19 másodperces hátrányból nyer a síelőnő

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2010.01.27. 08:00
null
Cranz elképesztő bravúrja: 19 másodperces hátrányból nyert olimpiai aranyat
Február 12. és 28. között rendezik meg Vancouverben a XXI. téli olimpiai játékokat. Sorozatunkban kedvcsinálóként a korábbi húsz olimpia legérdekesebb pillanatairól, győzteseiről, magyar versenyzőiről készítünk összeállítást. A negyedik részben az 1936-os játékokat vesszük górcső alá.

Az 1936-os volt a harmadik és egyben az utolsó olyan év, amikor a téli és a nyári olimpiát is ugyanazon ország rendezte meg.

Alpesi sí: Cranznak csekélység a 19 másodperc hátrány

AZ ARANYÉRMESEK ÉS A MAGYAR VERSENYZŐK

Alpesi sí

Férfiak, aranyérmes: Franz Pfnür (német)

19. Szalay László (magyar)

27. Kővári Károly (magyar)

30. Csík Imre (magyar)

Helyezetlen: Balatoni Levente (magyar)

 

Nők, aranyérmes: Christl Cranz (német)

 

Bob

Kettes, aranyérmes: Egyesült Államok (Ivan Brown, Alan Washbond)

 

Négyes, aranyérmes: Svájc (Pierre Musy, Arnold Gartmann, Charles Bouvier, Joseph Beerli)

 

Műkorcsolya

Férfi egyéni, aranyérmes: Karl Schäfer (osztrák)

...

8. Terták Elemér (magyar)

9. Pataky Dénes (magyar)

 

Női egyéni, aranyérmes: Sonja Henie (norvég)

...

15. Botond Éva (magyar)

 

Páros, aranyérmes: Németország (Maxi Herber, Ernst Baier)

...

3. Magyarország (Rotter Emília, Szollás László)

4. Magyarország (Szekrényessy Piroska, Szekrényessy Attila)

 

Jégkorong, aranyérmes: Nagy-Britannia (James Foster, Carl Erhardt, Gordon Dailley, Archibald Stinchcombe, Edgar Brenchley, John Coward, James Chappell, Alexander Archer, Gerry Davey, James Borland, Robert Wyman, Jack Kilpatrick, Arthur Child)

...

7. Magyarország (Csák István, Monostori Ferenc, Barcza Miklós, Róna László, Helmeczi Frigyes, Magyar Sándor, Gergely András, Gergely László, Háray Béla, Jeney Zoltán, Miklós Sándor, Szamosi Ferenc, Farkas Mátyás)

 

Északi sí

Sífutás, 18 km, aranyérmes: Erik August Larsson (svéd)

 

Sífutás, 50 km, aranyérmes: Elis Wiklund (svéd)

 

Sífutás, 4x10 km-es váltó, aranyérmes: Finnország (Kalle Jalkanen, Klaes Karppinen, Matti Lähde, Sulo Nurmela)

 

Síugrás, aranyérmes: Birger Ruud (norvég)

 

Északi összetett, aranyérmes: Oddbjörn Hagen (norvég)

...

helyezetlen: Kővári Károly, Szalay László (magyarok)

 

Gyorskorcsolya

500 méter, aranyérmes: Ivar Ballangrud (norvég)

 

1500 méter, aranyérmes: Charles Mathiesen (norvég)

...

25. Hidvéghy László (magyar)

 

5000 méter, aranyérmes: Ivar Ballangrud (norvég)

...

17. Hidvéghy László (magyar)

 

10 000 méter, aranyérmes: Ivar Ballangrud (norvég)

...

14. Hidvéghy László (magyar)

Először tűnt fel a téli olimpia műsorán az alpesi sí, a szervezők kombinációban osztottak érmet, vagyis a lesiklás és a műlesiklás eredményeit összesítették.

A férfiaknál lesiklásban hatvanhat versenyző – köztük négy magyar – állt rajthoz. Öten nem értek célba, egyet kizártak, a legrosszabbul a brit James Riddell járt, aki egy fának ütközött, és súlyosan megsérült. A legjobb időt Birger Ruud érte el, aki négy évvel korábban és ezen az olimpián is megnyerte a síugrást. A norvég sportoló két németet, Franz Pfnürt és Gustav Lantschnert utasította maga mögé. A magyarok közül Csík Imre a 21., Kővári Károly a 27., Szalay László a 32., míg Balatoni Levente a 38. helyen végzett.

Két nappal később, a műlesiklás után alakult ki az érmesek mezőnye. Birger Ruud ezúttal csak hatodik lett, a Pfnür, Lantschner kettős viszont remekelt ebben a számban. A második futamban csak 33 versenyző indulhatott el, s köztük volt három magyar is: Szalay László 12., Kővári Károly 28., Csík Imre 32. lett. Balatoni Levente az első futam után kiesett.

Az olimpiai bajnoki címet Pfnür szerezte meg, a második helyen az osztrák születésű, de már szintén német színekben induló Lantschner végzett, Birger Ruudnak pedig ezúttal be kellett érnie a negyedik pozícióval, ugyanis a francia Émile Allais leszorította őt a dobogóról. A magyarok közül Szalay László 19., Kővári Károly 27., Csík Imre 30. lett, míg Balatoni Levente helyezetlenül végzett.

A hölgyeknél 37-en indultak el lesiklásban (Szapáry Mariann sérülés miatt nem tudott rajthoz állni), amelyben meglepetésre a mindössze 16 éves norvég Laila Schou Nilsen győzött, aki elsősorban gyorskorcsolyázóként lett híres, 500, 1000, 1500, 3000 és 5000 méteren is világcsúcstartó volt, de teniszezőként is nyert hazájában bajnokságot. Nilsen dolgát megkönnyítette, hogy a többszörös világbajnok német Christl Cranz bukott, és 19 másodpercet veszített a norvég lánnyal szemben.

Nilsennek azonban nem volt meg a technikai tudása a műlesikláshoz, amit Cranz ki is használt. A két futamban összesen 21.3 másodpercet vert rá a norvégra, és így olimpiai bajnok lett, Nilsen pedig bronzérmes, mert a német Käthe Grasegger is megelőzte őt.

Bob: amerikai és svájci siker

A németek hiába fűztek nagy reményeket a versenyhez, csalódniuk kellett: kettes bobban az ötödik, négyesben pedig a hetedik helyig jutottak. A versenyt mindkét számban többször is félbe kellett szakítani, ugyanis a pályák nem voltak elég ellenállóak sem az időjárással, sem a bobokkal szemben.

Ezúttal is a sportág két nagyhatalma osztozott az aranyakon, a ketteseknél amerikai, a négyeseknél svájci siker született.

Műkorcsolya: Schäfer és Henie bajnoki címét, Rotterék pedig a bronzérmet védték meg

Lake Placidben a jelek szerint „jégbe vésték" a műkorcsolya aranyérmeseit, ugyanis férfi és női egyéniben is megvédte címét az előző olimpia bajnoka, és könnyen lehet, hogy a francia Brunet házaspárnak is sikerült volna a bravúr, ha elindul a párosok versenyében…

A férfiaknál Karl Schäfer magabiztosan győzött, maga mögé utasítva a német Ernst Baiert és a szintén osztrák Felix Kaspart. A magyar szurkolók is örülhettek, hiszen Terták Elemér és Pataky Dénes is jól szerepelt, a nyolcadik és a kilencedik helyet szerezték meg hazánknak.

A hölgyeknél Sonja Henie harmadik elsőségét érte el, ám a mindössze 15 éves brit Cecilia Colledge nagyon megszorította. A norvég klasszis elsősorban rutinjának és biztonságának köszönhette győzelmét, amellyel minden idők legeredményesebb műkorcsolyázója lett. Botond Éva a 15. helyen végzett.

A párosoknál a házigazda Németország képviseletében Maxi Herber és Ernst Baier nyert, a Rotter Emília, Szollás László kettős remek verseny után megvédte harmadik helyét, és a negyedik pozíció is újra hazánké lett a Szekrényessy testvérpár, Piroska és Attila jóvoltából.

Jégkorong: letaszították a trónról Kanadát

A jégkorongtornán meglepetésre nem a négyszeres olimpiai bajnok Kanada lett a győztes: az juharlevelesek ugyanis a közép- és a négyes döntőben is 2:1-es vereséget szenvedtek Nagy-Britanniától, így a második helyre szorultak.

A magyar válogatott jobban szerepelt, mint nyolc évvel korábban, hiszen csoportjából – Belgiumot és Franciaországot legyőzve – Csehszlovákia mögött a második helyen lépett tovább. A középdöntőben sajnos már nem tudtak nyerni a mieink, vereséget szenvedtek Németországtól, Kanadától és a britektől is, de az elért 7. helyezés így is tiszteletre méltó.

Északi sí: Ruud kisebb ugrással is megvédte címét

A sífutást természetesen ezúttal is északi fölény jellemezte, a két egyéni távot a svédek nyerték meg (50 km-en „kibérelték” a dobogó mindhárom fokát), a 4x10 km-es váltóban pedig Finnország diadalmaskodott Norvégia előtt.

Síugrásban Birger Ruud megvédte címét: hiába ugrott mindkétszer nagyobbat nála a svéd Sven Eriksson, a norvég versenyző ugrásainak kivitelezését jobbnak ítélte meg a három pontozóbíró. Balatoni Leventét és Darabos Sándort benevezték, de nem indultak a viadalon.

Az északi összetettben taroltak a norvégok, Oddbjörn Hagen a sífutásban szerzett két ezüstérme után ezúttal aranyat nyert, Kővári Károly és Szalay László helyezetlenül zárt.

Gyorskorcsolya: Mathiesen rontotta el Ballangrud négyesét

Ivar Ballangrud volt az olimpia sztárja, ugyanis a 31 éves norvég klasszis a négyből három versenyszámot megnyert. Ballangrud csak 1500-on volt kénytelen megelégedni a második hellyel, azon a távon honfitársa, Charles Mathiesen mögé szorult.

Az egyetlen magyar versenyző, Hidvéghy László 1500 méteren a 25., 5000-en a 17., 10 000-en a 14. helyen fejezte be szereplését.

 

ÉREMTÁBLÁZAT
  1. Norvégia 7 5 3 15
  2. Németország 3 3 6
  3. Svédország 2 2 3 7
  4. Finnország 1 2 3 6
  5. Svájc 1 2 3
  6. Ausztria 1 1 2 4
  7. Nagy-Britannia 1 1 1 3
  8. Egyesült Államok 1 3 4
  9. Kanada 1 1
10. Franciaország 1 1
      Magyarország 1 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik