!

Vágólapra másolva!
2010.02.12. 14:00
null
A vancouveri doppinglaborban folyamatosan végzik a vizsgálatokat (Fotó: Action Images)
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a helyi idő szerint péntek este kezdődő vancouveri téli játékok előtt arról számolt be, hogy az olimpiára készülő versenyzők körében 30 pozitív doppingeset fordult elő – azonban a legfrissebb hírek szerint puszta marketingfogásról van szó.

 

„A doppingellenes küzdelem sikeresebb, mint korábban bármikor, így Vancouverben lényegesen kevesebb csaló áll majd rajthoz, mint a korábbi olimpiákon" – mondta a WADA elnöke, John Fahey azt követően, hogy a szervezet bejelentette, a játékok előtti hetekben elvégezett vizsgálatok következményeként 30, doppingvétséget elkövető sportolót törölt a résztvevők listájáról.

Azóta azonban világossá vált, hogy csupán marketingfogásról van szó, ugyanis a szervezet nemcsak a játékok előtti hetekben végrehajtott ellenőrzésekét, hanem sokkal korábban elvégzett vizsgálatok eredményeit is figyelembe vette, így beszélhetett 30 pozitív doppingesetről.

Tehát a vancouveri olimpia előtt folytatott doppingellenes harc semmivel sem hatékonyabb, mint a korábbi viadalokat megelőzően volt...

A német sajtóban megjelent hírek szerint a WADA általános igazgatója, David Howman elismerte, hogy egy évvel korábban regisztrált eseteket is figyelembe vett a szervezet, így például a 2009-ben két évre eltiltott orosz olimpiai bajnok, Julija Csepalova is egyike volt a 30 érintetnek. Howman hozzátette, legalább egytucatnyi 2009-es orosz doppingügyet is beleszámoltak a 30 eset közé. Fahey ezzel szemben korábban hangsúlyozta, hogy csak az elmúlt hetekben elvégzett vizsgálatok eredményeiről van szó, és elmondta, a szervezet nem hozza nyilvánosságra az említett 30 sportoló nevét.

Időközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalosan bejelentette, hogy megvan a helyszínen elvégzett doppingtesztek közül az első, amely pozitív eredménnyel zárult: egy orosz jégkorongozónő mintájában mutattak ki tiltott szert.

Szvetlana Tyerentyevát február 6-án ellenőrizték, és a szervezetében egy gyenge stimuláló – a tuaminoheptane – nyomaira bukkantak. A szer alkalmazása versenyen tilos, egyébként nem, így a pozitív teszteredmény ezúttal csak megrovást vont maga után.   

Tyerentyeva a fegyelmi bizottság előtti szerdai meghallgatásán elismerte, hogy náthájára Rinofluimucil nevű orrsprayt használt, s mint kiderült, ez tartalmazta a részben tiltott összetevőt. A hölgy részt vehet a tornán.

A jövőben egyébként a NOB több figyelmet szentelne a tiltott segédeszközöket használók segítőinek kiszűrésére is. „Ha egy sportoló lebukik, figyelembe kell vennünk, hogy az esetek többségében nem egyedül cselekedett" – nyilatkozta Mark Adams, a szervezet szóvivője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik