Fizettek Messiért, így a csapatba zsarolták

Vágólapra másolva!
2011.08.03. 08:53
null
Lionel Messi szupersztárként érkezett Koreába – nem csak dísznek
„A Barcelona egésze olyan, akár a jéghegy, az első csapat pedig a csúcsa, de a lényeg a felszín alatt rejtőzik" – mondta tavaly Andoni Zubizarreta, az azóta ismét BL-győztes klub új futballigazgatója. „Ami a fiataljainkat illeti, kizárólag rajtuk múlik, mire viszik. Mindenki megkapja az esélyt, s aki él vele, az marad és játszik. Mindenesetre kellemes érzés tölt el, ha tréningezni vagy meccs közben látom őket; jelenlétük az utánpótlásban dolgozók munkájának az elismerése" – nyilatkozta Pep Guardiola vezetőedző arról, mit vár a távol-keleti túrára magával vitt rengeteg reménységtől. Mindez nagyon szép példája a tehetségmenedzselés magasiskolájának – ám a koreai rajongók a sztárokat, és legfőképp Leo Messit akarták látni, ha már jegyet vettek a gálamérkőzésre.

Ha Barcelona, akkor Lionel Messi. Vitathatatlan, hogy a kistermetű géniusz a katalánok emblematikus figurája, ezért nem meglepő, hogy az egész világon hatalmas érdeklődés övezi. Nem volt ez másképp a klub tavalyi ázsiai túráján sem.

Igen ám, csakhogy a támadó a csalódást keltő argentin vb-szereplést követően csupán nem sokkal azelőtt csatlakozott a csapathoz, ezért Josep Guardiola vezetőedző kijelentette: nem kívánja egyetlen tréninggel a lábában pályára küldeni a dél-koreai bajnokság All Star-gárdája ellen. Ebben az edzés- és meccshiányon kívül nyilván szerepet játszott az is, hogy nem szerették volna, ha már az idény elején megsérül.

Egyértelmű, hogy Messi kiesése mindenkor hatalmas érvágás lenne, hiszen a személye kulcsfontosságú, és hogy mi a tét, azt ő maga is elismerte: együttese a trófeák teljes kollekciójának begyűjtési szándékával készült a közelgő 2010–2011-es évadra.

„Céljaink nem változtak, mindent meg akarunk nyerni. Ez nem lesz könnyű, de remek csapatunk van – nyilatkozta az aranylabdás labdarúgó. – Nem különösebben motivál minket José Mourinho Madridba szerződése. Mindig többet akarunk elérni, nem zavar meg az, ami más kluboknál történik. A világbajnokságot követően nagyon feldúlt voltam, mivel többre számítottam. Mostanra viszont túltettem magam a csalódáson, és csak a Barcelonára koncentrálok."

A 23 éves klasszis ezt aztán mindjárt élesben is bizonyíthatta Koreában, ugyanis a gránátvörös-kékek még a meccsnapot megelőző késő este folyamán, 2010. augusztus 3-án a következő közleményt tették közzé: „A Barcelona képviselői tárgyaltak a túra szervezőivel Lionel Messi szerepléséről. Az edzői stáb végül úgy döntött, hogy az argentin játékos néhány perc erejéig pályára lép. A rendkívüli fogadtatás és az országban élő rengeteg Barca-drukker mellett az elvárásokat is számításba vettük a döntés meghozatalánál."

Ezek szerint annak semmi köze nem volt a pálforduláshoz, hogy a szervezők Messi jegelése esetén a mérkőzés lemondásával fenyegetőztek – legalábbis spanyol lapértesülések ezt állították –, míg a helyi televíziók azt mondták, hogy ha a Barcelona „B" játszik, azt nem közvetítik... (Márpedig félig-meddig az játszott, hiszen a Dél-Afrikában vb-aranyat nyerő spanyol válogatott futballisták el sem utaztak a Távol-Keletre, a B-csapatból és az utánpótlásgárdákból viszont 17-en igen...)

Sőt anyagi következményei is lehettek volna az argentin kimaradásának: állítólag a vendégek 200 ezer eurójába került volna a mellőzése. A felháborodás nem meglepő, a dél-amerikai szupersztár hatalmas népszerűségnek örvend Dél-Koreában is, és a közönség valószínűleg nem a korosztályos együttesek játékosai miatt váltott borsos árú jegyet.

Messi nem lett tagja a kezdő tizenegynek – a tévékamerák kis túlzással percenként mutatták a kispadon üldögélő „kiscsillagot" –, de Guardiola a 30. percben beküldte. Az argentin közmegelégedésre az első félidő végéig pályán maradt, és ha már ott járt, szerzett is két gólt a végül 5–2-re megnyert találkozón.

KOREA ALL STARS–BARCELONA 2–5



Hála a helyiek egészségesen „erőszakos" érdekérvényesítésének és a felek dicséretes kompromisszumkészségének, a szöuliak tehát megkapták, a katalánok pedig megóvták, amit (akit) akartak. Utóbbiak azóta 200 ezer eurónál sokkal többet nyertek (mind pénzben, mind BL-szakmailag) – nem kis részben az Ázsiából épségben hazahozott Messi (újabb Aranylabdát érő) szezonbeli teljesítményének köszönhetően.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik