Megszületik az első magyar érem

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2010.01.26. 08:00
null
Az olimpia nyitóünnepsége
Február 12. és 28. között rendezik meg Vancouverben a XXI. téli olimpiai játékokat. Sorozatunkban kedvcsinálóként a korábbi húsz olimpia legérdekesebb pillanatairól, győzteseiről, magyar versenyzőiről készítünk összeállítást. A harmadik részben az 1932-es játékokat vesszük górcső alá.

 

Bob: az amerikai bokszoló is olimpiai bajnok lesz

A téli olimpiák történetében először két számban, kettes és négyes bobban mérhették össze erejüket a sportág legjobbjai. Akárcsak az előző játékokon, ezúttal is kiemelkedtek a mezőnyből az amerikaiak, a házigazdák két arany-, illetve egy-egy ezüst- és bronzérmet szereztek. 

Érdekesség, hogy a számot megnyerő első számú amerikai négyes tagja volt Eddie Eagen, aki 1920-ban még nyári olimpián szerzett bajnoki címet – ökölvívásban, félnehézsúlyban.

AZ ARANYÉRMESEK ÉS A MAGYAR SZEREPLŐK 
 

Bob

Kettes, aranyérmes: Egyesült Államok (Hubert Stevens, Curtis Stevens)

 

Négyes, aranyérmes: Egyesült Államok (Billy Fiske, Edward „Eddie” Eagan, Clifford Gray, Jay O'Brien)

 

Műkorcsolya

Férfi egyéni, aranyérmes: Karl Schäfer (osztrák)

 

Női egyéni, aranyérmes: Sonja Henie (norvég)

 

Páros, aranyérmes: Franciaország (Andrée Brunet, Pierre Brunet)

3. Magyarország (Rotter Emília, Szollás László)

4. Magyarország (Orgonista Olga, Szalay Sándor)

 

Jégkorong

Aranyérmes: Kanada (William Cockburn, Clifford Crowley, Albert Duncanson, George Garbutt, Roy Hinkel, Vic Lundquist, Norman Malloy, Walter Monson, Kenneth Moore, Romeo Rivers, Hack Simpson, Hugh Sutherland, Stanley Wagner, Aliston Wise)

 

Északi sí

Sífutás, 18 km, aranyérmes: Sven Utterström (svéd)

 

Sífutás, 50 km, aranyérmes: Veli Saarinen (finn)

 

Síugrás, aranyérmes: Birger Ruud (norvég)

 

Északi összetett, aranyérmes: Johan Gröttumsbraten (norvég)

 

Gyorskorcsolya

500 méter, aranyérmes: Jack Shea (amerikai)

 

1000 méter, aranyérmes: Jack Shea (amerikai)

 

5000 méter, aranyérmes: Irving Jaffee (amerikai)

 

10 000 méter, aranyérmes: Irving Jaffee (amerikai)

A pálya rendkívül nehéz volt, ennek tudható be, hogy a világbajnok német kvartett edzésen súlyos balesetet szenvedett: két versenyző karja is eltört, míg egy harmadik gerincsérülést szenvedett. Az egyik német néző összeállított a jelenlévő német-amerikaiakból egy csapatot, és úgy indultak el a versenyben, hogy előtte még egyikük sem ült bobban…

Műkorcsolya: Rotter és Szollás felállhat a dobogóra

Rotter Emília és Szollás László 1931-ben világbajnoki címet nyert, olimpiai résztvételük azonban anyagi okok miatt kis híján meghiúsult. A páros végül társadalmi gyűjtéssel és bemutatókkal összegyűjtötte a szükséges összeget, így elindulhatott Lake Placidben.

Rotterék hiába mutattak be hibátlan gyakorlatot, a pontozóbírók szerint túl sok volt benne az akrobatikus elem. A magyar párosnak meg kellett elégednie a harmadik hellyel, de ezzel is a magyar sport első téli olimpiai érmét szerezték meg. Az Andrée Brunet, Pierre Brunet francia páros megvédte címét, míg az Orgonista Olga, Szalay Sándor duó negyedik lett.

A férfi egyéni versenyben Gillis Grafström a kötelező gyakorlat közben bukott, így ezúttal „csak" második lett, de ezzel együtt ő minden idők legeredményesebb (3 arany-, 1 ezüstérem) műkorcsolyázója az olimpiákon. A győztes ezúttal az osztrák Karl Schäfer lett.

A hölgyeknél már nem született ekkora meglepetés, Sonja Henie ismét maga mögé utasította Fritzi Burgert.

Jégkorong: ezúttal nehezen született meg a kanadai siker

A Lake Placid-i tornán csak négy válogatott vett részt, és várható volt, hogy a német és a lengyel csapat nem tud beleszólni az aranyéremért vívott harcba.

Így is lett, Kanada és az Egyesült Államok vérre menő csatákat vívott az első helyért. A nyitó találkozón hosszabbítás után az előbbi győzött, és ez a siker – mint később kiderült – tornagyőzelmet ért: második összecsapásuk ugyanis kétszeri hosszabbítás után 2:2-re végződött.

Északi sí: Gröttumsbraten megvédi címét

A 18 kilométeres sífutásban még elfogadható feltételek között indulhattak a versenyzők, az 50 km-esben azonban néha – az időjárás miatt – nem találtak havat a lábuk alatt…

A norvégok ezen az olimpián gyengélkedtek sífutásban: 18 km-en érem nélkül maradtak, 50 km-en pedig csak egy bronzérem jutott nekik, igaz, ez a versenyszám inkább tájékozódási futás volt. A rövidebb versenyen a svéd Sven Utterström diadalmaskodott, akinek annyi előnye volt, hogy egy évvel korábban egy film- és vadászexpedícióval már járt a környéken. Az 50 km-es távon a finn Veli Saarinen győzött, ő 18 km-en harmadik lett.

Síugrásban a dobogó mindhárom fokára norvég versenyző állhatott fel, a magát már győztesnek érző Hans Becknek végül meg kellett elégednie az ezüstéremmel a másodjára 69 métert ugró Birger Ruud mögött. Az északi összetettben is taroltak a norvégok, Johan Gröttumsbraten megvédte címét.

Gyorskorcsolya: az amerikaiak mérlege négyből négy

A gyorskorcsolyázók versenyeit botrányok és szabálytalanságok tarkították. Az amerikai csapat alkalmazkodott végül legjobban a körülményekhez, és mindegyik távon begyűjtötte az aranyérmet: a két rövidebben Jack Shea, a hosszabbakon Irving Jaffee diadalmaskodott.

Érdekesség, hogy a finnek lemondták a szereplést, így nem volt itt a sportág emblematikus alakja, Clas Thunberg sem.

 ÉREMTÁBLÁZAT
  1. Egyesült Államok 6 4 2 12
  2. Norvégia 3 4 3 10
  3. Kanada 1 1 5 7
  4. Svédország 1 2 3
  5. Finnország 1 1 1 3
  6. Ausztria 1 1 2
  7. Franciaország 1 1
  8. Svájc 1 1
  9. Németország 2 2
10. Magyarország 1 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik