Kilenc kiló ólom olasz aranyat ér

Vágólapra másolva!
2010.02.06. 12:44
null
Két híres német: Katarina Witt és Karl Marx... (Fotó: Imago)
Február 12. és 28. között rendezik meg Vancouverben a XXI. téli olimpiai játékokat. Sorozatunkban kedvcsinálóként a korábbi húsz olimpia legérdekesebb pillanatairól, győzteseiről, magyar versenyzőiről készítünk összeállítást. A tizennegyedik részben az 1984-es játékokat vesszük górcső alá.

Első ízben kapta meg az úgynevezett „keleti blokk" egyik országa a téli olimpiák történetében, miután Denver visszalépett, Innsbruckból pedig „elég" volt. 

Alpesi sí: Figini kétszer nyeri a lesiklást

AZ ARANYÉRMESEK ÉS A MAGYAR SZEREPLŐK 

Alpesi sí

Férfiak, lesiklás, aranyérmes: Bill Johnson (amerikai)

 

Óriás-műlesiklás, aranyérmes: Max Julen (svájci)

...helyezetlen: Kozma Péter (magyar)

 

Műlesiklás, aranyérmes: Phil Mahre (amerikai)

...18. Kozma Péter (magyar)

 

Nők, lesiklás, aranyérmes: Michaela Figini (svájci)

 

Óriás-műlesiklás, aranyérmes: Debbie Armstrong (amerikai)

 

Műlesiklás, aranyérmes: Paoletta Magoni (olasz)

 

Sílövészet

10 km, aranyérmes: Eirik Kvalfoss (norvég)

...33. Kovács Zsolt (magyar)

...37. Mayer Gábor (magyar)

...58. Lihi József (magyar)

 

20 km, aranyérmes: Peter Angerer (német)

...45. Kovács Zsolt (magyar)

...51. Spisák László (magyar)

...helyezetlen: Palácsik László (magyar)

 

4X7,5 km-es váltó, aranyérmes: Szovjetunió (Dmitrij Vasszilijev, Jurij Kaskarov, Algimantasz Szalna, Szergej Buligine)

...14. Magyarország (Kovács Zsolt, Mayer Gábor, Palácsik László, Spisák László)

 

Bob

Kettes, aranyérmes: NDK (Wolfgang Hoppe, Dietmar Schauerhammer)

 

Négyes, aranyérmes: NDK (Wolfgang Hoppe, Roland Wetzig, Dietmar Schauerhammer, Andreas Kirchner)

 

Jégkorong, aranyérmes: Szovjetunió (Vlagyiszlav Tretyak, Zinetula Biljaletgyinov, Szergej Csepelev, Nyikolaj Drozdeckij, Vjacseszlav Fetyiszov, Alekszandr Geraszimov, Alekszej Kaszatanov, Andrei Komutov, Vlagyimir Kovin, Alekszandr Kozsernyikov, Vlagyimir Krutov, Igor Larionov, Szergej Makarov, Vlagyimir Miskin, Vaszilij Pervuhine, Alekszandr Szkvorcov, Szergej Sztarikov, Igor Sztelnov, Viktor Tyumenev, Mihail Vaszilijev)

 

Műkorcsolya

Férfi egyéni, aranyérmes: Scott Hamilton (amerikai)

 

Női egyéni, aranyérmes: Katarina Witt (NDK-beli)

 

Páros, aranyérmes: Szovjetunió (Jelena Valova, Oleg Vaszilijev)

 

Jégtánc, aranyérmes: Nagy-Britannia (Jayne Torvill, Christopher Dean)

...16. Magyarország (Engi Klára, Tóth Attila)

 

Szánkó

Férfi egyes, aranyérmes: Paul Hildgartner (olasz)

 

Férfi páros, aranyérmes: NSZK (Hans Stangassinger, Franz Wembacher)

 

Női egyes, aranyérmes: Steffi Martin (NDK-beli)

 

Sífutás

Férfiak, 15 km, aranyérmes: Gunde Svan (svéd)

 

30 km, aranyérmes: Nyikolaj Zimjatov (szovjet)

 

50 km, aranyérmes: Thomas Wassberg (svéd)

 

4X10 km-es váltó, aranyérmes: Svédország (Thomas Wassberg, Benny Kohlberg, Jan Ottosson, Gunde Svan)

 

Nők, 5 km, aranyérmes: Marja-Liisa Hämäläinen (finn)

 

10 km, aranyérmes: Marja-Liisa Hämäläinen (finn)

 

20 km, aranyérmes: Marja-Liisa Hämäläinen (finn)

 

4X5 km-es váltó, aranyérmes: Norvégia (Inger Helene Nybraten, Anne Jahren, Britt Petersen, Berit Aunli)

 

Északi összetett, aranyérmes: Tom Sandberg (norvég)

 

Síugrás

Középsánc, aranyérmes: Jens Weissflog (NDK-beli)

 

Nagysánc, aranyérmes: Matti Nykänen (finn)

 

Gyorskorcsolya

Férfiak, 500 méter, aranyérmes: Szergej Fokisev (szovjet)

 

1000 méter, aranyérmes: Gaétan Boucher (kanadai)

 

1500 méter, aranyérmes: Gaétan Boucher (kanadai)

 

5000 méter, aranyérmes: Tomas Gustafson (svéd)

 

10000 méter, aranyérmes: Igor Malkov (szovjet)

 

Nők, 500 méter, aranyérmes: Christa Rothenburger (NDK-beli)

...19. Hunyady Emese (magyar)

 

1000 méter, aranyérmes: Karin Enke (NDK-beli)

...30. Hunyady Emese (magyar)

 

1500 méter, aranyérmes: Karin Enke (NDK-beli)

 

3000 méter, aranyérmes: Andrea Schöne (NDK-beli)

 

A korszak egyik legjobb sízőjét, Ingemar Stenmarkot a NOB profinak nyilvánította, így a svéd már nem vehet részt a versenyeken. Távollétében és Pirmin Zurbriggen esésének következtében a svájci Max Julen diadalmaskodik óriás-műlesiklásban, Jure Franko Jugoszlávia első téli érmét szerzi. 

Először végez élen amerikai a lesiklásban Bill Johnson személyében, sőt, egyáltalán az ország első érmét szerzi. A műlesiklóknál a Mahre ikrek állhatnak a dobogó legfelső két fokára, Phil megverte Steve-et.

A hölgyek óriás-műlesiklásában Erika Hesst tartják favoritnak, ám a svájci rossz formában van: az első futam után csak a 11., végül feljön a hetedik helyre. Tamara McKinneyt tartják a legnagyobb vetélytársnak, de ő is lemarad a dobogóról. Végül mégis kettős amerikai siker születik, a korábban mindössze egy vk-dobogóval rendelkező 20 éves Debbie Armstrong végez az élen Christin Cooper előtt. 

Michela Figini kétszer is megnyeri a lesiklást, mivel a köd miatt lefújják az első futamot. A befutó végül nagyon szoros lett, hiszen a mindössze 18 éves svájci öt századdal előzte meg honfitársnőjét, Maria Wallisert. 1956 után újra alpesisí-érem jut Kelet-Európánaka csehszlovák Olga Charvátová jóvoltából.

Hess és McKinney műlesiklásban sem tudják éremre váltani esélyeiket, az első futamban az ismeretlen Christelle Guignard éri el a legjobb időt. Ő azonban kiesik, és a 19 éves olasz Paola Magoni végez az élen. Ő korábban soha nem volt első, és később is csak egy műlesikló vb-futamot tud nyerni,

Sílövészet: három érmet nyer az őrmester

Hiába volt a korábbi években a sílövészet meghatározó alakja, Frank Ullrich, az ereje teljében lévő sportember 1983-ban a visszavonulás mellett dönt. Az ok tragikus, mivel felesége elhunyt. Az olimpiára azonban visszatér a keletnémet klasszis, de érmet nem tud szerezni. 

Ullrich helyett 20 km-en Frank-Peter Rötsch veszi át a vezetést, ám a keletnémet a másodikban két büntetőköre miatt visszaesik. Peter Angerer, egy nyugatnémet katonai őrmester átveszi a vezetést, és végül az is a kezére játszik, hogy csehszlovák Jan Matous a zárásnál négy hibás lövést ad le, valamint a leggyorsabb futó, Eirik Kvalfoss keze is megremeg.

A 10 km-t Kvalfoss és Ullrich nagy versenyének harangozták be, de az NDK-son itt is látszik, messze van a csúcsformájától. A futamot a norvég nyeri meg Angerer előtt, az egyetlen hibátlan lövő, a keletnémet Matthias Jacob a harmadik. Ullrich csak a 17. 

A szovjetek tartják vezető szerepüket a váltóban, ötödször is megnyerik. A kelet-európaiaknak kellett is ez a siker, mert az egyéni számokban gyengélkedtek, 20 km-en 17. (!), 10 km-en pedig az ötödik volt a legjobb helyezésük. Az NDK váltója lemarad az Angerer vezette NSZK mögött, Ullrich bejelenti visszavonulását. 

Bob: az olimpián vettek bobot az amerikaiak

Teljes NDK-fölény mutatkozott a bobversenyeken, ugyanis mind a ketteseknél, mind a négyeseknél a keletnémetek végeztek az első két helyen. A Wolfgang Hoppe, Dietmar Schauerhammer kettős a négy futamból háromszor is a legjobb időt érte el, így az elsőségük vitathatatlan volt. 

Hoppe egyébként 1981 előtt nem is ült bobban, de négyesben is megverte a veterán, már 1976-ban olimpiai bajnok Bernhard Lehmann-féle egységet. Érdekesség, hogy az amerikaiak egy olyan bobbal értek el ötödik helyet, amelyet az olimpia alatt vettek a svájciaktól. Hatodik, utolsó olimpiáján vesz részt a sportág nagy öregje, az 53 éves svéd, Carl-Erik Eriksson. 

Jégkorong: 26 játékost zárnak ki

A torna kezdete előtt újra fellángolt a profivita, amelynek során a NOB 26 játékosnak nem engedélyezte az olimpiai szereplést. Ez persze elsősorban az észak-amerikaiakat érintette, akik több NHL-játékosukról voltak kénytelenek lemondani. 

A címvédő Egyesült Államok a döntőig sem jut el, a hetedik helyen végez. Visszaszerzi elsőségét a Szovjetunió, amelyet csak a csehszlovák csapat tud megszorítani. 

Műkorcsolya: tizenhatodik az Engi, Tóth kettős

Már nem indult el a Regőczy Krisztina, Sallay András páros a jégtáncban, de most is volt magyar szereplő. Sajnos, már nem olyan sikerrel, hiszen az Engi Klára, Tóth Attila duó a 16. lett. A szám nyertese vitathatatlanul a Jayne Torvill, Christopher Dean kettős lett, akik az olimpia előtti Eb-n is remek teljesítménnyel nyertek. 

A férfiaknál az 1980 óta veretlen Scott Hamilton végzett az élen, még annak ellenére is, hogy kettővel kevesebb triplát ugrott, mint a kanadai Brian Orser. A hölgyeknél az amerikaiak két világbajnokukban, Elaine Zayakban és Rosalyn Summersben reménykedtek, ám a győztes az Európa-bajnok Katarina Witt lett. A párosoknál a Rodnyina, Zajcev duó visszavonulása után nem lehetett egyértelmű esélyest megnevezni, végül az 1983-as világbajnok szovjet duó, Jelena Valova és Oleg Vaszilijev nyakába került az arany. 

Szánkó: férfi egyesben nincs NDK-érem

Három ország versenyzői osztozhattak az aranyakon a szánkósok között. A férfi egyéniben Paul Hildgartner győzött, aki a második olyan versenyző volt, aki aranyat nyert egyesben és párosban. Az olasz versenyző korábbi győzelméhez 1972-ig kellett visszalapozni. A dél-tiroli Pustertalból származó Hildgartner hivatalos engedélyt kap, hogy kilenc kilogramm ólommal tömje ki az overálját, mivel 175 centiméteres magasságához 76 kg tartozik, és csak ennyivel tudná megterhelni a szántalpakat. Először marad érem nélkül az NDK. 

A párosoknál a világbajnoki címvédő Jörg Hoffman, Jochen Pietsch kettős elsőségét várják, ám az NSZK és a Szovjetunió beleszól a versengésbe. Végül izgalmas csatában nyugatnémet győzelem születik, ráadásul nekik nincs is szükségük ólomnehezékre: Hans Stanggassinger egymaga 111 kg-ot nyom. A hölgyeknél az NDK remekel, mindhárom érem a keletnémeteké.

Sífutás: Hämäläinen csak váltóban kap ki

A férfiaknál a 30 km-es versennyel kezdődött a sorozat, és a már szinte hagyománnyá váló első versenyt ezúttal is a szovjetek nyerik. A kelet-európai ország versenyzőit nem zavarja a hóvihar és a szél, talán csak az, hogy a svéd Gunde Svan feljön a harmadik helyre és elrontja a hármas szovjet győzelmet. Az aranyérmes Nyikolaj Zimjatov lett, aki negyedik aranyával utolérte a sportág koronázatlan királyát és királynőjét, Sixten Jernberget és Galina Kulakovát. 

Svan 15 km-en is bizonyítja tudását, igaz, itt nem indul a címvédő Thomas Wassberg. A svéd versenyzőnek ezúttal három finnel kell megbirkóznia, ezt sikerrel teszi. Svan ezzel minden idők legfiatalabb sífutó olimpiai bajnoka.

A címvédő szovjet csapatot tartották a váltó legesélyesebbjének, ám a Svan, Zimjatov párviadalt ezúttal a svéd nyeri. A szovjetből valószínűleg sokat kivett ez a csata, mivel 50 km-en címvédőként csak a 13. helyet szerzi meg, a 10 km-t kihagyó világbajnok, Thomas Wassberg végez az élen. 

A hölgyek versenye Marja-Liisa Hämäläinen nevétől hangos. A finn versenyző ugyanis mindhárom egyéni számot megnyeri. 10 km-en már Lake Placid egyetlen érmese sem áll rajthoz, ott van azonban Innsbruck bajnoka, Rajsza Szmetanyina. A finn azonban öt km-nél hat másodperces előnyt szerez, majd a folytatásban növeli, és majdnem 19 másodperccel nyer szovjet vetélytársa előtt.

Ez a kettős az esélyes 5 km-en is, ám a címvédő Szmetanyina ezúttal nem tud beleszólni az elsőségbe. Bár Hämäläinen fél perccel később indult, mint Szmetanyina, a táv felénél majdnem utoléri. Az iramot tartani tudja, és több mint tíz másodperces előnnyel szerzi meg az elsőséget a világbajnoki címvédő Berit Aunli előtt. 

A váltóban a címvédő NDK duplázására kevés az esély, mivel mindössze Carola Anding maradt meg az aranynégyesből. 1968 után újra Norvégia végez az élen, a finnek pedig bronzérmesek, miután Hämäläinent lesprinteli a csehszlovák Kveta Jeriová.

Húsz km-en azonban újra Hämäläinen állhat fel a dobogó legfelső fokára. A harmadik olimpiáján szereplő 28 éves hölgy korábbi legjobb eredménye az ötkarikás játékokon egy 18. hely volt 10 km-en még 1980-ban. 

Északi összetett: húsz év után norvég siker

A rossz idő miatt az északi összetett versenyeit alig tudták elkezdeni, és a síugrásban ezúttal egy próbaugrást engedélyeztek a feleknek. Ebben a számban minimális előnyt szerzett a norvég Thomas Sandberg, aki ugyanakkorát ugrott, mint a szovjet Szergej Cservjakov, ám 4,4 ponttal többet kap a kivitelezésre. 

Cservjakov futásban nem tud beleszólni az elsőségbe, a finn Jouko Kairialainen hiába fut jobbat, mint Sandberg, nem tudja behozni hátrányát. Norvégia húsz év után nyer újra északi összetettben. 

Síugrás: Weissflog és Nykänen csatája

Két versenyző között dőlt el, mind a közép-, mind a nagysánc első két helyezése. Míg előbbinél a mindössze 163 centis és 51 kg-os Jens Weissflog diadalmaskodott, utóbbinál a sportágba 1982-ben berobbant Matti Nykänen. 

A nagysáncon Jeff Hastings 1924 óta a legjobb amerikai helyezést éri el, csalódás a norvégok szereplése, akik 18. helynél jobbat nem érnek el. 

Gyorskorcsolya: Karin Enke négy érmet szerez

A férfiaknál nincs igazán olyan, aki az ötszörös bajnok Eric Heiden örökébe lépne. Az öt aranyérmen négyen osztoznak, duplázni egyedül a kanadai Gaétan Boucher tud. 

A hölgyeknél viszont Karin Enke remekel, akár mind a négy aranyérmet megszerezhetné, ám ebből kettő ezüstre sikeredik. Enkét 500 méteren még legyőzni honfitársnője, Christa Rothenburger, ám utána az 1000 és 1500 méteren nincs ellenfele, sőt, utóbbin világcsúccsal nyer.

3000 méteren Enke újra második, ezúttal drezdai vetélytársnője, a nála közel húsz kg-mal könnyebb Andrea Schöne utasítja maga mögé.

 ÉREMTÁBLÁZAT
  1. NDK 9 9 6 24
  2. Szovjetunió 6 10 9 25
  3. Egyesült Államok 4 4 8
  4. Finnország 4 3 6 13
  5. Svédország 4 2 2 8
  6. Norvégia 3 2 4 9
  7. Svájc 2 2 1 5
  8. Kanada 2 1 1 4
      NSZK 2 1 1 4
10. Olaszország 2
2
11. Nagy-Britannia 1 1
12. Csehszlovákia 2 4 6
13. Franciaország 1 2 3
14. Japán 1 1
     Jugoszlávia 1 1
16. Liechtenstein 2 2
17. Ausztria 1 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik