Csillogás és művészet a jégen, telt ház előtt

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2010.02.03. 19:29
null
Show, szenvedély: Okszana Domnyina és Makszim Sabalin (Fotó: Action Images)
Magyar idő szerint február 13-án hajnali három órakor fellobban a láng, a kanadai Vancouverben elkezdődnek a XXI. téli olimpiai játékok. Sorozatunkban az egyes sportágakat, szakágakat, illetve ezek egy-egy meghatározó alakját vesszük górcső alá, azokat a sportolókat, akik a havas-jeges játékok sztárjai lehetnek. A mostani részben a műkorcsolya kerül terítékre. A téli olimpia rajtjáig a Nemzeti Sport Online mindennap jelentkezik anyagokkal, hamarosan a játékok teljes programja is megtalálható lesz a honlapunkon, és szerkesztőségünk tagjai meglepetésekkel is készülnek a téli sportok iránt érdeklődők számára.

A műkorcsolyát nagyon sokan szeretik – bizonyítja egyrészről ezt az, hogy manapság alig-alig rendeznek olyan világversenyt, ahol ne telt ház várná a jégre lépőket, másrészt a felmérések is alátámasztják: a sportág küzdelmeit rengeteg ember követi figyelemmel a tévéképernyő előtt.

A műkorcsolya és jégtánc – jó ideje már inkább így használjuk a sportági elnevezést, hiszen a jégtánc valóban eltér a másik három számtól, a két egyestől (férfitől és nőitől) és a párostól.

S hogy miben?

Nos, a jégtánc tulajdonképpen olyan, mint a társastánc – a jégen. Ezért aztán nem az ugrásokon van a hangsúly, sokkal inkább az emelések, a lépéssorok a kiemelt elemei, és rendkívül fontos a zenével való összhang. A futás közben a partnerek nem távolodhatnak el egymástól annyira (időben és térben), mint a párosok tagjai.

A másik három versenyszámmal ellentétben a jégtáncosok minden versenyen három programot futnak.

Elsőként a kötelező táncot mutatják be – hogy melyik is lesz az pontosan az olimpián, az első hivatalos edzésen sorsolással döntik el. Minden duó ugyanarra a zenére futja a kötelezőt.

Az idei szezon original (második program) témája a country és a néptánc – ezúttal fontos kritérium, hogy egyetlen nemzet táncát mutathatják be a korisok a program során.

A kettősök harmadik futása a kűr, amelyben a szabályok kötöttsége mellett mégis szabadon szárnyalhat a fantázia mind a koregráfia összeállításakor, mind a kivitelezés során.

A női, a férfi és a páros műkorcsolya képviselői kétszer lépnek a jégre: elsőként az úgynevezett rövidprogramot futják le, amely tulajdonképpen a kötelező elemek bemutatásából, végrehajtásából áll. Mindhárom versenyszámban kiemelt szerepet kapnak az ugrások, a lépéssorok, a kombinációk és a forgások.

A párosversenyek különleges elemei a dobott ugrások (amikor a duó férfi tagja „eldobja" a nőt), valamint a kitartott és a pörgetett emelések.

A kűr során ugyanezen elemek és sorok kapják a főszerepet – ám itt nagy hangsúly van az egyéniségen, a fantázián és a kreativitáson.

Fontos szabályváltozás ettől az évtől kezdve, hogy a kűrt (a korábbi 24-gyel szemben) a nőknél és a férfiaknál már csak a legjobb húsz versenyző futhatja le – ugyanez a szám a párosoknál és a jégtáncosoknál húszról tizenhatra csökkent.

S hogy kik érhetnek oda az érmes helyekre? Pontozásos sportág lévén itt bizony hatalmas szerephet jut az adott ország sportdiplomáciája, s nemegyszer előfordul az, hogy nem feltétlenül a legszebben, legjobban, már-már tökéletesen teljesítők mosolyognak a dobogó tetejéről…

A nőknél japán (Aszada Mao, Ando Miki), dél-koreai (Kim Ju Na), és amerikai (Joannie Rochette, Rachael Flatt) aranyérem várható, ám könnyen beleszólhat a versengésbe az Európa-bajnok olasz Carolina Kostner. És ne feledjük: ott lesz a mezőnyben a negyedik olimpiáján induló Sebestyén Júlia, s bár sportdiplomáciában nem feltétlenül vagyunk az élmezőnyben, Gurgen Vardanjan tanítványa mindenképpen két gyönyörű és hibátlan futással szeretné befejezni ötkarikás szereplését.

A férfiaknál visszatért Torino bajnoka, Jevgenyij Pljuscsenko – sokan már előre odaadnák neki az aranyérmet. Hogy nem lesz könnyű dolga az orosznak Vancouverben, arról a francia Brian Joubert, a svájci Stéphane Lambiel, az amerikai Evan Lysacek, a japán Oda Nobunari és honfitársa, Takahasi Dajszuke egészen biztosan gondoskodik majd.

A párosok versenyében nagy esélyesnek számít egy német duó, az Aliona Savchenko, Robin Szolkowy kettős – még akkor is, ha kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnokok a januári tallinni kontinensviadalon kikaptak az orosz Juko Kavaguti, Alekszandr Szmirnov kettőstől. Utóbbiak mellett a kínaiak (Zhang, Zhang) szólhatnak még bele az elsőség kérdésébe.

A jégtáncosok között a Tessa Virtue, Scott Moir kettős személyében hazai kedvenceinek szurkolhat majd a kanadai közönség, akik a biztatást és a sportdiplomáciai támogatást kihasználva ott lehetnek a dobogón, feltéve, hogy megmutatják, mire is képesek a jégen.

A francia kiválóságok, Isabelle Delobel és Olivier Schoenfelder ismét megküzdhetnek majd az orosz Okszana Domnyina, Makszim Sabalin kettőssel, ám akár még az amerikai Meryl Davis, Charlie White duó is odaérhet a mezőny elejére.

 A LEGUTÓBBI GYŐZTESEK
VersenyszámOlimpiai bajnok (2006)Világbajnok (2009)Európa-bajnok (2010)
Női Arakava Sizuka Kim Ju Na
Carolina Kostner
FérfiJevgenyij Pljuscsenko
Evan LysacekJevgenyij Pljuscsenko
PárosTatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin
Aliona Savchenko, Robin Szolkowy Juko Kavaguti, Alekszander Szmirnov
JégtáncTatjana Navka, Roman Kosztomarov
Okszana Domnyina, Makszim Sabalin
Okszana Domnyina, Makszim Sabalin

 

A PROGRAM
Versenyszám Dátum Időpont*
Páros rövidprogramFebruár 14., vasárnap 1.30
Páros szabadkorcsolyázásFebruár 15., hétfő2.00
Férfi rövidprogramFebruár 16., kedd 1.15
Férfi szabadkorcsolyázásFebruár 18., csütörtök2.00
Jégtánc, kötelezőkFebruár 19., péntek 1.45
Jégtánc, originálFebruár 21., vasárnap1.15
Jégtánc, kűrFebruár 22., hétfő1.45
Női rövidprogramFebruár 23., kedd1.30
Női szabadkorcsolyázásFebruár 25., csütörtök2.00
 * A feltüntetett kezdési időpontok magyar idő szerint értendők. 
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik