Heidum Bernadett 9. lett 1500 méteren Szocsiban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.15. 14:31
null
Heidum Bernadett szerepelt a legjobban szombaton a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók közül (Fotó: MOB/Kovács Anikó)
Mind a két szombati rövid pályás gyorskorcsolyaversenyben volt magyar érdekeltség a szocsi téli olimpián. A nőknél 1500 méteren Heidum Bernadett kilencedik lett, ezzel ő érte el az egész nap legjobb magyar eredményét. A férfiak 1000 méteres számában Liu Shaolin Sándor a 16. helyen végzett.

NŐK. 1500 MÉTER

Selejtezők

A negyedik csoportban induló Heidum Bernadett nem rajtolt jól, csak negyedikként jött el, de két körrel később már a második helyen állt. Ezt a pozícióját végig megtartotta, köszönhetően annak, hogy az egyre gyorsuló tempót a mezőny többi tagja nem bírta, és leszakadt. Győzött a holland Jorien ten Mors, Heidum a második helyen elődöntős lett.

A hatodik futamban szereplő Kónya Zsófia rosszul rajtolt. A hatodik helyen állt az első kanyar után, és bár gyorsan előzött kettőt, öt körrel a vége előtt elcsúszott. Kónya felállt, és továbbment, de csak az ötödik helyet tudta megszerezni, így nem folytathatta az elődöntőben.

Heidum futamának első rajtját visszalőtték (a rajtbíró Novák Antal volt), mert a magyar versenyző kiugrott. A második startnál már óvatosabb volt. A negyedik helyre került az első kanyar után, de aztán előzött, és kilenc körrel a vége előtt az élre állt.

Sajnos nem sokkal később az olasz Arianna Fontana és a holland Jorien ten Mors megelőzte Heidumot, aki ezután már nem tudta visszaszerezni az első két hely egyikét, így a harmadik pozícióban végzett.

Így Heidum a B-döntőben folytathatta.

B-DÖNTŐ

Heidum a B-döntőben a negyedik helyen futott be, így elvileg összesítésben a 11. lett volna, de mivel az A-döntőben egy kínai nem fejezte be a versenyt, egy dél-koreait pedig kizártak, Heidum 9. lett.

„Nagyon élveztem a versenyzést! Jó így korcsolyázni, hogy közben folyamatosan harsog a közönség, kell nekem ez az adrenalin! – kezdte értékelését az MTI-nek a nagydöntő két kiesője miatt végül kilencedik magyar versenyző. – Az elődöntő miatt nem vagyok csalódott, mert két kiváló versenyző vert meg, a B-döntőt sajnálom, mert akár második is lehettem volna, csak elszúrtam az előzési kísérletemet.”

TÉLI OLIMPIA, SZOCSI 2014
Rövid pályás gyorskorcsolya. Nők. 1500 méter

1. Csou Jang (Kína)
2. Sim Szuk Hi (Dél-Korea)
3. Arianna Fontana (Olaszország)
4. Jorien ter Mors (Hollandia)
5. Emily Scott (Egyesült Államok)
6. Valerie Maltais (Kanada)
...
9. Heidum Bernadett
...
30. Kónya Zsófia

FÉRFI 1000 MÉTER

Csak a negyedik helyen végzett, így kiesett Lui Shaolin Sándor a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számának negyeddöntőjében. Knoch Viktor szintén búcsúzott.

Liu a legrosszabb helyről, a külső pályáról rajtolhatott. Utolsóként jött el a startnál, és nem is tudott továbbjutó helyre kerülni. Végül a negyedik helyen zárt, az elődöntőhöz az első kettőben kellett volna végezni. Knoch Viktor az ötödik, utolsó helyen végzett a futamában.

A döntőben két orosz végzett az élen, az aranyérmet Viktor An szerezte meg, akinek ez volt a negyedik olimpiai győzelme – az első hármat még dél-koreai színekben érte el Torinóban 2006-ban. A játékok történetében An az első férfi rövid pályás gyorskorcsolyázó, aki négyszeres első lett.

Férfiak 1000 méter
1. Viktor An (Oroszország)
2. Vlagyimir Grigorjev (Oroszország)
3. Sjinkie Knegt (Hollandia)
4. Vu Ta-csing (Kína)
5. Han Tien-Jü (Kína)
6. Szemjon Jelisztratov (Oroszország)
...
16. Liu Shaolin Sándor
...
18. Knoch Viktor
...
26. Béres Bence

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik