Szúrágta mennyezet, kőember, arénák - olimpiai helyszínek

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2010.02.11. 09:06
null
A játékok legszebb helyszíne, a richmondi csarnok <strong>–</strong> KATTINTSON, KÉPGALÉRIA NYÍLIK! (Fotók: Action Images)
Van Koevern, avagy Van Coevorden, teh&aacute;t a hollandiai Coevorden (nyugati sz&aacute;szul Koevern) v&aacute;ros&aacute;b&oacute;l sz&aacute;rmaz&oacute; &ndash; ez az etimol&oacute;gi&aacute;ja Vancouver nev&eacute;nek &ndash; a n&eacute;vad&oacute; pedig a 18. sz&aacute;zadi felfedező, George Vancouver kapit&aacute;ny. A 2010-es t&eacute;li olimpiai j&aacute;t&eacute;kok h&aacute;zigazd&aacute;ja Nyugat-Kanada legnagyobb, az orsz&aacute;g harmadik legnagyobb v&aacute;rosa, az agglomer&aacute;ci&oacute;t is bele&eacute;rtve 2.1 milli&oacute;an lakj&aacute;k. Brit-Kolumbia b&uuml;szkes&eacute;ge &ndash; Montreal &eacute;s Calgary ut&aacute;n &ndash; a harmadik &bdquo;juharleveles&quot; v&aacute;ros, amely olimpi&aacute;nak ad otthont. Ismerj&eacute;k meg cikk&uuml;nk seg&iacute;ts&eacute;g&eacute;vel azt a h&aacute;tteret, amely meghat&aacute;rozza a vancouveri j&aacute;t&eacute;kok mindennapjait: helysz&iacute;nek, p&aacute;ly&aacute;k, csarnokok, telep&uuml;l&eacute;sek, log&oacute; &eacute;s kabal&aacute;k. Mi k&ouml;ze egy sz&uacute;kol&oacute;ni&aacute;nak a j&aacute;t&eacute;kokhoz? Most megtudja!

Olimpiai lobogó alatt él 2006. február 28. óta Vancouver, az ötkarikás zászló mellé pedig hamarosan fellobban a láng is – hosszú eseménysor vezetett idáig... A nyugat-kanadai város az 1988-as téli olimpia helyszíne, Calgary, valamint Québec City előtt nyerte meg a helyi „válogatót", majd a dél-koreai Pjongcsanggal és az ausztriai Salzburggal vívott meg sikerrel a rendezési jogért. Érdekes, hogy a szavazás első köre után még nem a kanadaiak álltak jól, de a kiesett salzburgiak szinte mindegyik támogatója melléjük állt, ez pedig győzelmet eredményezett.

A KASSZA

Az olimpia összköltségvetése 1.353 milliárd dollár volt eredetileg, de ez alaposan megnőtt, elsősorban a biztonsági költségek rendkívüli emelkedése miatt – a végösszeg mintegy hatmilliárd, ebből közvetlenül a rendezésre 600 milliót fordítottak. A PriceWaterhouseCoopers jelentése szerint a közvetlen bevétel mintegy egymilliárd dollár lesz.

A LOGÓ ÉS A KABALAFIGURÁK

A logó neve nem valószínű, hogy futótűzként terjed el: a jellegzetes kőember neve ugyanis Inunnguaq, a barát (ilanaaq). Hasonló kőépítményeket elsősorban az inuit, az inupiat, a kalaallit és a yupik népcsoportok emeltek, rendeltetési céljukkal kapcsolatban találgatások vannak.

A kőember mellett jóval barátságosabb figurák is minden nap felbukkannak majd, „ők" a játékok kabalafigurái: Miga, a mitológiai tengeri medve, Quatchi, a jeti helyi megtestesülése, Sumi, az őrzőszellem, illetve segédjük, Mukmuk, a mormota. Miga és Quatchi a téli olimpiát, Sumi a téli paralimpiát „felügyeli". Megítélésük a bemutató után elég vegyes volt, főleg a figurák Pokémon-szerű megjelenése miatt.

„Vancouver és Brit-Kolumbia szégyene, hogy Pokémon képviseli Kanadát az olimpián" – szólt az egyik ledorongoló vélemény. Mindenesetre az tény, hogy könnyebb ázsiainak, mint észak-amerikainak nézni a figurákat...

HELYSZÍNEK

A vancouveri pályázat legnagyobb erősségei között volt, hogy a létesítmények egy része már kész volt, illetve csak kisebb felújításra szorult. Hat új létesítményt kellett felépíteni. A whistleriek igen korán, már 2007 végén elkészültek, és 2009 februárjáig mindegyik helyszín készen állt.

VANCOUVER

A „zászlóshajó" a Canada Hockey Place, amely az olimpia idejére „levetette" a General Motors Place nevet – ez a Vancouver Canucks jégkorongcsapatának 19 ezres csarnoka. 1995-ös építésű, 160 millió kanadai dollárt költöttek rá, a megnyitón pedig a kanadai rocksztár, Bryan Adams adott koncertet. 2001-ben a csarnok volt a helyszíne a műkorcsolya és jégtánc vb-nek, 2006-ban itt tartották a jégkorong ifi világbajnokságot. Ez is azon arénák egyike volt, amelyben jelentős pusztítással járt egy Guns N' Roses-koncert, mivel Axl Rose nem jött el a bulira...

A jégkorongtorna fő helyszíne a csarnok, ráadásul – ez az esélyek szempontjából nem mindegy – NHL-standardnek megfelelő, kisebb méretű pályán bonyolítják le a küzdelmeket. Jégkorong-mérkőzéseknek ad otthont a UBC Thunderbird Arena is, amelybe 6800 szurkoló fér be egyszerre. Az olimpiai falutól 13 km-re áll az épület.

A második legnagyobb vancouveri csarnok a Canucks első otthona, az 1968-as Pacific Coliseum, amelyet 2007-ben újítottak fel. A nagyon egyszerű felépítésű arénában zajlanak a műkorcsolya és jégtánc, valamint a rövid pályás gyorskorcsolya küzdelmei – magyar szemszögből itt lesz a legtöbb izgulnivalónk.

A vadonatúj Olimpiai és Paralimpiai Központban a curlingversenyeket bonyolítják le. A csarnokot helyi indián művészek alkotásai díszítik, a játékok után pedig multifunkciós szabadidőközponttá alakítják át, benne egy élményfürdővel.

Vancouverben az öbölparton, a False Creek dél-keleti oldalán laknak majd a sportolók, az edzők és a sportvezetők, a tervek szerint 2730-an. A 20 hektáros területen többemeletes épületekben helyezik el a műkorcsolyában, gyorskorcsolyában, annak rövidpályás változatában, jégkorongban, curlingben, illetve hódeszkában és síakrobatikában érdekelt vendégeket.

WHISTLER

A csodálatos természeti környezetű, tízezres város a Parti-hegység síközpontja, az 1990-es évek közepe óta felkapott terep. A Blackcomb-csúcsnál levő hatalmas sípályarendszer lesz az otthona az alpesi síelőknek, de a whistleri központban épültek ki a bob-, a szánkó- és a szkeletonpályák, az Olimpiai Park létesítményeivel pedig a sífutók és a sílövők, valamint a síugrók (a sífutás és a síugrás miatt értelemszerűen az északi összetettben indulók is) ismerkedhetnek meg. A játékok egyik legnagyobb befektetése is Whistlerhez fűződik, az ide vezető autópályát 600 millió dollárért újították fel.

A legtöbb gond a szánkópálya tesztelése során adódott, mivel a pálya félelmetesen gyors volt, akár 149 km/órával is száguldottak a versenyzők, a balesetek száma pedig három százalékkal magasabb volt, mint a szokásos. Végül a „nagyon gyors, de kezelhető" volt a verdikt.

Whistlerben a falu a zöldövezetben, a festői Cheakamus-völgyben fekszik, a Cheakamus folyó és erdőségek által határolt 24 hektáros területen, 600 méter fölött. Az alpesi sí, az északi sí, a sílövészet, valamint a bob, a szánkó és a szkeleton képviselőit két-ötszintes épületekben szállásolják el. A whistleri városközpontba, az éremátadások helyszínére rövid buszozással juthatnak el a versenyzők. A Vancouverbe vezető autópálya egy kilométerre halad a falutól, amelyben a tervek szerint 2850-en laknak majd.

CYPRESS MOUNTAIN

Látványban itt sem lesz hiány, hiszen a síakrobatika és a hódeszka versenyeit izgulhatja végig a közönség. A központot a nyugat-vancouveri kerület szomszédságában található Cypress-parkban (Cypress Provincial Park) alakították ki. A létesítményhez autópálya vezet. A síakrobatika és a hódeszka versenyeit 12 ezren tekinthetik meg a helyszínen, kivéve a félcső számét, amelyen nyolcezer érdeklődő lehet jelen egyszerre. A centrum távolsága a vancouveri olimpiai falutól 31 km. A helyszínválasztást kritizálták az El Nino-jelenség okozta hóhiány veszélye miatt, és beigazolódott a félelem: a 250 kilométerre található Manning Parkból kell teherautókkal idehozni a havat.

RICHMOND

A városközponttól délre található richmondi aréna lesz a helyszíne a gyorskorcsolyázók küzdelmeinek. A versenyekre 7600-an foglalhatnak helyet a csarnokban. Belülről az egyik legszebb versenyhelyszín a Richmond Olympic Oval, köszönhetően gyönyörű famennyezetének – amit egy különleges trükkel „díszítettek". Az építtetők kanadai fenyőszúk károsította fákat használtak a jellegzetes minták elkészítésére. A csarnokban a környék őshonos fáiból készült a berendezés jó része, a díszítéseket az építkezéskor kivágott fából gyártották.

A MEGNYITÓ- ÉS ZÁRÓÜNNEPÉLY HELYSZÍNE

Az 55 ezer néző befogadására alkalmas BC Place belvárosi fedett stadion lesz a helyszíne a megnyitónak, illetve a záróceremóniának. Itt bonyolítják le esténként a „környékbeli" versenyek éremátadó ünnepségeit is. A téli játékok történetében először fordul elő, hogy a megnyitó- és a záróünnepséget fedett csarnokban rendezik, a stadion nevezetessége a különlegesen kialakított tetőszerkezet, amelyet a légnyomás tart a helyén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik