Szocsi 2014: kizárták Kínát, hatodik a magyar női váltó!

Vágólapra másolva!
2014.02.18. 12:16
null
A magyar női gyorskorcsolyaváltó folytatta a kiváló hagyományokat (Fotó: MOB/Kovács Anikó)
A hatodik helyen végzett a magyar női váltó rövid pályás gyorskorcsolyában 3000 méteren a szocsi téli olimpián!

A magyar női váltó a B-döntőben szerepelt, és ott a harmadik helyen zárt, így elvileg a hetedik pozícióban fejezte volna be szereplését a Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia alkotta négyes.

MAGYAR PONTSZERZŐK RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYÁBAN A TÉLI OLIMPIÁN
2006, TORINO
4. hely: Huszár Erika (női 1500)
5. hely: Knoch Viktor (férfi 1500)
2010, VANCOUVER
6. hely: Huszár Erika (női 1500)
5. hely: női 3000 méteres váltó (Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Huszár Erika, Keszler Andrea, Lajtos Szandra)
2014, SZOCSI
6. hely: női 3000 méteres váltó (Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Darázs Rózsa)

Azonban az A-döntőben Kínát kizárták a rendezők, így a többiek előre léphettek a végső rangsorban. Ugyanakkor az ázsiaiak hivatalosan a hetedik pozíciót szerezték meg, mivel a hollandokat előbb, még az elődöntőben zárták ki.

Az olimpiai bajnoki címet Dél-Korea szerezte meg.

Magyarország tehát folytatta kiváló szereplését a sportágban, hiszen 2006 óta mindig volt magyar pontszerző.

A verseny után az 1500 méteren kilencedik Heidum Bernadett, illetve a hibázó Keszler Andrea sírva ment az öltözőbe, míg Lajtos Szandra és Kónya Zsófia megvárta a nagydöntőt, majd amikor kiírták a végeredményt, s kiderült, hogy a kínaiakat kizárták, egymás nyakába borultak, széles mosollyal az arcukon.

„Szerencsénk volt, de akkor is megvan a pontszerzés! Biztos jobban örülnénk neki, ha a B-döntőben vívjuk ki, de minden jó, ha a vége jó" – mondta boldogan a 19 éves Kónya, aki az elődöntőben betegsége miatt kimaradt a csapatból.

„Megérdemeltük! Mindenki láthatta, hogy nagyot küzdöttünk. Volt egy esés, de emiatt nincs miért haragudni a másikra, ez benne van ebben a sportban. Az esésig viszont fantasztikusan, még a vártnál is jobban ment az egész csapat. Engem is vitt a szívem előre" – értékelt Lajtos.

Arra a kérdésre, hogy azért maradtak-e megnézni a nagydöntőt, mert bíztak egy kizárásban, mindketten igennel feleltek. Lajtos hozzátette, ez egy olyan sportág, amelyben bármi megtörténhet.

Később visszatért nyilatkozni a továbbra is csalódott Heidum Bernadett, akinek ma van a névnapja. Ő – Keszlerhez hasonlóan – tagja volt a négy évvel ezelőtt ötödik váltónak is:

„Mostantól nem ünneplem a névnapomat... Versenyzőként most még egyáltalán nem vigasztal, hogy végül hatodik helyen zártunk. Talán majd később."

„Kicsit már jobb, de még mindig el vagyok keseredve – mondta Keszler, aki csak a verseny után egy jó órával, már átöltözve nyilatkozott. – Persze benne van az esés ebben a sportágban, de én estem el, csak magamat hibáztathatom. Később biztos értékelni fogom ezt a hatodik helyet, de most is úgy gondolom, sokkal előrébb is végezhettünk volna."

Hozzátette még, hogy nem emlékszik a bukására, nem tudja pontosan, mi okozta az esést.

TÉLI OLIMPIA, SZOCSI 2014
Rövid pályás gyorskorcsolya. Nők. 3000 méter váltó

1. Dél-Korea
2. Kanada
3. Olaszország
4. Oroszország
5. Japán
6. Magyarország (Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Darázs Rózsa)

 

Heidum Bernadett most még csalódott
„Annak ellenére, hogy előzetesen a hatodik helyet elfogadtam volna, most még nagyon csalódott vagyok. Ezer méteren az egyéniben kizártak, a váltóban pedig csak háromszor került rám a sor, úgy érzem, mintha nem is koriztam volna” – nyilatkozta Heidum Bernadett a mob.hu-nak.

„Azért fáj különösen a váltó, mert a táv első felében elképesztően jól mentünk, ez most újra az a csapat volt, amelyik az Európa-bajnokságon és az Universiadén is jól szerepelt. Gyorsan hozzáteszem, hogy nem az összetételére gondolok, csak arra, hogy nagyon együtt voltunk, és mindenki a maximumot hozta.”

„Szandi és Zsófi is fantasztikusakat előzött, bravúrosan tartotta meg a pozíciót. Kecó hihetetlen jól rajtolt, borzasztóan sajnálom, ami történt vele, de short trackben bármi előfordulhat, én is jártam már így. Amennyire tudom, leért a bal korcsolyája a kanyarban, és ez lett a vesztünk. Hihetetlenül bosszantó, mert tele voltunk energiával, úgy éreztem, bőven van annyi erőm, hogy egy jó hajrával megnyerjük a futamot”

 

FÉRFI 500 MÉTER – ELŐFUTAMOK

A második futamban induló Liu Shaolin Sándor a külső ívről, a legrosszabb pozícióból rajtolhatott. Bár sikerült egyet előznie az első kanyarnál, a kanadai Charle Cournoyer-t és a holland Freek van der Wartot már nem tudta utolérni. Így, miután nem végzett az első kettő között, kiesett.

„Pozitív élményekkel megyek haza az olimpiáról, még ha el is maradtam a saját elvárásaimtól, mert szerettem volna a legjobb 16-ba jutni. Amit megtanultam ezen az olimpián, hogy senkitől sem szabad félni. Remélem, négy év múlva ennek hasznát veszem!” – értékelte szereplését a 18 éves Liu.

Knoch Viktor a legjobb, belső pozícióból rajtolhatott a hatodik körben. A rajt után rögtön megelőzte őt a kínai Vu Ta-csing, de a második pozíciót meg tudta tartani. Bár utána nagyon támadta a kazah Nurbergen Zsumagazijev, majd a holland Niels Kertsholt, szerencsére már nem sikerült őt megelőzni, így a második helyen továbbjutott a pénteki negyeddöntőbe.

„Jól kaptam el a rajtot. A kínait nem akartam megelőzni, de ez utólag nem volt jó ötlet, mert hátul elég sokszor ütköztünk, emiatt lépett meg a kínai, mert ilyenkor lendületet veszít az ember” – mondta Knoch, akinek a negyeddöntőben a legrosszabb, külső helyről kell majd rajtolnia, mert az ideje nem volt túl jó.

NŐI 1000 MÉTER – ELŐFUTAMOK

A hatodik futamban rajthoz álló Heidum Bernadett vezetett is futamában, de később visszaesett. Végül a versenybírók kizárták, mert úgy ítélték meg, hogy az orosz Szofija Proszvirnova miatta esett el az egyik kanyarban. A negyeddöntőket, az elődöntőket és a döntőket pénteken rendezik.

„Nem értettem egyet a döntéssel, de nem volt jelentősége, mert amúgy is csak harmadik lettem. Az olasz kiemelkedett a futamunkból, és most a francia ellenfelemnek sikerült úgy rátapadnia, hogy továbbjusson” – mondta Heidum.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik