Műkorcsolya: Király Ede nevét veszi fel a Gyakorló Jégcsarnok

Vágólapra másolva!
2010.05.20. 14:29
A tavaly 83 éves korában elhunyt műkorcsolyázó, az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Király Ede nevét veszi fel hamarosan a Gyakorló Jégcsarnok – hangzott el csütörtökön a MOB-ban, ahol a sportoló özvegye férje érmei közül ötöt átadott a Sportmúzeum részére.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára köszönte meg a gesztust az özvegynek, Sylvia Simpsonnak, aki elmondta, hogy amikor férje már beteg volt, megkérte őt, hogy a számára kedves medáliákat halála után juttassa el hazájába, Magyarországra.

Király Ede 50 évet élt Kanadában, de végig büszke volt magyarságára. Azon kevés műkorcsolyázók közé tartozott, akik két számban szerepeltek, méghozzá sikeresen. A kiváló sportoló Kékessy Andreával párosban lett második az 1948-as játékokon, kétszer világ-, egyszer Európa-bajnokságot nyert, egyszer pedig ezüstérmet szerzett az Eb-n. Egyéniben egyszeres Eb-győztes, kétszeres vb-második, illetve egyszeres vb-harmadik és Eb-harmadik volt.

Az ünnepségen az érmek – 2-2 vb- és Eb-arany, valamint egy ezüst – adományozása után jelentette be Bathó Ferenc, a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetségének elnöke, hogy új nevet kap a Gyakorló Jégcsarnok, s erről a szövetség közgyűlése a közelmúltban döntött. Az özvegy a bejelentés után kérte, hogy értesítsék a névadó ünnepség idejéről, mert örömmel részt venne az eseményen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik