Konyak és öt mázsa a német aranyakhoz

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2010.01.29. 10:53
null
Andreas Ostler két aranyérmet nyert Oslóban
Február 12. és 28. között rendezik meg Vancouverben a XXI. téli olimpiai játékokat. Sorozatunkban kedvcsinálóként a korábbi húsz olimpia legérdekesebb pillanatairól, győzteseiről, magyar versenyzőiről készítünk összeállítást. A hatodik részben az 1952-es játékokat vesszük górcső alá.

 

A hatodik téli olimpián Lake Placid szelleme kísértett: alig volt hó Oslóban. Ezúttal már a német és a japán sportolók is indulhattak a játékokon, bár a NOB ezt sokáig nem akarta megengedni. Magyarország is részt vett az olimpián, ám az előző játékokon legjobban szereplő sportolóit időközben elvesztette: az ezüstérmes Kékesy Andrea, Király Ede műkorcsolyázó páros Kanadában, a tízezer méteren negyedik helyen végző gyorskorcsolyázó Pajor Kornél pedig Svédországban telepedett le.

Alpesi sí: hatalmasat bukik, de így is nyer Mead-Lawrence

AZ ARANYÉRMESEK ÉS A MAGYAR SZEREPLŐK

Alpesi sí

Férfiak, lesiklás, aranyérmes: Zeno Coló (olasz)

 

Óriás-műlesiklás, aranyérmes: Stein Eriksen (norvég)

…79. Piroska József (magyar)

 

Műlesiklás, aranyérmes: Othmar Schneider (osztrák)

…helyezetlen: Piroska József (magyar)

 

Nők, lesiklás, aranyérmes: Trude Jochum-Beiser (osztrák)

…32. Szendrődi Ildikó (magyar)

 

Óriás-műlesiklás, aranyérmes: Andrea Mead-Lawrence (amerikai)

…37. Szendrődi Ildikó (magyar)

 

Műlesiklás, aranyérmes: Andrea Mead-Lawrence (amerikai)

…30. Szendrődi Ildikó (magyar)

 

Bob

Kettes, aranyérmes: Németország (Andreas „Anderl” Ostler, Lorenz Nieberl)

 

Négyes, aranyérmes: Németország (Andreas „Anderl” Ostler, Friedrich Kuhn, Lorenz Nieberl, Fran Kemser)

 

Műkorcsolya

Férfi egyéni, aranyérmes: Richard „Dick” Button (amerikai)

…12. Czakó György (magyar)

 

Női egyéni, aranyérmes: Jeannette Altwegg (brit)

…23. Jurek Eszter (magyar)

 

Páros, aranyérmes: Németország (Ria Baran, Paul Falk)

…3. Magyarország (Nagy Marianna, Nagy László)

…10. Magyarország (Szöllősy Éva, Vida Gábor)

 

Jégkorong

Aranyérmes: Kanada (George Abel, John Davies, Billie Dawe, Robert Dickson, Donald Gauf, William Gibson, Ralph Hansch, Robert Meyers, David Miller, Eric Paterson, Thomas Pollock, Alan Purvis, Gordon Robertson, Louis Secco, Francis Sullivan, Robert Watt)

 

Északi sí

Férfiak, sífutás, 18 km, aranyérmes: Hallgeir Brenden (norvég)

…53. Sajgó Pál (magyar)

 

50 km, aranyérmes: Veikko Hakulinen (finn)

…27. Sajgó Pál (magyar)

…31. Berecz Ignác (magyar)

 

4x10 km-es váltó, aranyérmes: Finnország (Heikki Hasu, Urpo Korhonen, Paavo Lonkila, Tapio Mäkelä)

 

Nők, 10 km, aranyérmes: Lydia Wideman (finn)

 

Síugrás, aranyérmes: Arnfinn Bergmann (norvég)

 

Északi összetett, aranyérmes: Simon Slattvik (norvég)

 

Gyorskorcsolya

500 méter, aranyérmes: Ken Henry (amerikai)

…28. Lőrincz Ferenc (magyar)

…32. Merényi József (magyar)

 

1500 méter, aranyérmes: Hjalmar Andersen (norvég)

…10. Lőrincz Ferenc (magyar)

…21. Merényi József (magyar)

 

5000 méter, aranyérmes: Hjalmar Andersen (norvég)

…21. Lőrincz Ferenc (magyar)

…26. Merényi József (magyar)

 

10 000 méter, aranyérmes: Hjalmar Andersen (norvég)

…17. Merényi József (magyar)

Teljesen eljegesedett terepen voltak kénytelenek megküzdeni egymással a síelők, az óriás-műlesiklás előtt például havat kellett szórni a pályára, hogy egyáltalán lejöhessenek rajta a versenyzők.

A férfiaknál megdőlt az a tévhit, hogy a norvégok csak a sífutásban erősek. Ez elsősorban Stein Eriksennek köszönhető, aki az óriás-műlesiklást megnyerte, a műlesiklásban pedig a második helyen végzett.

A hölgyeknél az Egyesült Államokból érkező 19 éves Andrea Mead-Lawrence csillogott, akit már az olimpia előtt esélyesként tartottak számon. Az első számban, az óriás-műlesiklásban győzött, majd a lesiklásban hatalmasat bukott, ám felkelt, és végül a 17. helyen ért célba. Műlesiklásban élesen vett egy kaput, elbotlott, és tíz métert zuhant, de ezúttal is felállt, visszamászott a kapuig, befejezte az első futamot, a másodikban pedig remekelt, és meg is nyerte a versenyszámot.

Bob: konyak és öt mázsa, német aranyak

Az előző olimpiákkal ellentétben ezúttal nem az amerikaiak és a svájciak vihették haza az aranyérmet. Az utóbbiakon az sem segített, hogy a norvégiai bobpályát svájci mérnökök építették.

A kettes boboknál Anderl Ostler már muzeális darabnak számító járművével diadalmaskodott, amellyel az előző évben világbajnokságot nyert. Nos, ezt a bobot meg is keresztelte, de nem vízzel, hanem konyakkal – ez bevált.

A négyes versenyre hiába tervezett Fritz Feierabend új szánkót, ez a pálya egyes részein túl lassúnak bizonyult. A németek más „taktikát” eszeltek ki: a torna legnehezebb csapatával (négyen csaknem öt mázsát nyomtak) indultak, és Ostler csapata itt is nyert.

Műkorcsolya: Királyék után is van élet és érem

A magyar műkorcsolyázás hatalmas veszteséget szenvedett, hiszen az előző olimpia ezüstérmes párosa – előbb Kékesy Andrea, majd nem sokkal később Király Ede – elhagyta az országot. Ám az utánpótlás megvolt, hiszen a már a 1948-as St. Moritz-i játékokon is részt vevő (és hetedik helyet szerző) Nagy testvérpár, Marianna és László méltó örökös lett.

A magyar kettős magabiztos, lendületes, de nehéz elemeket nélkülöző kűrt mutatott be, ez a harmadik helyre volt elég a német és a nagy esélyesnek kikiáltott amerikai páros mögött. A férfiaknál Dick Button megvédte címét, a hölgyeknél pedig az előző olimpián bronzérmet szerző Jeannette Altwegg nyert.

Jégkorong: zenepavilonban végez az élen Kanada

A jégkorongtornát egy átalakított zenepavilonban rendezték meg hatalmas érdeklődés mellett. Az elsőségét St. Moritzban visszaszerző kanadai együttes (pontosabban az országot képviselő Edmonton Mercurys) Oslóban is remekelt: csakúgy, mint az előző olimpián, egy döntetlen mellett hétszer győzött, és megnyerte a viadalt. Az Egyesült Államok végzett a második helyen, a bronzérmet pedig Svédország szerezte meg.

Északi sí: Finnország és Norvégia osztozik az aranyakon

Megtervezett finn győzelem: így foglalható össze tömören az 50 kilométeres sífutás. A finn edző ugyanis a futam előtti órákban végigküldött a távon egy tapasztalt versenyzőt hőmérővel a kezében, s az ő benyomásai alapján döntöttek a vakszolásról, sőt finn turistákat is beszerveztek, akik a táv különböző pontjairól rádióadón időjárás-jelentést adtak. A terv bevált, ugyanis csak egyvalami nem jött be a finnek számításai közül: nem Eero Kolehmainen nyert, ahogy ők várták, hanem Veikko Hakulinen…

A szám címvédője, Nils Karlsson csak a hatodik helyet szerezte meg, és két nappal korábban, 18 kilométeren sem állhatott dobogóra a svéd síkirály, ötödik lett. A rövidebbik távon a norvég Hallgeir Brenden győzött, míg a 4x10 km-es váltóban a finnek diadalmaskodtak.

Először rendeztek hosszútávú versenyt a hölgyeknek, amelyen taroltak a finnek. Mindhárom érmet ők vitték haza (a leggyengébb futójuk ötödik lett…), és közülük az olimpia legkevésbé fiatal résztvevője, a 31 éves Lydia Wideman végzett az élen.

Síugrásban az első két helyet norvég versenyző szerezte meg, a rendkívül nehéz sáncon Arnfinn Bergmann nyerte meg a viadalt Torbjörn Falkangert megelőzve. Északi összetettben is a házigazdák örülhettek, Simon Slattvik ugyanis legyőzte a címvédő Heikki Hasut.

Gyorskorcsolya: Hjallis az olimpia hőse lett

Az 1952-es téli olimpia legnagyobb alakja egyértelműen Hjalmar Andersen, aki a négy gyorskorcsolyaszámból hármat megnyert. Az 500 méteres távon valószínűleg csak azért nem diadalmaskodott, mert nem indult el…

A civilben egy sportszerboltot üzemeltető Hjallis mindháromszor egy-egy holland riválist utasított maga mögé, míg 500 méteren kettős amerikai siker született.

ÉREMTÁBLÁZAT
 1. Norvégia 7 3 6 16
 2. Egyesült Államok 4 6 1 11
 3. Finnország 3 4 2 9
 4. Németország 3 2 2 7
 5. Ausztria 2 4 2 8
 6. Kanada 1 1 2
     Olaszország 1 1 2
 8. Nagy-Britannia 1 1
 9. Hollandia 3 3
10. Svédország 4 4
11. Svájc 2 2
12. Franciaország 1 1
     Magyarország 1 1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik