A Premier League elé II. - A sűrű középmezőny

2583175 25831752583175 2583175
Vágólapra másolva!
2015.07.27. 17:07
A Premier League elé c. rövid sorozatban megpróbálom megjósolni a megjósolhatatlant, és leírom szubjektív módon, hogy miként látom az előttünk...

A Premier League elé c. rövid sorozatban megpróbálom megjósolni a megjósolhatatlant, és leírom szubjektív módon, hogy miként látom az előttünk álló angol futballszezont.A Premier League elé c. rövid sorozatban megpróbálom megjósolni a megjósolhatatlant, és leírom szubjektív módon, hogy miként látom az előttünk álló angol futballszezont.

Az első részben a frissen feljutott együttesekkel foglalkoztam, a második etapban pedig megpróbálom belőni kik végezhetnek a tabella második felében, kiket fenyeget a kiesés veszélye, és bemutatom, hogy tavalyhoz képest miként változtak ezek a csapatok. A kulcsszó továbbra is a szubjektivitás, kíváncsi vagyok a véleményetekre!

LEICESTER CITY FC

A Championship tavalyi bajnoka parádés hajrát hajtott végre a mögöttünk hagyott szezonban, és végül abszolválták is az idény előtt kitűzött a célt, a bennmaradást. E mondat tükrében még inkább rossz döntésnek tűnik Nigel Pearson menedzser menesztése, bár ahírekszerint a személyes feltételekben nem tudott megegyezni a vezetőkkel, ezért távozott. A helyére Claudio Ranieri érkezik, neki kell elérnie a vélhetően nem változó célt - a túlélést.

A játékosállományban is történtek változások. Távozókról nem számolhatok be (kivéve a Thaiföldön huncutkodókat), azonban 3 érkező már van a Rókáknál. A tavasszal kölcsönben már a csapatot erősítő Robert Huth-ot végleg leigazolták a Stoke együttesétől. A Schalke osztrák szabadrúgásguruja Christian Fuchs, és a Mainz japán gólvágója Shinji Okazaki is kékbe öltözik.

KIKRE KELL FIGYELNI?

Szerintem igen irigylésre méltó támadósorral rendelkezik a Leicester. Gondolok itt Leonardo Ulloa-ra, Jamie Vardy-ra, vagy épp Andrej Kramaricra. Melléjük érkezik még az előző szezonban 12 Bundesliga-találatig jutó Okazaki. A védelemben az utánpótlás válogatott Liam Moore játékára érdemes figyelni. A középpálya két szélén két ballábas sprinter okozhat kellemetlen pillanatokat az ellenfeleknek - Jeffrey Schlupp és Riyad Mahrez.

MIRESZÁMÍTOKVELÜK KAPCSOLATBAN?

Szimpatikus volt nekem tavaly a Leicester, szerintem idén is jó eséllyel elkerülhetik a kiesést. Ami ezt mondatja velem, az a csapat támadószekciója, tavaly is főleg a védekezéssel volt probléma a Rókáknál. Erősebbnek érzem őket mint például a Norwichot, szerintem hasonlóan a mögöttünk hagyott szezonhoz nagy küzdés árán, de sikerül bent tartani a gárdát. Nagy kérdés Ranieri mester kinevezése, amely nem garancia a sikerre, de előre ezzel kapcsolatban nem érdemes gondolkodni.

Vardy teljesítménye válogatott behívót ért tavaly - vajon ő és a csapat is előrébb lép?

WEST BROMWICH ALBION

A tavalyi 13. hellyel lehet idén is kiegyezne Tony Pulis menedzser. A West Brom idén véleményem szerint küzdeni fog a kiesés ellen, legalábbis a keretük erőssége, és a riválisok fejlődése erre enged következtetni. Jelenlegi egyetlen igazolásuk a Wiganből érkezett, James McClean személyében. A csapat sikeressége úgy gondolom nagy részben attól függ, hogy Saido Berahino távozik-e, és ha igen, akkor sikerül-e minőségi támadót igazolni a helyére. Egyébként Berahino iránt mi érdeklődünk igen élénken angol források szerint.

KIKRE KELL FIGYELNI?
A máremlítettBerahino magasan a klub legértékesebb futballistája. A kapuban az angol válogatott Ben Foster véd majd, aki nem keverendő össze a Sotonos Fraser Forsterrel, bár jelenleg mindkét kapus sérült. A védelemben az ex-City játékos Joleon Lescott a legnagyobb név, a középpályán a nekünk is kellemetlen pillanatokat okozó James Morrisonteljesít szolgálatot, aki egyébként a szezon legjobbja lett tavaly a West Bromnál. A támadók közül még az örökígéret Callum McManaman, és a francia Stephane Sessegnon érdemel figyelmet.

MIRESZÁMÍTOKVELÜK KAPCSOLATBAN?

Mint már említettem szerintem idén a kiesés elkerülése lesz a vezetőség által kitűzött cél, ennél többre nem látom hivatottnak a csapatot. A rutin szólhat a WBA mellett, rengeteg sokat megélt játékos tagja a keretnek, Fletchertől kezdve Lescottig. Na meg ismerjük Pulist, akinek a csapatait sosem szabad leírni. Mindentől függetlenül én úgy érzem kiesik a West Brom.

Berahino tavaly a WBA legjobbja volt, a csapat sikeressége múlhat a döntésén

ASTON VILLA

Tavaly meleg volt a pite, legalábbis amíg Lambert irányította a Villat. Sherwood felrázta a birminghami együttest, kihozta Benteke-ből amit tud, el is vitte a Pool. Ennek ellenére szerintem pozitív előjelekkel tekinthet a szezonra a csapat összes szurkolója. A belga csatár mellett Ron Vlaar távozott, akinek lejárt a szerződése, és hónapokra meg is sérült, illetve a City leigazolta Fabian Delphet. A pótlásukra a még mindig csak 27 éves Micah Richards, és a fél PL által körbeudvarolt Veretout érkezett. A 21 éves balhátvéd Jordan Amavi megszerzése komoly fegyverténynek tűnik, csakúgy mint Gueye, Sinclair, és Jordan Ayew leigazolása. Cikkem írásakor még nem hivatalos Adebayor szerződtetése, de a togóit lefotózták a birminghami edzőközpontban, és a SkySports szerint az orvosi vizsgálaton is átesett már.

KIKRE KELL FIGYELNI?

Az új szerzemények közül az Amavi-Gueye-Ayew trióra lesz érdemes figyelni. A csapat legígéretesebb játékosa a 19 éves Jack Grealish, akit a nyáron jórészt matt részegen láthattunk különböző angol oldalakon, de ettől még a tehetsége megkérdőjelezhetetlen az utánpótlás válogatott szélsőnek.

MIRE SZÁMÍTOK VELÜK KAPCSOLATBAN?

Minden adott, hogy a Villa idénmasszívközépcsapat legyen. Bár Benteke és Vlaar távozása komoly veszteség, de a klub jókora összeget zsebelt be a Pool jóvoltából. A keret már jelenleg is erősnek tűnik, de szerintem még várhatóak további igazolások. Meglepődnék ha kiesési gondjai lennének Sherwoodéknak, közelebb érzem őket a TOP10-hez, mint az utolsó háromhoz.


Vlaar és Benteke már nem lesz jövőre, de a Villa így is előrébb léphet

AFC SUNDERLAND

Tavaly tavasszal Dick Advocaat vette át a Fekete Macskákirányítását, és végül a 16. helyre hozta be a csapatot. A nyáron minden téren azerősítésa célja a holland mesternek, ennek megfelelően a védelembe és a támadósorba is érkeztek új játékosok. Az előző szezonban Ricky Alvarez és Sebastian Coates kölcsönben volt a klubnál, őket végleg megszerezték az Intertől, illetve a Liverpooltól. Kedvenc csapatunk tavalyi kapitánya, Younés Kaboul is a friss szerzemények között van. A holland Jeremain Lens megszerzése jó biznisznek tűnik, csakúgy mint a walesi jobbhátvéd Adam Matthews leigazolása.

KIKRE KELL FIGYELNI?

A védelem közepén a Coates-Kaboul páros válthatja a megfáradt O'Shea-Brown kettőst. A hátvédsor két szélén van Aanholt és Matthews futkározhat. A középpályán az örökígéret Rodwell, és a pontrúgásairólhíresLarsson játszhat. Elöl Alvarez, Defoe, és a fiatal Wickham lehet Advocaat mester nyerő hármasa.

FRISSÍTÉS: Wickham a Crystal Palace együtteséhez igazolt.

MIRE SZÁMÍTOK VELÜK KAPCSOLATBAN?

Ha most kéne jósolnom akkor szerintem nem esik ki a Sunderland, erősebb nevekből áll a csapat annál. Minden posztra van PL-tapasztalattal rendelkező, rutinos játékosuk, de a fiatalos lendületet is meghozhatja Lens, vagy akár Alvarez. Ha Advocaat mester kihozza a keretből azt, ami benne van, akkor szerintem előrébb léphetnek a tavalyi 16. helynél.

Wickhamet jövőre már Palace mezben ölelgethetik a társak.

STOKE CITY FC

A tavalyi 9. hely igazán dicséretes, Mark Hughes mester jó munkát végzett. Idén nehezebb lesz bejuttatni a csapatot az elsőtízbe, hiszen a Stoke körül lévő csapatok csak erősödtek, bár azért a Fazekasok szurkolóinak sincs oka az aggodalomra. A védelembe Glen Johnson és Philipp Wollscheid érkezett, utóbbi kölcsön után végleg. A Chelsea-től Marco van Ginkelt szerezték meg egy szezonra, a holland középpályás a Begovic-üzlet részeként csatlakozik a csapathoz. A korábban világsztárnak kikiáltott Affelay csatlakozik a másik Barcelonában megbukott támadóhoz, Bojan Krkic-hez. A csatársorba a Hannovertől érkezetterősítés, a spanyol Joselu személyében.

KIKRE KELL FIGYELNI?

Hughes együttese a Johnson-Wollscheid-Shawcross-Pieters védelemmel állhat fel, ami a neveket tekintve nem tűnik rossznak. A középpályán van Ginkel stabilitást és lendületet vihet a piros-fehérek játékába. A csapat támadósorát sokan megirigyelnék, elég ha a tavaly jó formában játszó Dioufot, és Krkicet említem. Kíváncsi leszek Affelay mit mutat majd, mindig is jó képességű, univerzális támadónak tartottam. Őszintén megmondva nem gondoltam volna, hogy Bojan beleillik majd a Stoke rendszerébe, viszont rám cáfolt, szerintem a hollanddal ugyanez lesz a helyzet.

MIRE SZÁMÍTOK VELÜK KAPCSOLATBAN?

Ha a Fazekasok ismét bekerülnének a TOP10-be, akkor már elégedettek lehetnek a szurkolók szerintem. Évről-évre erősödnek a középcsapatok a Premier League-ben, a Stoke úgy gondolom nem kivétel ebből a szempontból, a tavaly jól szerepelt játékosokat megtartotta a klub, és a hiányposztokra, mint például a középpálya sikerült minőségi embert szerződtetni. Nagy kérdés, hogy Begovicot az utánpótlás válogatott Butland tudja-e majd pótolni, szerintem igen. Úgy érzem mindentől függetlenül, hogy Hughes fiai idén a 12. hely környékén végeznek majd. És nem azért mert gyengültek volna, hanem mert a közvetlen ellenfelek erősödtek nagyobb mértékben.

De erről majd a következő részben...

Tavaly pozitív meglepetés volt a Stoke szereplése. Tudnak tovább fejlődni?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik