Szocsi 2014: Usain Boltnak is van jövője a téli olimpiákon

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.02.06. 15:12
A szocsi téli olimpia szervezői 19. születésnapja alkalmából felköszöntötték Kónya Zsófia rövid pályás gyorskorcsolyázót, akit meglepett, hogy a koricsarnokban megszólalt egy ünnepi dal. Olimpiai hírcsokrunkban arról is beszámolunk, hogy szokatlan látvány a téli játékok központjában a sok pálmafa és a rengeteg kerékpáros. A jamaicaiak akár otthon is érezhetik magukat, és szívesen látnák a jövőben maguk között Usain Boltot is.

SZOCSIBAN KÖSZÖNTÖTTÉK A 19 ÉVES MAGYAR GYORSKORCSOLYÁZÓTSZOCSIBAN KÖSZÖNTÖTTÉK A 19 ÉVES MAGYAR GYORSKORCSOLYÁZÓT

Tizenkilencedik születésnapja alkalmából a szervezők felköszöntötték Kónya Zsófia rövid pályás gyorskorcsolyázót a szocsi téli olimpián. A sportág nyolc magyar képviselője helyi idő szerint csütörtökön 14 órától vett részt edzésen a versenyeknek is otthont adó Jéghegy Korcsolyapalotában. A tréning közben egyszer csak megszólalt egy születésnapi dal, majd az idei Európa-bajnokságon 1500 méteren és a váltóval is bronzérmes versenyzőt kihívták a pálya szélére, és négy önkéntes átadott neki egy plüss jegesmedvét, amely a mostani ötkarikás játékok egyik kabalafigurája.

A meglepett és meghatott versenyzőt ezt követően csapattársai köszöntötték a jégen öleléssel és jókívánsággal, majd folytatódott a tréning.

A rövid pályás gyorskorcsolyázók hétfőn kezdik meg szereplésüket Szocsiban.

SZOKATLAN TÉLI OLIMPIAI FALU PÁLMAFÁKKAL ÉS KERÉKPÁROSOKKAL

Igen szokatlan látványt nyújt a tengerparton a központi olimpiai falu a sok pálmafával és kerékpárral a pénteken kezdődő szocsi téli ötkarikás játékokon. A havas-jeges sportok űzői valószínűleg még sosem részesültek ilyen elhelyezésben az olimpiákon, elvégre rendre hideg, zord időjárás és rengeteg hó jellemzi ezeket az eseményeket. Azonban nincs ez így Szocsiban, a Fekete-tenger partján és a Kaukázus lábánál fekvő oroszországi városban, amely híres üdülőhely. A magyar fővárosnál az év minden szakában melegebb idő jellemzi Szocsit, tekintve, hogy délebbre is fekszik Budapestnél. A jeges versenyhelyszínektől néhány száz méterre lévő, tengerparton épült olimpiai faluban a pálmafák képviselik a növényeket, és egész héten szabadon biciklizhettek a sportolók, ugyanis hónak nyoma sincs, sőt inkább szikrázó napsütés, amolyan tavaszias időjárás uralkodott egész héten a környéken.

A lakóparkra emlékeztető házak minden igényt kielégítenek a magyar csapat tagjai szerint, akik közül az egy nagypályás és nyolc rövid pályás gyorskorcsolyázó lakik itt az edzőkkel és vezetőkkel.

„A falu nagyon szép, és kifejezetten jó a hangulat” – mondta az MTI érdeklődésére a harmadik olimpiáján szereplő Knoch Viktor, aki azt is megemlítette, hogy gyönyörű a Jéghegy Korcsolyapalotának elnevezett csarnok, amelyben versenyezni fognak.

A 19. születésnapját éppen csütörtökön ünneplő Kónya Zsófia azt emelte ki, nagyon ötletes és hasznos, hogy az olimpiai faluban számos bringát elhelyeztek a szervezők, s azokat mindenki kedvére használhatja.

„Ha találunk egy kék vagy piros biciklit, arra felpattanhatunk és eltekerhetünk, ahová akarunk a falun belül, utána szabadon otthagyjuk, és az ül rá, aki csak akar” – mondta a versenyző. Hozzátette, az is nagyon tetszik neki, hogy nonstop működik az étterem, illetve van játékterem, ahol el lehet tölteni a szabadidőt.

Knoch Viktor úgy vélte, az ágy kényelmes, a szobák pedig nagyok és tágasak, bár ez utóbbi abból is fakad, hogy nagyon kevés bútor kapott helyett benne, ennek ellenére nincs okuk a panaszra.

A JAMAICAIAK SZERINT USAIN BOLT REMEK BOBOS LENNE

A világ legjobb sprinteréből, Usain Boltból remek bobos lehet – véli a szocsi téli olimpián szereplő jamaicai bobcsapat kormányosa, Winston Watts. A téli olimpikon a csütörtöki edzés után elmondta: honfitársa nagyon gyors, remek tolóember lenne, ő pedig erős, így nagyszerű csapatot alkotnának.

Aztán hozzátette, tudja, hogy az atléta nagyon elfoglalt, nem is szereti a hideget, nem ismeri a mobilszámát sem, de szeretné tudni, hogy a bobcsapat mögött áll-e. Watts megjegyezte azt is, ha a hatszoros olimpiai és nyolcszoros világbajnok Bolt már unni fogja a futást, szívesen látja egyszer a bobban is.

ZÖGGELER TÉLI OLIMPIAI REKORDRA TÖR

Armin Zöggeler olasz szánkós a hatodik téli olimpiáján szerez érmet, ha vasárnap dobogós lesz a szocsi játékokon egyesben. Ez rekord lenne, de nemcsak ebben válhat sportági csúcstartóvá: ő vagy az orosz Albert Gyemcsenko lehet a legidősebb szánkós olimpiai érmes. Zöggeler 40 éves és 36 napos, Gyemcsenko pedig 42 éves és 74 napos lesz vasárnap.

Az olasz szánkós öt éremmel holtversenyben áll az élen sportágában a német Georg Hackllel. A 2002-ben és 2006-ban arany-, 1998-ban ezüst-, 1994-ben és 2010-ben bronzérmes Zöggeler mellett a németek gyorskorcsolyázója, Claudia Pechstein (öt arany, két ezüst-, két bronz) is hatodik olimpiáján lehet dobogós – a játékok sajtószolgálatának összesítése szerint.

A férfi szánkósoknál kettesben az osztrák Andreas és Wolfgang Linger duó harmadszor lehet érmes, ami szintén páratlan teljesítmény lenne.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik