Topligák: egekben a fizetések – sporttörténelmet írt a Barcelona

Vágólapra másolva!
2018.11.26. 17:40
Egy friss kutatás szerint a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Barcelona lett a sporttörténelem első olyan csapata, amelynél a játékosok éves átlagfizetése meghaladja a 10 millió fontot (hozzávetőlegesen 3.5 milliárd forintot). A katalán együttest ősi riválisa, a Real Madrid követi a listán. Ligaszinten az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) a legmagasabb a bérek.

Messi és a többiek: ebben az idényben átlagosan 10 millió fontot tehetnek zsebre a Barcelona játékosai (Fotó: AFP)
Messi és a többiek: ebben az idényben átlagosan 10 millió fontot tehetnek zsebre a Barcelona játékosai (Fotó: AFP)
Messi és a többiek: ebben az idényben átlagosan 10 millió fontot tehetnek zsebre a Barcelona játékosai (Fotó: AFP)
Messi és a többiek: ebben az idényben átlagosan 10 millió fontot tehetnek zsebre a Barcelona játékosai (Fotó: AFP)
Messi és a többiek: ebben az idényben átlagosan 10 millió fontot tehetnek zsebre a Barcelona játékosai (Fotó: AFP)

 

A Global Sports Salary (GSS) felmérése szerint a spanyol bajnok Barcelona a 2018–2019-es idényben átlagosan 10.45 millió fontot fizet ki az első csapathoz tartozó 23 játékosának. Nem kell matekzseninek lennünk, hogy kiszámoljuk: a katalánok összesen nagyjából 240 millió fontot (84 milliárd forint) költenek a futballisták fizetésére a jelenlegi szezonban. Ez egyébként harmadával több, mint amennyit a legutóbbi idényben erre áldozott a Barca – persze megvan ennek is az oka.

A csapat szupersztárja, Lionel Messi új szerződést írt alá, amelynek értelmében évi 50 millió fontot tehet zsebre. A kulcsemberek közül Gerard Piqué, Sergio Busquets, Sergi Roberto és Samuel Umtiti is hosszabbított, valamint leigazolták Philippe Coutinhót, Arthurt, Malcomot és Arturo Vidalt – így jóval nagyobb bérkeretre volt szükség.

A GSS kutatásában – amelyben 13 ország 349 sportcsapatát vizsgálták 8 sportágban – a Barcelonát bajnoki riválisa, a Real Madrid követi évi 8.1 millió fontos átlagfizetésekkel. A blancók után hat amerikai profi kosárlabdacsapat jön a listán: az Oklahoma City Thunder (7.85 millió font), az NBA-címvédő Golden State Warriors (7.82 millió font), a Washington Wizards, a Toronto Raptors, a Houston Rockets és a Miami Heat, utóbbi a nyolcadik. A kilencedik helyen az olasz futballbajnok Juventust találjuk – amely a 32. helyről lépett előre Cristiano Ronaldo szerződtetése miatt – évi 6.7 millió fontos átlagfizetéssel, a top tízbe még a Manchester United fér be 6.5 millió fonttal.


A „vörös ördögök” városi riválisa, a Manchester City (5.93 millió font) a 20. a listán, a top 40-be – amelynek több mint fele NBA-csapat – még három angol futballklub, a Chelsea, az Arsenal és a Liverpool fér be. A kutatás megállapításai alapján továbbra is az angol Premier League-ben keresnek a legjobban a futballisták: az átlagos fizetés évi 2.99 millió font, ami heti 55.714 fontnak felel meg. Ez 36 százalékkal több, mint amit a második helyen álló spanyol labdarúgó-élvonalban (La Liga) zsebre tehetnek a játékosok (2.2 millió font), és kis híján a duplája az olasz Serie A vonatkozó béreinek (1.5 millió font). A negyedik a sorban a német Bundesliga (1.4 millió font), az ötödik a francia Ligue 1 (0.9 millió font), amelyet a kínai labdarúgó-bajnokság (0.8 millió font) követ. A magyar NB I-ben az éves átlagfizetés a kimutatás szerint 70 ezer font, azaz mintegy 24 millió forint.

ÁTLAGOS NÉZŐSZÁM, TOP 5
1. NFL
67 405 néző
2. Bundesliga
44 646
3. Premier League
38 297
4. ausztrálfutball-liga 34 818
5. japán baseball-liga
29 300

Hogy teljes képet kapjunk a sportvilágról: az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) kapják a legtöbb fizetést átlagban a sportolók (5.9 millió font évente), a női bajnokságok közül pedig az NBA női megfelelőjében, a WNBA-ben – a hölgyek átlagkeresete századrésze a férfiakénak. A listán az indiai krikett Premier League a második, megelőzve az amerikai baseballbajnokságot (MLB), az angol Premier League-et és az amerikaifutball-bajnokságot (NFL). A hatodik a spanyol La Liga a tengerentúli jégkorongliga (NHL) előtt, amelyet a Serie A, a Bundesliga és a Ligue 1 követ a top tízben.

Ha mérkőzésekre bontva nézzük az átlagfizetéseket, az indiai krikett Premier League játékosai keresnek a legjobban. Az április elejétől május végéig tartó 14 meccses szezonban a krikettezők 274.624 fontot tehetnek zsebre mérkőzésenként – ez messze a legtöbb, az NFL (138.354 font) és a Premier League (78.703 font) is jócskán elmarad tőle. Megdöbbentő, de egy krikettjátékos többet keres 14 meccsen, mint az angol élvonalban jelenleg harmadik Tottenham egyetlen futballistája egy teljes idényben (38 mérkőzés).

 

Összegzésként tehát elmondható, hogy a világ legjobban fizető sportklubja a Barcelona, ha a bajnokságok szintjén nézzük, az NBA-ben messze a legmagasabbak a bérek, a labdarúgóligák közül pedig kiemelkedik az angol Premier League.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik